Mescid-i Nebi ve Peygamberimizin kabrini ziyaret adabı nasıl olmalıdır? İşte Peygamberimizi ziyaret etmenin hukmu...Peygamberimizi ziyaret etme adabı...

Resûlullah'ı ziyaret icin Medine'ye giderken, Mescid-i Nebî'yi ziyarete ve orada namaz kılmaya niyet edilir. Cunku bu mescid, Mescid-i HarÂm ve Mescid-i Aks gibi icinde namaz kılmak uzere uzak yerlerden sefer yapılacak uc mescidden biridir. Burada kılınan bir namaz, Mescid-i HarÂm dışında, diğer mescidlerde kılınan bin namazdan sevap yonunden daha ustun gorulmuştur. (BuhÂrî, “SalÂtu fî mescidi Mekke”, 1) Yolculuk esnasında cokca salÂtu selÂm soylenir. Medine uzaktan gorulunce: "Allahım, burası senin peygamberinin haremidir, vahyinin indiği mubarek yerdir. Bu kutsal yeri benim icin cehennemden korunma, azaptan ve hesaptan gu- vence kıl!" diye dua edilir.

RAVZA-İ MUTAHHARA NEREDEDİR?

Medine'de kalınacak yere yerleşildikten sonra abdest tazelenir, mumkunse gusledilir. Varsa guzel kokular surunup temiz bir kıyafetle, salavÂt-ı şerife okunarak ve Resûlullah (s.a) ’ın civarında bulunulduğu ve onun huzuruna varılacağı duşunulerek Mescid-i Nebî'ye gidilir. "BÂbusselÂm" veya "BÂbu ’l- cibrîl" denilen kapıların birinden mescide girilir. KerÂhet vakti değilse, iki rek‘at "tahiyyetu'l-mescid" kılınıp dua edilir. Bu namazın, mumkun olursa Hz. Peygamber'in "Evimle minberim arası cennet bahcelerinden bir bahcedir" (BuhÂrî, “SalÂtu fî mescidi Mekke”, 5) buyurduğu "Ravza-i Mutahhara" denilen yerde kılınması uygun olur. Resûlullah ’a hayatta iken nasıl hurmet ve tÂzim gerekli ise, vefatından sonra da aynı şekilde gereklidir. Bu sebeple Hz. Peygamber ziyaret edilirken bağırarak selÂm verilmez, yanında yuksek sesle dua edilmez, saygısız ve edebe uymayan davranışlarda bulunulmaz. Hucre-i saÂdetin duvarına kadar sokulunmaz, duvarlarına el surulup opulmez, etrafı tavaf edilmez, karşısında eğilinmez. Bu tur davranışlar mekruhtur ve cirkin bid‘atlardır. Hele kabr-i saÂdete karşı secde kesinlikle haramdır; ibadet kastıyla yapılırsa kufurdur. Tahiyyetu'l-mescid kılınıp istenilen dualar yapıldıktan sonra tevazu, edep ve sukûnetle, yaklaşık 1.5 metre kalıncaya kadar kabr-i saÂdete yaklaşılıp Resûlullah ’a yonelerek, başı hizasında durulur. Resûlullah ’ın kendisini gorup sozlerini işittiğini duşunerek ve selÂmını kabul buyurup, duasına "Âmin" diyeceğini umit ederek,

"es-SelÂmu aleyke y seyyidî y Resûlellah, es-selÂmu aleyke y nebiyyallah..." (SelÂm sana ey efendim, ey Tanrı elcisi! SelÂm sana ey Tanrı habercisi) diye ilgili kitaplarda ornekleri bulunan selÂm ve dualar okunur. Sonra 1 metre kadar sağ tarafa ilerlenip Hz. Ebû Bekir'in başı hizasında, daha sonra 1 metre kadar daha ilerlenip Hz. Omer'in başı hizasında durulur. Onlara da selÂm verilip dua edilir. Tekrar Hz. Peygamber ’in başı hizasına donulup kıbleye yonelerek dua edilir. Daha sonra "Ravza-i Mutahhara"da istenilen dualar yapılır ve namaz kılınır.

MESCİD-İ NEBEVİ'DE NAMAZ KILMAK ŞART MIDIR?

Medîne-i Munevvere'de kalınan sure icinde beş vakit namazın Mescid-i Nebî'de kılınmasına ozen gosterilir. Halk arasında Medine ’de sekiz gun kalıp kırk vakit namaz kılmanın gerekli olduğu kanaati yaygın hale gelmiş ise de, fıkıh kitaplarında boyle bir kayıt olmadığı gibi Hz. Peygamber ’den bu goruşu destekleyen guvenilir bir rivayet de mevcut değildir. Onemli olan Medine ’de şu kadar sureyle kalmak veya şu sayıda namaz kılmaktan cok, az olsun cok olsun kalınan sureyi en iyi şekilde değerlendirmek, kılınan namazları kalp huzuru ve edeple ifa edebilmektir. Resûlullah ’ın kabr-i saÂdetleri tenha zamanlar kollanarak sık sık ziyaret edilir. Boş zamanlar Mescid-i Nebî'de kaz namazı, Kur'Ân-ı Kerîm kıraati, salÂtu selÂm, zikir ve tesbîhatla değerlendirilir.

Medine'den ayrılırken de Resûlullah ziyaret edilerek ved edilir. Uygun bir yerde, mumkunse Ravza-i Mutahhara'da iki rek‘at şukur namazı kılınıp, bu kutsal yerleri tekrar ziyaret ve sÂlimen memlekete donmek dua ve niyazı ile Mescid-i Nebî'den cıkılır.

PEYGAMBER EFENDİMİZİN KABRİNİ ZİYARETTE YAPILMASI GEREKENLER

MESCİD-İ NEBEVİ ’NİN FAZİLETİ NEDİR?
Kaynak: İslam İlmihali 1, TDV Yayınları
İslam ve İhsan