Hangi vakitlerde namaz kılmak mekruhtur; bunun sebebi nedir? Hangi vakitlerde namaz kılınmaz? İşte cevabı...Hangi vakitlerde namaz kılınmaz? İşte cevabı:
Guneşin doğmasından yukselmesine kadar olan zaman diliminde, guneş tam tepe noktasındayken, guneşin batma zamanında namaz kılmak mekruhtur. İslam, Allah ’tan başkasına ibadet etmeyi ya da bunu cağrıştıracak butun tutum ve davranışları yasaklar. Belli vakitlerde namaz kılınmasının yasak veya mekruh olması da bu bağlamda değerlendirilmelidir. Zira guneşin tam doğuş, tam tepe noktasında ve tam batış hÂlinde olduğu zamanlar mecusilerin ibadet vakitleridir. Bu vakitlerde namaz kılmanın yasaklanması veya kısıtlanması, ateşperestlerin ibadet vakitleri ile cakışarak muslumanların onlara benzememesi amacıyladır. Boylece muslumanlarda kimlik ve ibadet bilincinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca bu vakitlerin, namazın kemÂl anlamda edasına engel bir ozelliğinin olduğu da belirtilmiştir (NesÂî, MevÂkît, 29; İbn MÂce, İkÂmetu ’s-salati ve ’s-sunen, 148; Zeylaî, Tebyîn, I, 85; İbn Âbidîn, Reddu ’l-muhtar, II, 384).
ŞÃ‚fiî mezhebine gore ise
Guneşin doğuşu, guneşin tam tepede oluşu guneşin batışı zamanında sadece nafile namaz kılmak mekruhtur. Bu hususta “Sizden biriniz sabah namazından sonra guneş doğana kadar, ikindiden sonra guneş batana kadar namaz kılmasın” (Muvatta, Kur ’an, 48) hadisini delil olarak zikretmişlerdir. Bu vakitlerde farz namazlar, kaza namazları, revÂtib sunnetler, tahiyyetu ’l-mescid gibi sebepli namazlar kılınabilir. Ayrıca ikindiden sonra guneşin sararmasından batışına kadar nafile namaz kılmak tenzihen mekruhtur (Nevevî, Ravda, I, 192-195).
Kaynak: Diyanet Fetva Kurulu
İslam ve İhsan
NAMAZ COK ONEMLİDİR