Allah yolunda infak etmenin fazileti ve onemi nedir?ÎmÂnın ilk meyvesi merhamettir. Merhametin en belirgin alÂmeti ve en olgun tezÂhuru de “infak”tır. İnfak; malın ve canın AllÂh ’a adanışıdır.
Beşeriyetin fazîlet zirveleri olan Peygamberler ve onların vÂrisleri olan Âlimler, Ârifler ve velîlerin hayatları, sayısız merhamet ve infak menkıbeleriyle doludur.
Bir gun Peygamber Efendimiz, sabah namazını kıldıktan sonra ashÂbına donup:
“–İcinizde bugun oruclu olan var mı?” diye sordu.
Hazret-i Omer (r.a.) :
“–YÂ ResûlallÂh! Dun gece oruc tutmak aklıma gelmedi, onun icin şimdi oruclu değilim.” dedi.
Hazret-i Ebûbekir (r.a.) ise:
“–Ben dun gece oruc tutmayı duşundum ve sabaha oruclu cıktım.” dedi.
Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimiz yine:
“–İcinizde bugun hasta ziyÂretinde bulunan var mı?” diye sordu.
Hazret-i Omer (r.a.) :
“–YÂ ResûlallÂh! Sabah namazını yeni kıldık ve yerimizden ayrılmadık, nasıl hasta ziyÂret edebilelim ki?” dedi.
“–Duydum ki kardeşim Abdurrahman bin Avf rahatsızlanmış. Mescide gelirken, bakayım durumu nasıl olmuş diye, ona bir uğrayıverdim.” dedi.
Yine Fahr-i KÂinÂt Efendimiz:
“–İcinizde bugun bir yoksulu doyuran var mı?” diye sordu.
Hazret-i Omer (r.a.) :
“–YÂ ResûlallÂh! Sabah namazını yeni kıldık ve henuz yerimizden ayrılmadık.” dedi.
“–Mescide girdiğimde, ihtiyacını arz eden birini gordum. Oğlum Abdur­rahmÂn ’ın elinde bir parca arpa ekmeği vardı. Onu alıp yoksula verdim.” dedi.
Bunun uzerine Allah Resûlu (s.a.s.) :
“–Seni Cennetle mujdelerim (ey Ebûbekir)!” buyurdu.
Hazret-i Omer derin bir ic cekerek; “Âh cennet!” dedi. Efendimiz onun da gonlunu alacak bir soz soyledi:
“–Allah Omer ’e rahmet eylesin, Allah Omer ’e rahmet eylesin! Ne zaman bir hayır yapmak istese Ebûbekir muhakkak onu gecer.” buyurdu. (Heysemî, III, 163-164. Ayrıca bkz. Ebû DÂvud, ZekÂt, 36/1670; HÂkim, I, 571/1501)
Bu hadîs-i şerîften almamız gereken en buyuk ders, her an AllÂh ’ın rızÂsına vesîle olacak bir amel arayışında olabilmektir. Zira Âyet-i kerîmede:
“Bir (hayır) işini bitirince hemen (başka bir iş veya ibÂdete) koyul ve yalnız Rabbine yonel.” (el-İnşirÂh, 7-8) buyrulmuştur.
HAYIR İŞLERİNDE YARIŞINIZ
Yine Rabbimiz, rÂzı olduğu sÂlih kulları hakkında Âyet-i kerîmede:
“...Onlar hayırda birbirleriyle yarışırlar...” (Âl-i İmrÂn, 114) buyurmaktadır. İşte bu hayır yarışının mu ’minlerde tabiat-ı asliye hÂline gelmesi şarttır. Mu ’min, esen meltemler gibi muşfik, yağan yağmurlar gibi comert olmalı, her an etrafına huzur bahşederek Hakk ’ın rızÂsını aramalıdır.
Bu sebepledir ki Hak dostları da comertlikte bereketli ırmaklara benzerler. Onlar uzun yollar boyunca; insana, hayvanÂta, ağaca, kuşa, gule, sumbule, velhÂsıl butun mahlûkÂta huzur bahşederek akıp giderler.
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Hak Dostlarının Ornek AhlÂkından 1, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan