
Korku namazı nedir, nasıl kılınır? Korku namazı hangi savaşta kılındı? İşte Korku namazının kılınışı...Kur ’Ân-ı Kerîm ’de Hz. Peygamber ’in cephede namazı nasıl kıldıracağına ilişkin ayrıntılı acıklama getiren bir Âyet ve bu konuda Hz. Peygamber ’in uygulamasının bulunması sebebiyle fıkıh kitaplarında ve buna bağlı olarak ilmihal kitaplarında "Korku namazı" adıyla bir bahis acılmıştır.
KORKU NAMAZININ KILINIŞI Namazların kısaltılması hukmunu getiren Âyetin (en-Nis 4/101) hemen devamındaki bu Âyette yuce Allah Hz. Peygamber ’e hitaben şoyle buyurmaktadır:
"(Ey Muhammed!) Cephede sen de onların (mu ’minlerin) arasında bulunup da onlara namaz kıldırdığın vakit, iclerinden bir kısmı seninle beraber namaza dursun. SilÂhlarını da yanlarına alsınlar. Bunlar secdeye vardıklarında (bir rekÂt kıldıklarında) arkanıza (duşman karşısına) gecsinler. Sonra o namaz kılmamış olan diğer kısım gelsin, seninle beraber kılsınlar ve ihtiyatlı bulunsunlar, silÂhlarını yanlarına alsınlar. İnkÂr edenler arzu ederler ki, silÂhlarınızdan ve eşyanızdan bir gafil olsanız da size ani bir baskın yapsalar. Yağmurdan zahmet cekerseniz, ya da hasta olursanız, silÂhlarınızı bırakmanızda size bir beis yoktur. Bununla birlikte ihtiyatlı olun (tedbirinizi alın). Şuphesiz Allah, inkÂrcılara alcaltıcı bir azap hazırlamıştır." (en-Nis 4/102)
Bu Âyetin hukmunun devam edip etmediği konusunda Âlimler farklı goruşlere sahiptirler. Fakihlerin coğunluğu bu Âyetin hukmunun devam ettiğini, dolayısıyla boyle bir savaş durumunda aynı hukmun uygulanabileceğini ve Âyetin onerdiği kılınış usulunun, aynı zamanda cemaatle namaz kılmanın onemini vurgulamayı amacladığını ileri surerler. Ebû Yûsuf ’un da iclerinde bulunduğu bazı Âlimler, bu hukmun Hz. Peygamber ’e has olduğunu ve gunumuze hitap etmediğini soylemişlerdir. Âyetin uslûbu yanında, Hz. Peygamber ’le birlikte, onun cemaati olarak namaz kılma şeref ve fazileti ve sahÂbenin bu konudaki iştiyakı da dikkate alınacak olursa, korku namazı denilen bu ozel namaz kılma biciminin sadece o doneme ait olduğu şeklindeki goruşun daha tutarlı olduğu soylenebilir.
Fakihlerin coğunluğuna gore korku namazı, duşman saldırısı gibi ciddi bir tehlike anında cemaatin iki gruba ayrılarak, imamın arkasında farz bir namazı nobetleşe kılmalarıdır. İki rek ’atlı bir namazın ilk rek ’atını, dort rek ’atlı bir namazın ilk iki rek ’atını imamla birlikte kılan birinci grup, ikinci secdeden veya ilk oturuştan sonra cemaatten ayrılıp gorev başına gider, ikinci grup gelerek imamla birlikte kalan rek ’atları tamamlar ve goreve doner. İmam kendi başına selÂm verir. Daha sonra da birinci grup kıraatsiz, ikinci grup kıraatli olarak nobetleşe namazlarını tamamlar, boylece hem cemaatle namaz ifa edilmiş, hem de gorev aksatılmamış olur.
Kaynak: İslam İlmihali 1, TDV Yayınları
İslam ve İhsan
KORKU NAMAZI NEDİR, NASIL KILINIR?