“Ucunculeri Allah olan iki kişiyi sen ne zannediyor (ve haklarında neler duşunuyor)sun, Ebûbekir?” hadisinde anlatılmak istenen nedir?Ebûbekir es-Sıddîk radıyallahu anh, Abdullah İbni Osman İbni Âmir İbni Omer İbni KÂ ’b İbni Sa ’d İbni Teym İbni Murre İbni KÂ ’b İbni Luey İbni Galib el-Kureşî et-Teymî radıyallahu anh ’den rivayet edildiğine gore -ki Allah kendilerinden razı olsun, kendisi, babası ve annesi sahÂbîdir- o şoyle demiştir:
(Hicret yolculuğunda) biz Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile mağaradayken, tepemizde dolaşıp duran muşriklerin ayaklarını gordum ve:
- Ey Allah ’ın elcisi! Eğer şunlardan biri eğilip aşağıya bakacak olsa mutlaka bizi gorur, dedim. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu:
- “Ucunculeri Allah olan iki kişiyi sen ne zannediyor (ve haklarında neler duşunuyor)sun, Ebûbekir?” (BuhÂrî, Tefsîru sûre (9), 9; FezÂilu ’l-ashÂb 2; Muslim, FezÂilus-sahÂbe 1)
Hadisin Acıklaması Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, hicret esnasında yol arkadaşı Ebûbekir radıyallahu anh ile birlikte Mekke ’den cıkıp bir kac gunluğune Sevr mağarasına sığınmıştı. Muşrikler ise her tarafta onları arıyordu. İşte onlardan bir grup mağaranın uzerinde gezinip dururken, iceriden Hz. Ebûbekir radıyallahu anh onların ayaklarını gormuş ve endişesini “Şoyle eğilip ayaklarının dibine bakacak olsalar, bizi gorecekler” sozuyle dile getirmişti.
UCUNCULERİ ALLAH OLAN İKİ KİŞİ Allah ’a karşı her an tam bir guven ve tevekkul icinde bulunan Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, “Ucuncusu Allah olan iki kişiyi sen ne sanıyorsun? Onlar hic ele gecer mi?” diye onu teselli etmiş, Allah ’ın kendilerini koruyacağına olan guvenini acıklamıştır. Kur ’Ân-ı Kerîm olayı anlatırken bu birliktelik mazhariyetini “LÂ tahzen innallahe meÂna” mealen “Uzulme, endişelenme, Allah bizimledir” (Tevbe sûresi, 40) tesbitiyle vermektedir.
Tevekkul ve yakîn duygusu, kemÂl noktasını bulduğu zaman kul, Allah TeÂl ’nın yardım ve korumasını sanki gozleriyle goruyormuş gibi bir huzur ve tatmine ulaşır. Bu noktadan sonra da hicbir şeyin kaygısı soz konusu olamaz. Kendisi bu noktada bulunan Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, Hz. Ebûbekir radıyallahu anh ’ı da aynı noktaya cağırmaktadır. Nitekim Allah TeÂl “Şuphesiz biz Peygamberimize ve mu ’minlere bu dunya hayatında da, şahitlerin şahitlik edecekleri gunde de yardım ederiz” (Mu ’min sûresi, 51) buyurmuş, Peygamber ve inananları yalnız bırakmayacağını duyurmuştur.
Hadisten Oğrendiklerimiz Allah ’a guvenmek gerekir. Tedbir almak, guvensizlik anlamına gelmez. Hz. Ebûbekir radıyallahu anh, Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ’e kucuk bir zararın gelmesini bile istemiyordu. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, cevresindekiler icin guven kaynağıydı. Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan