
İş sebebiyle oğle, ikindi ve akşam namazları kılınmayarak kazaya bırakıldığında, bu namazlar yatsı namazından sonra kaza edilebilir mi? İşten dolayı namazı kazaya bırakmak caiz midir? İşte cevabı...Bilindiği gibi namaz, dinimizin ifasını emrettiği ibadetlerin en onemlisidir. Kelime-i şehÂdetten sonra, İslam binasının uzerine kurulduğu beş esastan birincisidir. Akıllı ve ergenlik cağına ulaşan her Muslumanın namaz kılması farzdır. Namaz, uyuyakalmak, unutmak ve baş ile de olsa îma ile kılamayacak kadar hasta olmak gibi meşru bir mazeret bulunmadıkca kazaya bırakılamaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Biriniz uyuyakalır veya unutur da bir namazı vaktinde kılamaz ise, uyandığı veya hatırladığı vakit kılsın.” (Buhari, Mevakit, 37; Muslim, Mesacid, 314-316) buyurmuştur.
NAMAZIN ERTELENMESİ İCİN OZUR SAYILMAZ Meşguliyeti cok olmak, aile fertlerinin gecimini sağlamak icin yapılan calışma ve yolculuk gibi durumlar namazın ertelenmesi icin ozur sayılmaz. Kur ’an-ı Kerim ’de şoyle buyurulur: “Oyle adamlar vardır ki, onları ne bir ticaret, ne bir alışveriş, Allah ’ı anmaktan, namazı dosdoğru kılmaktan ve zekÂt vermekten alıkoyabilir. Onlar, dehşetinden kalplerin ve gozlerin ters doneceği gunden korkarlar.” (Nur, 24/37)
İşverenin veya iş yerinde sorumluluk alan kimsenin, namaz kılmak isteyen memurlarına ve işcilerine, Cuma namazını ve beş vakit namazı kılabilme imkÂnını sağlaması gerekir. Ancak calışanın da işini aksatmaması ve iş disiplininin korunması acısından işverenin veya amirlerin iznini alması uygun olur. İzin verilmemesine rağmen kılınan namaz gecerlidir. Namaz kılma imkÂnı bulunmayan bir yerde calışan kimsenin bu imkÂnı bulabileceği bir iş araması uygun olur. Eğer calışanlar aramalarına rağmen başka bir imkÂn bulamazlar ise; oğle ile ikindiyi, ya ikindiyi one alarak oğle vaktinde ya da oğleyi geciktirerek ikindi vaktinde; akşam ile yatsıyı da yatsı vaktine geciktirerek veya yatsıyı akşam vaktine alarak (cem ederek/birleştirerek) kılabilirler. Fakat bunun bir zaruret hukmu olduğunu hatırdan cıkarmazlar.
Namazı cem ederek de kılma imkÂnı bulamayanlar, kılamadıkları namazları ilk fırsatta kaza ederler. Bu bağlamda yatsıdan sonra da kaza ederler ve ayrıca tovbe istiğfarda bulunurlar.
Kaynak: Diyanet İşleri Fetva Kurulu
İslam ve İhsan
İŞTEN DOLAYI CUMA NAMAZLARINI KILAMAYAN BİRİNİN DİNİ HUKMU NEDİR