
Teşehhud (Tahiyyat) duası nasıl okunur? Teşehhud (Tahiyyat) duası Arapcası, okunuşu ve anlamı.Sozlukte “şehÂdet getirmek, tahiyyata oturmak; şahitlik istemek” anlamlarına gelen teşehhud, fıkıh terimi olarak namaz kılarken ka‘dede kelime-i şehÂdeti iceren Tahiyyat duasını okumayı ifade eder.
TEŞEHHUD (TAHİYYAT) DUASI Hanefî, Hanbelî ve ZÂhirîler tarafından tercih edilen İbn Mesut (r.a.) rivayetine gore teşehhud metni şoyledir:
Teşehhud (Tahiyyat) Duası Arapca:
Teşehhud (Tahiyyat) Duası Okunuşu: “et-TahiyyÂtu li ’llÂhi ve ’s-salavÂtu ve ’t-tayyibÂt es-selÂmu aleyke eyyuhe ’n-nebiyyu ve rahmetu ’llāhi ve berekÂtuh es-selÂmu aleyn ve al ibÂdi ’llÂhi ’s-sÂlihîn eşhedu en l ilÂhe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhû ve resûluh.” (BuhÂrî, “EẕÂn”, 148, 150; Muslim, “ṢalÂt”, 55)
Teşehhud (Tahiyyat) Duası Anlamı: Tahiyyat duasının anlamı şoyledir: “Butun tÂzimler, ovguler, mulkler, kavlî, bedenî ve malî ibadetler Allah ’a mahsustur. Ey Peygamber! Sana selÂm olsun, Allah ’ın rahmeti ve bereketi uzerine olsun. SelÂm bize ve Allah ’ın sÂlih kullarına olsun. Kesin olarak bilir ve beyan ederim ki Allah ’tan başka tanrı yoktur ve şehÂdet ederim ki Hz. Muhammed Allah ’ın kulu ve elcisidir.”
ŞÃ‚filer ’in benimsediği İbn Abbas (r.a.) rivayetinde ilk cumle şoyledir: “et-TahiyyÂtu ’l-mubÂrekÂtu ’s-salavÂtu ’t-tayyibÂtu lillÂh.” (İbn MÂce, “İḳāmetu ’ṣ-ṣalÂt”, 24; Ebû DÂvûd, “ṢalÂt”, 178) MÂlikîler ’in tercih ettiği Hz. Omer (r.a.) rivayetindeki farklılık ise şoyledir: “et-TahiyyÂtu lillÂh ez-zÂkiyyÂtu lillÂh et-tayyibÂtu ’s-salavÂtu lillÂh.” (el-Muvaṭṭaʾ, “ṢalÂt”, 53; TahÂvî, I, 261)
Kaynak: DİA
İslam ve İhsan