Babasız dunyaya gelen peygamber, hangi peygamberdir? Hz. İsa ’nın (a.s.) babasız olarak doğmasının hikmeti nedir? Hz. İsa ’nın (a.s.) doğumu ile ilgili ayetler.Yuce Allah Meryem ’in babasız olarak bir cocuk dunyaya getirmesini takdir etmişti. Bir gun melekler AllÂh ’ın emri ile gelerek bir cocuk doğuracağını ve adının da Meryemoğlu İsa Mesih olacağını bildirdiler. Ayrıca bu cocuğun dunya ve Âhirette şerefli ve AllÂh ’ın rızasını kazanan bir kul olacağını, beşikte iken konuşacağını da haber verdiler.[1]
HZ. İSA ’NIN (A.S.) BABASIZ DOĞMASI İLE İLGİLİ AYETLER Hz. Meryem bu durum karşısında, kendisinin hicbir erkekle ilişkisi olmadığı halde, nasıl cocuk sahibi olacağını sormuş ve kendisine Yuce Allah şoyle buyurmuştur:
“Bu boyledir. Allah dilediğini yaratır. O, bir şeyin olmasına hukmedince ona sadece “ol” der ve o da hemen oluverir.” [2] Bir gun Cebrail (a.s.) genc bir erkek suretinde gelmiş[3], korkuya kapılan Meryem; “Ben senden, Rahman olan AllÂh ’a sığınırım. Eğer Allah ’tan korkuyorsan bana dokunma, demişti.” [4] Cebrail (a.s.); temiz ve yetenekli bir erkek cocuk bağışlamak icin, AllÂh ’ın emri ile geldiğini bildirince,[5] Hz. Meryem yine;
“Benim nasıl cocuğum olabilir. Bana hic bir beşer dokunmamıştır. Ben iffetsiz de değilim.” [6] diyerek melekten acıklama istedi. Melek; Yuce AllÂh ’ın emir ve takdirinin boyle olduğunu, Yuce Allah icin bunun kolay bir hadise olduğunu bildirdi.[7]
Allah TeÂl Hz. Meryem ’e rûhundan melek aracılığı ile uflemiş ve o gebe kalmıştı. Coğunluk bilginlere gore, normal gebelik suresi gecince Hz. Meryem, İsa ’yı (a.s.) dunyaya getirmiştir.[8] Doğum sırasında ve sonrasında melek tarafından sukûnete kavuşturulan Hz. Meryem, cocuk kucağında toplumun icine donunce sert eleştiri ve ithamlarla karşılaştı. Kendisine zina isnad edilmek isteniyordu.[9] Boyle sıkıntılı ve kem gozlerin uzerine cevrildiği bir gunde Hz. Meryem ’den savunma yerine susması ve şoyle demesi bildirildi: “Ben susma orucu adadım, bu gun kimseyle konuşmayacağım.” [10] Ancak bir acıklama bekleyenlere kucağındaki cocuğu gostererek, onunla konuşmalarını işaret etmekle yetindi. Bir mûcize olarak beşikteki Hz. İsa (a.s.) şunları soylemişti:
“Ben, şuphesiz AllÂh ’ın kuluyum. O, bana kitap verecek ve beni peygamber yapacaktır. O, nerede olursam olayım, beni mubarek kıldı. Yaşadığım surece de namaz kılmamı ve zekÂt vermemi emretti. Beni, anneme saygılı kıldı; beni bedbaht bir zorba yapmadı. Doğduğum gun, oleceğim gun ve yeniden dirileceğim gun esenlik banadır,” [11]
Yuce Allah, Hz. İsa ’nın (a.s.) durumunu, Hz. Âdem ’in (a.s.) durumuna benzetmiştir: “Allah katında İsa ’nın durumu da Âdem ’in durumu gibidir. Allah Âdem ’i topraktan yarattı, sonra ona “ol” dedi ve o oluverdi.” [12]
Dipnotlar:
[1] Âl-i İmrÂn, 3/45, 46. [2] Âl-i İmrÂn, 3/47. [3] bk. Meryem, 19/16. [4] Meryem, 19/18. [5] Meryem, 19/19. [6] Meryem, 19/20. [7] Meryem, 19/21. [8] İbn Kesîr, Tefsîr, İst. 1985, V, 216. [9] bk. Meryem, 19/24-28. [10] Meryem, 19/26. [11] Meryem, 19/30-33. [12] Âl-i İmrÂn, 3/59.
Prof. Dr. Hamdi Donduren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan