Rukû sozlukte “eğilmek” anlamına gelir. Namazın ana unsurlarından olan rukû, eller dizlere erecek şekilde one doğru eğilmek demektir.Namazda rukûnun hukmu farzdır. Kıyam ve kıraatten sonra “Allahu Ekber” diyerek rukûa varılır ve burada uc defa “SubhÂne Rabbiye ’l-azim” denilir. Rukû da iken ayakların uzerine bakılır. Erkekler, rukûda, parmakları acık olarak elleri ile dizlerini tutup sırtını dumduz yaparlar. Dizlerini ve dirseklerini dik tutarlar Kadınlar, rukûda, sırtlarını biraz meyilli tutarak erkeklerden daha az eğilirler. Ellerini (parmaklarını acmayarak) dizleri uzerine koyarlar ve dizlerini biraz bukuk bulundururlar.
Rukûdan Kalkerken “SemiallÂhu limen hamideh” diyerek rukûdan kalkılır ve ayakta “Rabbena leke ’l-hamd” denilir. Erkeklerin, rukûdan kalkıp doğrulması Kadınların, rukûdan kalkıp doğrulması.
RUKU NE DEMEK? Rukû sozlukte “eğilmek” anlamına gelir. Namazın ana unsurlarından olan rukû, eller dizlere erecek şekilde one doğru eğilmek demektir. Hz. Peygamber'in uygulamasına en uygun rukû şekli, sırt ve baş duz bir satıh oluşturacak bicimde eğilmektir. Tarif edilen bu rukû duruşunda bir muddet beklemek (tuma'nîne) ve yine rukûdan doğrulup, secdeye varmadan once uzuvları sakin oluncaya değin bir sure kıyam vaziyetinde beklemek (kavme) ta‘dîl-i erkÂnın birer parcası olduğundan, Ebû Yûsuf'a ve Hanefî mezhebi dışındaki uc mezhebe gore tuma'nîne ve kavme farzdır. Ebû Hanîfe ve Muhammed'e gore ise vÂciptir. Bu tume'nîne ve kavme suresinin asgari olcusu “subhÂnellÂhi'l-azîm” diyecek kadar durmaktır.
Kaynak: İslam İlmihali 1, TDV Yayınları
İslam ve İhsan
RUKUDA OKUNAN DUA - VİDEO