VekÂlet yoluyla hac yapılabilir mi? Vekaleten hac yapmanın şartları nelerdir?Kendisine hac farz olmuş bir kimse sağlık, yaşlılık vb. bir sorun sebebiyle bizzat hacca gidemeyecek durumda olursa, başka birisini bedel gondererek, vekÂlet yoluyla hac yaptırabilir. Boyle kişilerin, hayatta iken birini vekil (bedel) olarak gondermesi mumkun olduğu gibi, mirascılarına, olumunden sonra kendi adına bedel haccı yaptırılmasını vasiyet etmeleri de mumkundur. (KÂsÂnî, BedÂi‘, II, 212) Bu hukum hadislere dayanmaktadır. Hz. Peygamber, olen yakınları veya yaşlı buyukleri yerine hac yapıp yapamayacaklarını soran kişilere, soz konusu yakınları icin hac yapabileceklerini belirtmiştir. (BuhÂrî, Hac, 1; Muslim, Hac, 407; Tirmizî, Hac, 86-87; İbn MÂce, MenÂsik, 9-10)

VEKALETEN HAC YAPMANIN ŞARTLARI NELERDİR?Bir kişinin kendi yerine vekil (bedel) gondererek hac yaptırabilmesi icin şu şartların bulunması gerekir:

a) Adına haccedilecek (bedel gonderecek) kişiye, onceden hac farz olmuş olmalıdır.

b) Adına haccedilecek kişi vefat etmiş olmalı veya yaşlılık, iyileşme umidi olmayan bir hastalık gibi sebeplerle, bizzat haccetmekten devamlı olarak Âciz olmalıdır.

c) Bedel gonderilecek kişi Musluman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik cağına ulaşmış bir kişi olmalıdır.

d) Bedel gonderilen kişinin hac masrafı, gonderen tarafından karşılanmalıdır.

e) Vekil icin, hac masrafları haricinde bir ucret şart koşulmamalıdır.

f) Adına haccedilen kişi, kendisi icin haccetmesini vekilden istemiş olmalıdır. İzin veya vasiyeti olmadan, bir kimse adına başkası tarafından yapılan hac ile, o kimse uzerindeki hac borcu odenmiş olmaz. Ancak, mirascının, mûrisi adına yaptığı hac, bu hukmun dışındadır. Olmuş bulunan mûrisin vasiyeti bulunmasa bile, varisin onun adına yaptığı hac gecerlidir.

g) Vekil, haccı bizzat kendisi yapmalıdır.

h) Vekil, ihrama girerken sadece gonderen adına niyet etmelidir.

i) Vekil, gonderenin isteğine uymalı, onun istediği haccı yapmalıdır.

j) Vekil, muvekkilin memleketinden yola cıkmalıdır.

k) Vekil, gonderen adına yapılacak menÂsiki tamamlamadıkca kendisi icin umre yapmamalıdır. (KÂsÂnî, BedÂi‘, II, 212-215; İbn Âbidîn, Reddu ’l-muhtÂr, IV, 14-18)

Kaynak: Diyanet Fetva Kurulu

VEKALETEN HAC YAPAN KİŞİ BAŞKASINA VEKALET VEREBİLİR Mİ?
https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=7SaywdJH2EI
İslam ve İhsan