Allah'ın (cc) sevgisini nasıl kazanırız? Onun sevgisini elde etmemiz icin yapmamız gereken şeyler nelerdir?“Dunyaya gonul bağlama ki Hak seni sevsin; insanların eline bakma ki halk seni sevsin.” (İbn-i MÂce, Zuhd, 1)

Peygamberimiz; AllÂh ’ın nusretiyle ve getirdiği son ilÂhî mesajın heyecan ve dinamizmiyle, ashÂbı ve onları takip edecek nesiller tarafından kıtaların ve geniş iklimlerin fethedileceğini biliyordu. Bunları en zor Hendek gunlerinde dahî mujdelemişti. Ancak bununla beraber, gelecek zenginleşmeye karşı da ashÂbını îkāz ediyordu:

“Dunya tatlıdır ve manzarası hoştur. Şuphesiz ki Allah; dunyanın idaresini size verecek ve nasıl davranacağınıza, ne gibi işler yapacağınıza bakacaktır. O hÂlde dunyadan sakının…” (Muslim, Zikir, 99)

“… AllÂh ’a yemin ederim ki sizler icin fakirlikten korkmuyorum. Fakat ben, sizden oncekilerin onune serildiği gibi dunyanın sizin de onunuze serilip onların dunya icin yarıştıkları gibi sizin de yarışa girmenizden, dunyanın onları helÂk ettiği gibi sizi de helÂk etmesinden korkuyorum.” (BuhÂrî, Rikāk, 7)

Asr-ı saÂdeti takiben yaşanan fitne hÂdiseleri de, Peygamber Efendimiz ’in endişelerinde ne kadar haklı olduğunu gostermiştir.

Her hususta vasatı, itidÂli olcu gosteren dînimizde; dunyaya lÂyık olduğu kadar ehemmiyet vermeli ve kalbi onunla fazlaca meşgul etmekten sakınmalıdır.

Âyet-i kerîmede buyurulur:

“Bu dunya hayatı bir eğlenmeden, bir oyundan başka bir şey değildir. Âhiret yurduna gelince; şuphe yok ki o, hayatın ta kendisidir, bunu bilmiş olsalardı.” (el-Ankebût, 64)

Bu ve benzeri ilÂhî tÂlimatlara gonul veren gonul ehlinin gozunde, dunya bir hicten ibarettir. Onların yegÂne arzusu, Allah rızÂsıdır. Yûnus Emre ne guzel soyler:

Ne varlığa sevinirim,

Ne yokluğa yerinirim,

Aşkın ile avunurum,

Bana Sen ’i gerek Sen ’i.

Yahy bin MuÂz -rahmetullÂhi aleyh- şoyle der:

“Ârif; Âhireti sağ eline, dunyayı sol eline almış, gonlunu de Hakk ’a cevirmiştir. Artık hicbir şey onu Hak ’tan başkasıyla meşgul edemez.”

Hazret-i MevlÂn Mesnevî ’sinde şoyle der:

“Dunya, Allah ’tan gafil olmaktır. Yoksa para, kumaş, kadın ve evlÂt sahibi olmak değildir. Seni oyalayıp Hak ’tan gafil kılan ne varsa senin dunyan odur.”

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, YUZAKI DERGİSİ, Yıl: 2017 Ay: Ocak Sayı: 143
İslam ve İhsan