
Buyuk hades ve kucuk hades nedir? Hadesten taharet ne demektir? Hadesten taharet nasıl yapılır? Hadesten taharetin hukmu.Namaz abdesti olmayan, cunup, Âdetli veya loğusa bulunan kimselerin durumuna “hades hÂli” denir. Bunlardan namaz abdesti gerekenin suyla abdest alması, gusul yapması gerekenin de suyla boy abdesti alması veya su bulunamaması ya da bulunup da kullanılamaması durumunda teyemmum abdesti alması ile “hadesten temizlenme” meydana gelir. Abdestsizlik hÂline “kucuk hades”, cunupluk ve bu hukumde olanlara “buyuk hades” denir. Bunlardan temizlenme maddî kirleri giderme, beden sağlığını koruma gibi yararlar yanında, kişiyi Yuce Rabb ’ine ibadete hazırlar.
Allah TeÂl şoyle buyurur:
“Ey îman edenler, namaza kalkacağınız zaman yuzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başınızın bir bolumunu meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın. Eğer cunup iseniz, iyice temizlenin… Eğer su bulamazsanız temiz toprakla teyemmum edin.” [1]
Hz. Peygamber de şoyle buyurmuştur: “Sizden birinizin namazı, abdestsiz olduğunda abdest almadıkca kabul olunmaz.” [2]
Farz, vÂcip, sunnet veya nÂfile namaz veya tilÂvet yahut şukur secdesi gibi eksik namaz icin abdestli bulunmak şarttır. Abdestsiz kılınacak bir namaz gecerli olmaz.
Namaz kılarken herhangi bir sebeple abdest bozulsa, namaz da bozulmuş olur. Hz. Peygamber (s.a.v.) şoyle buyurmuştur: “Sizden biri, namazda yellendiği zaman, namazdan ayrılıp abdest alsın ve namazını iade etsin.” [3]
Dipnotlar:
[1] MÂide, 5/6. [2] BuhÂrî, Vudû, 2; Muslim, TahÂre, 2; Tirmizî, TahÂre, 1; DÂrimî, Vudû, 21; A. İbn Hanbel II, 39. [3] Ebû DÂvûd, TahÂre, 81, SalÂt, 187; Tirmizî, RadÂ, 12.
Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Donduren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan