Hz. Nuh ’un (a.s.) peygamberliği 950 sene surmuş ve Allah ’ın bu yuce Peygamber ’i, uzun bir omurden sonra her fani gibi ruhunu Rabbine teslim etmiştir. İşte Nuh Peygamber ’in ozellikleri...
Hazret-i Nûh ’un (a.s.) bÂzı vasıfları şoyledir:
Hizmet ehli olması,
Denize acılması ve denizden istifÂde etmesi,
Cok şukreden ve sabreden bir kul olması,
İstiğfÂrının bol olması.
Hazret-i Nûh ’un (a.s.) peygamberliği 950 sene surmuş ve AllÂh ’ın bu yuce Peygamber ’i, uzun bir omurden sonra her fÂnî gibi rûhunu Rabbine teslîm etmiştir.
HZ. NUH ’UN (A.S.) EVLATLARINA NASİHATLERİ
VefÂtı esnÂsında yanında bulunan evlÂtlarına Yuce AllÂh ’a ibÂdete devam etmelerini emretti. Sonra oğlu SÂm ’a:
“Yavrum, kalbinde zerre miktarı bile olsa şirk varken kabre girme! Cunku AllÂh TeÂl ’nın huzûruna muşrik olarak gelen kimse icin hicbir mÂzeret yoktur.
Yavrum, kalbinde zerre miktarı kibir olduğu hÂlde kabre girme! Cunku Kibriy Yuce AllÂh ’ın ridÂsıdır. RidÂsı hakkında munÂzaa eden yÂni CenÂb-ı Hakk ’a mahsus bir sıfatı kendisine lÂyık goren kimseye AllÂh TeÂl gazap eder.
Yavrum, kalbinde zerre miktarı yeis (rahmetten umit kesme) bulunduğu hÂlde kabre girme! Cunku dalÂlete duşmuş olan kimselerden başkası AllÂh ’ın rahmetinden umit kesmez.
Yavrum, sana «لا اله الا الله» kelime-i tevhîdini emrediyorum. Cunku yedi kat goklerle yedi kat yer, terÂzinin bir kefesine, kelime-i tevhîd diğer kefesine konsa, bu ondan daha ağır gelir.” (İbn-i Hanbel, Musned, II, 170; ez-Zuhd, s. 51; Heysemî, IV, 219)
RivÂyete gore vefÂtı yaklaştığı sırada Hazret-i Nûh ’a (a.s.):
“–Ey Ebu ’l-Beşer, ey uzun omurlu Peygamber! DunyÂyı nasıl buldun? diye soruldu.
Nûh (a.s.):
“–Onu iki kapılı bir ev gibi buldum. Bir kapısından girdim, diğer kapısından cıktım.” cevÂbını verdi. (İbn-i Esîr, el-KÂmil, I, 73)
HZ. NUH ’UN (A.S.) BIRAKTIĞI EN GUZEL MİRAS
Hazret-i Nûh (a.s.) kendisine kamıştan bir kulube yapmıştı. O ’na:
“–Keşke kendine bundan daha sağlam bir ev yapsaydın.” denilince:
“–Olecek bir kimse icin bu bile cok!” demiştir. (Ebû Nuaym, Hilye, VIII, 145)
Şirkin, kufrun ve zulmun muhtelif eziyetleri altında 950 seneye yakın bir sure halkına gostermiş olduğu tahammulle, kendisinden sonraki peygamberler ve ummetlerine ornek gosterilerek, ilÂhî iltifÂta mazhar olan Hazret-i Nûh ’tan (a.s.) bizlere kalan en guzel mîras “sabır”dır.
AleyhisselÂm...
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Nebiler Silsilesi 1, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan