Hz. Âdem ve Havva ’nın (a.s.) Cennet ’e girişleri nasıl oldu? Şeytan, Hz. Âdem ve Havva ’yı (a.s.) nasıl kandırdı? Hz. Âdem ve Havva ’nın (a.s.) Cennet ’ten cıkarılmasına neden olan hadise.İlk iki insanın yaratılışlarından sonra Cennet ’e girişleri Kur ’Ân ’da şoyle anlatılır:
“Ve şoyle demiştik: Ey Âdem, sen ve eşin Cennet ’te kalın. Orada istediğiniz yerden bol bol yeyin. Yalnız şu ağaca yaklaşmayın. Yoksa ikiniz de kendinize zulmedenlerden olursunuz.” [1]
ŞEYTAN, HZ. ÂDEM VE HAVVA ’YI (A.S.) NASIL KANDIRDI? Bu, yuce AllÂh ’ın insan varlığı icin koyduğu ilk yasaklama idi. Aynı zamanda serbest karar verebilme yeteneklerini hangi yonde kullanacakları konusunda bir deneme olacaktı. Şeytanın verebileceği vesvese ve aldatmanın Âdem ve Havva ’nın yasağa uyup uymaması konusunda etkili olacağını bilen yuce Allah onları şoyle uyarmıştı:
“Biz Âdem ’e şoyle demiştik: Ey Âdem!. Bu İblis, senin ve eşinin duşmanıdır. Sakın sizi cennetten cıkarmasın, sonra yorulur, sıkıntı cekersin. Şimdi senin icin burada ne acıkmak vardır ne de cıplak kalmak. Yine sen burada ne susarsın ne de sıcaktan bunalırsın!” [2]
Nitekim şeytan bir yolunu bularak Âdem ’le Havva ’ya vesvese vermiş ve onları ikn ederek yasağı ciğnetmiştir. Allahu TeÂl şoyle buyurur:
“Şeytan onlara, kendilerine gorunmeyen avret yerlerini gostermek icin vesvese verdi ve şoyle dedi: “Rabbiniz size bu ağacı iki melek olmamanız ve surekli olarak Cennet ’te kalmamanız icin yasakladı. Ayrıca onlara: “Ben sizin iyiliğinizi istiyorum” diye de yemin etti.” [3] Boylece şeytan, eğer bu yasak ağacın meyvesinden yerlerse melek haline donuşeceklerini ve surekli olarak Cennet ’te kalmalarının ancak bu şekilde mumkun olabileceğini fısıldamış oluyordu. Nitekim şeytanın bu yanıltıcı sozleri Âdem ’le Havva uzerinde etkisini gosterdi ve yasak meyveden yediler.
Bundan sonrası Âyette şoyle acıklanır:
“Boylece İblis onları aldatarak ağactan yemeğe sevketti. Ve ağacın meyvesinden tadınca, avret yerleri onlara gorundu. Cennet yapraklarıyla ayıp yerlerini ortmeye başladılar. Bunun uzerine Rableri onlara şoyle nid etti: “Ben size bu ağactan yemenizi yasak etmedim mi? Ve size şeytan sizin apacık bir duşmanınızdır demedim mi?” [4]
Yasaklanan ağacın buğday, uzum veya incir olduğu konusunda bazı rivayetler varsa da, Âyet ve hadislerde acıkca turu belirtilmemiştir. Bunu bilmekte bir yarar da soz konusu değildir.[5]
Tevrat ’a gore, Cennet ’te nitelikleri belirlenen iki ağac vardı. “Hayat ağacı” ve Âdem ile eşine yasaklanan “iyilik ve kotuluğu bilme ağacı.” Bu ağacın meyvesinden yemenin cezası olumdur.[6] Tevrat ’ta; “Şimdi elini uzatmasın ve hayat ağacından almasın ve yemesin ve ebediyyen yaşamasın” [7] denilerek hayat ağacının olumsuzluk bahşetme niteliğine işaret edilmiştir. Şeytan insanın ebediliğine karşı olduğu icin, Âdem ’in hayat ağacına yaklaşmasına engel olmuş, fakat olumsuzluk verir diye aldatarak bilgi ağacından yedirmiş ve bu nedenle de Âdem, eşi ve onlara bağlı olarak insan nesli olumlu olmuştur.[8]
Gunumuz Hristiyanlık inancına gore ise Cennet ’teki bu yasak ağactan kastedilen Âdem ile Havva ’nın birbirine cinsel yonden yakınlaşmasıdır. Hatta Hristiyanlıkta bu yuzden evlenmeme ibadet ve sevap sayılmıştır. Diğer yandan kiliseler, ilk insanın yaptığı bu hatanın, kıyamete kadar doğan her yeni cocuğa gectiğini, onların da gunahkÂr olarak doğduklarını, ancak vaftiz edilmek suretiyle Cehennemlik olmaktan kurtulabileceklerini one surmuştur.[9]
Dipnotlar:
[1] Bakara, 2/35; A ’rÂf, 7/19. [2] TÂhÂ, 20/117-119. [3] A ’rÂf, 7/20-21. [4] A ’rÂf, 7/22. [5] Elmalılı, age, I, 276. [6] Tekvin, 2/9, 16-17. [7] Tekvin, 3/22. [8] bk. Tevrat, Tekvîn. 3/1-7; Suleyman Hayri Bolay, «Âdem» mad. T.D.V.İ Ansk. I, 361. [9] Elmalılı, age I, 276; Bolay, age, «Âdem» mad, I, 362.
Prof. Dr. Hamdi Donduren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan