
Hasta olan kimseler nasıl namaz kılarlar?Hastalık ve yolculukta genel olarak meşakkat ve sıkıntı bulunduğu icin bu durumlar, bedenî ibadetlerden ozellikle namaz ve oructa bir hafifletme, kolaylaştırma sebebi sayılmıştır.
Taat, takata gore olduğundan, yani buyruğun yerine getirilmesi kişinin gucu olcusunde olduğundan hastanın namazı kendi gucune gore belirlenmiş, hastalığın artması ve şiddetlenmesi nisbetinde namazın eda biciminde eksiklik ve kolaylığa izin verilmiştir. Bu itibarla mesel kıyam, namazın onemli bir ruknu olduğu halde ayakta duramayan veya zorlukla duran kimseler nasıl mumkun ve kolay ise o şekilde oturarak kılabilirler. Oturarak dahi kılamayan, yani bu durumda rukû ve secde etmekten Âciz olan kimse, imkÂnına gore durarak veya oturarak veya yatarak ima (başıyla, hatta bazı muctehidlere gore gozuyle işaret) eder. Tabiatiyla aslolan şekillerin korunması değil, ozun yani Allah'la kurulan ilÂhî bağlantının surdurulmesi olduğundan, olağan dışı durumlarda kişi, her zaman olması gerektiği gibi, namazı kurtulunmak istenen bir yuk, uzerinden atılması gereken bir borc haline getirmeden, kendi durumuna uygun bir şekilde yerine getirmeye calışmalıdır.
Hasta bir şekilde farz namazı kılmaya guc yetirememişse, aklı başında olduğu surece gecirdiği namazları beşten cok değilse, sağlığına kavuştuğu zaman kaz eder. Sağlığına kavuşamaz ise bu durumda kimi Âlimlere gore ıskat etmeleri icin vÂrislerine vasiyet eder. Aklı başında değilse yahut kacırdığı namazları beşten fazla ise sıhhatine kavuştuğu zaman onları kaz etmesi gerekmez. (Iskat-ı salÂt ve devir konusu icin bk. Cenaze bolumu)
Kaynak: İslam İlmihali 1, TDV Yayınları
İslam ve İhsan
HASTALIĞINDAN DOLAYI SECDE YAPAMAYAN KİŞİ NAMAZINI NASIL KILAR?