
Necasetten taharet nedir, nasıl yapılır? Namazdan onceki farzlardan necasetten taharetin hukmu.Necasetten taharet, kısaca “Vucudun, kıyafetin ve namaz kılınacak yerin temiz olması.” demektir.
NECASETTEN TAHARET NE DEMEKTİR? Namazdan once beden, elbise veya namaz kılınacak yerin, kan, idrar, dışkı gibi dinen pis sayılan şeylerden temizlenmesi gerekir. Bu temizlik, namazın gecerli olması icin on şarttır. Elbisede veya namaz kılınan yerde, ayak, el ve dizler ile sağlam goruşe gore alnın konulacağı yerde dort gramdan (1 miskal) fazla insan dışkısı gibi katı veya avuc icinden daha geniş alana yayılan kan, insan sidiği veya şarap gibi sıvı bir şey bulunsa, namaz sahih olmaz.
Mekke ’de İslÂm ’ın başlangıc gunlerinde inen bir Âyette, “(Ey habibim!) Giysilerini temizle.” buyurulmuştur.[1] İbn Sîrin, buradaki emrin elbisedeki pisliği su ile temizlemek olduğunu soylemiştir. Yine Mekke donemine ait bir Âyette, namaz sırasında guzel giysilerin giyilmesi istenir.[2] İbÂdet yeri temizliği ise butun İbrÂhimî dinlerde ortak bir değer olup, KÂbe-i Muazzama ’da sembolleşmesi Kur ’Ân ’da şoyle belirtilir:
“Biz, İbrahim ve İsmail ’e; tavaf edenler, ibÂdete kapananlar, rukû ve secde edenler icin Evim ’i (KÂbe ’yi) temiz tutun, diye emretmiştik.” [3] Temizlikleri ummete ornek gosterilen Medine ’li Kuba halkı Kur ’Ân ’da şoyle ovulur:
“Orada, temizlenmeyi seven kimseler vardır. Şuphesiz Allah cok temizlenenleri sever.” [4]
Dipnotlar:
[1] Muddessir, 74/4. [2]. A ’rÂf, 7/31. [3] Bakara, 2/125. [4] Tevbe, 9/108.
Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Donduren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan