
İslÂm ’da her muslumana gunde beş vakit namaz kılmak farzdır. Peki namaz nasıl kılınır? İşte kısaca namazın kılınışı… TUM FARZ, VACİP, SUNNET VE NAFİLE NAMAZLARIN KILINIŞI
Namazın farz ve vÂciplerine, sunnet ve ÂdÂbına uygun şekilde kılınışına ilmihal dilinde "sıfÂtu's-salÂt" denilir. Namaz kılacak kişi abdestli ve kıbleye yonelik olarak durup ellerini kaldırır ve niyet ederek Allahuekber der, ellerini bağlar. SubhÂneke'llÂhumme ve bihamdike ve tebÂrekesmuke ve teÂl cedduke vel ilÂhe gayruk der. İmama uymuş (muktedî

İkinci rek‘at da birinci rek‘at gibidir. Şu kadar ki ikinci rek‘atta elleri kaldırma, SubhÂneke ve eûzu yoktur. Ayağa kalkınca el bağlayıp besmele ile FÂtiha'yı okur ve Âmin dedikten sonra FÂtiha'ya bir sûre veya birkac Âyet ekler. Daha sonra birinci rek‘atta olduğu gibi rukû ve secdeleri yapar. İkinci secdeden sonra ka‘de yapıp et-TahiyyÂtu lillÂhi ve's-salavÂtu ve't- tayyibÂt. es-SelÂmu aleyke eyyuhe'n-nebiyyu ve rahmetullÂhi ve berekÂtuh. es-SelÂmu aleyn ve al ibÂdillahi's-sÂlihîn. Eşhedu en l ilÂhe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhû ve resûluh der. Kılacağı namazın rek‘at sayısı ikiden fazla ise bu “ilk oturuş” (ka‘de-i ûlÂ) olur. Bu oturuşta TahiyyÂt'a bir şey eklenmez ve Allahuekber diyerek ucuncu rek‘ata kalkılır. Kalkacağı zaman ellerini dizleri uzerine getirir, oyle kalkar. Kıyamda el bağlayıp besmele ile FÂtiha'yı okur ve Âmin der. Bundan sonra yapılacak şeyler namazın farz olup olmamasına gore kucuk değişiklikler gosterir:
1- Bu kıldığı farz namaz ise FÂtiha'dan sonra sûre veya Âyet okumayıp rukûa varır. Secdelerden sonra, eğer varsa dorduncu rek‘ata kalkar, dorduncu rek‘at da ucuncu rek‘at gibidir. Dorduncu rek‘at yoksa ikinci secdeden sonra oturur (son oturuş=ka‘de-i ahîre).
2- Kıldığı namaz farz değilse, farklı olarak ucuncu rek‘atın FÂtiha'sına Âmin dedikten sonra, bir sûre veya birkac Âyet okur. Sonra rukûa ve secdeye varır. Dorduncu rek‘at, ucuncu rek‘at gibidi Dorduncu rek‘atın secdeleri yapılınca oturulur. Bu oturuş, uc rek‘atlı namazların ucuncu rek‘atının ve iki rek‘atlı namazların ikinci rek‘atının bitiminde yapılan oturuş gibi, son oturuş (ka‘de-i ahîre) adını alır. Son oturuşta TahiyyÂt'tan sonra salavat ve dualar okunur, ardından selÂm verilir.
SALAVAT NASIL GETİRİLİR?
Salavat şudur: AllÂhumme salli al Muhammedin ve al Âli Muhammed, kem salleyte al İbrÂhîme ve al Âli İbrÂhîm. İnneke hamîdun mecîd. AllÂhumme bÂrik al Muhammedin ve al Âli Muhammed, kem bÂrekte al İbrÂhîme ve al Âli İbrÂhîm. İnneke hamîdun mecîd.
Dualar: Son oturuşta salavat getirdikten sonra yapılacak dua, Âyetlerden iktibas edilebileceği gibi hadislerden de edilebilir.
RABBENÂ DUASI
Âyetlerden alınarak yapılabilecek duaya ornek:
Rabben Âtin fi'd-duny haseneten ve fi'l-Âhireti haseneten ve kın azÂbe'n-nÂr, bi rahmetike y erhame'r-rÂhimîn (el-Bakara 2/201).
Rabben l tuziğ kulûben ba‘de iz hedeyten ve heb len min ledunke rahmeten inneke ente'l-vehhÂb (Âl-i İmrÂn 3/8).
Rabbic'alnî mukýme's-salÂti ve min zurriyyetî rabben ve tekabbel duÂ. Rabbenağfir lî ve li-vÂlideyye ve li'l-mu'minîne yevme yekumu‘l-hisÂb (İbrÂhîm 14/40-41).
Hadislerden iktibas edilebilecek duaya ornek:
Allahumme innî es'eluke mine'l-hayri kullihî m Âlimtu minhu ve m lem a‘lem ve eûzu bike mine'ş-şerri kullihî m Âlimtu minhu ve m lem a‘lem.
Turkcesi: "Allahım bildiğim bilmediğim butun iyilikleri senden istiyorum, bildiğim bilmediğim butun kotuluklerden sana sığınıyorum."
NAMAZ NEDİR?
NAMAZ NASIL KILINIR?
Kaynak: İslam İlmihali 1, Erkam Yayınları
TUM FARZ, VACİP, SUNNET VE NAFİLE NAMAZLARIN KILINIŞI
İslam ve İhsan