
Kadınların cuma namazı kılmaları zorunlu mudur? İslam'da kadınların cuma namazı kılma hukmu nedir? İşte cevabı...Cuma namazı, akıllı, ergenlik cağına erişmiş, sağlıklı, hur ve mukim (misafir olmayan) erkeklere farzdır. Kadınlar, hurriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar cuma namazı kılmakla yukumlu değildirler. Ancak kılmaları hÂlinde bu namazları gecerli olup ayrıca oğle namazı kılmaları gerekmez.
Hz. Peygamber (s.a.s.) , “Cemaatle Cuma namazı kılmak, her Musluman ’a farzdır. Ancak, kole, kadın, cocuk ve hastaya farz değildir.” (Ebû DÂvûd, SalÂt, 217; İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, II, 550; Beyhakî, es-Sunenu ’l-kubrÂ, III, 246) buyurmuştur.
Asr-ı saadetten gunumuze kadar butun Âlimler, cuma namazının kadınlara farz olmadığı konusunda ittifak etmişlerdir (İbnu ’l-HumÂm, Feth, II, 59; Nevevî, el-Mecmû ’, IV, 483-484; İbn KudÂme, el-Muğnî, III, 216).
Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil, muafiyettir. Diledikleri takdirde, camiye gidip cemaatle cuma namazı kılmalarında dinen bir engel yoktur. Hatta hutbe ve vaazlardan istifade etmeleri icin cuma namazlarına devam etmeleri tavsiye edilebilir.
Kaynak: Diyanet İşleri Fetva Kurulu
İslam ve İhsan