İftitah tekbiri ne demektir? İftitah tekbiri nasıl getirilir? Namazda iftitah tekbiri almanın hukmu.Namaz kılan kişinin ayakta ve kendisinin işitebileceği kadar bir sesle “Allahu ekber” demesine “iftitah tekbiri” (AllÂh ’ı ta ’zime başlama) veya “tahrime” denir. Bu tekbirle namaza girilmiş ve dış Âlemle ilgi kesilmiş olur.
NAMAZDA İFTİTAH TEKBİRİ ALMANIN HUKMU Hz. Peygamber ’in (s.a.v.) tekbir alırken ellerini kulak hizasına kadar kaldırdığına dair rivÂyetler bulunduğu gibi, tekbir alırken, rukûa eğilirken ve rukûdan doğrulurken omuz hizasına kadar kaldırdığına dair rivayetler de vardır. Hanefîler ilk rivayetleri esas almışken, ŞÃ‚fi ve Hanbelîler “omuz hizası” uygulamasına dayanmışlardır.[1]
Tekbir, gucu yetenler icin Arapca alınır. Başka dilde olmaz. Arkasındaki cemaate duyurabilmesi icin imamın tekbiri acıktan alması mustehaptır. Dilsiz veya başka dilde tekbir getirmekten Âciz olan kimseden, tekbir getirme farîzası duşer.
İmama uymak uzere alınan iftitah tekbirinin tamamının ayakta alınması gerekir. Ayakta iken tekbir alıp, rukûda bulunan imama uymakla o rekÂta yetişilmiş olur.
İmam Ebû Hanîfe ’ye gore, Arapca dışında bir dilde tekbir getirmek de yeterlidir. Cunku Allah TeÂl şoyle buyurmuştur:
“Temizlenen, Rabb ’inin adını anıp namaz kılan kimse mutlaka kurtuluşa ermiştir.” [2] Bu kişi de AllÂh ’ı anmıştır. Ebû Yûsuf, İmam Muhammed ve İmam ŞÃ‚fiî (r. anhum) ’ye gore ise, bir kimse ancak, Arapca okuyuşu guzel yapamaması durumunda başka dilde tekbir getirebilir. Eğer Arapca ’yı guzel telaffuz edebiliyorsa, başka dilde tekbir alması yeterli olmaz. Cunku Rasûlullah (s.a.v.) “Beni namaz kılarken gorduğunuz gibi namaz kılınız.” buyurmuştur.[3]
Dipnotlar:
[1] bk. BuhÂrî, Amel fi ’s-SalÂt, 316, MevÂkît, 24; Muslim, SalÂt, 21-26, MesÂcid, 225; Ebû DÂvûd, SalÂt, 115, 116, 178, 181; Tirmizî, SalÂt, 63, 76, 110; İbn MÂce, İkÂme, 115. [2] A ’lÂ, 87/14, 15. [3] BuhÂrî, EzÂn, 18, Edeb, 27, Ahad, 1.
Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Donduren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan