
Diyanet İşleri Başkanlığı, medyada tartışma konusu yapılna bazı konular icin sevap yayınladı. O sorulardan biride "Kuran ’ı Kerim ’de beş vakit namaz var mı?" veya "Beş vakit namaz Kuran'da bulunuyor mu, geciyor mu?". İşte Diyanet'in yayınladığı fetva...Belirli şartları taşıyan Muslumanlara gunde beş vakit namazın farziyeti Kitap, sunnet ve icma ile sabittir. Beş vakit namazın eda edileceği vakitlere ve ne şekilde eda edileceğine Kur'an-ı Kerim'in bir kısım ayetlerinde mucmel olarak işaret olunmuş, bu işaretler Rasalullah (s.a.)'in kavli ve fiili sunnetiyle acıklık kazanmıştır.
AYETLERLE KURAN'DA BEŞ VAKİT NAMAZ Bilindiği uzere Kur ' an-ı Kerim ' deki mucmel emir ve hukumleri acıklama yetkisi, Onu insanlara tebliğle gorevli olan Peygamber (s.a.) Efendimize aittir. O namazı bizzat kılarak ve Muslumanlara imam olup kıldırarak nasıl kılınacağını oğrettiği gibi bunların vakitlerini de gostermiştir. Gerek kılınış şekli, gerek vakitleri ile ilgili bu uygulama ameli tevatur olarak, gunumuze kadar devam etmiştir. Kur'an-ı Kerim' de beş vakit namaza mucmel olarak işaret eden ayetlerden Taha suresinin 130. ayetinde: "...Guneşin doğmasından once de, batmasın dan once de Rabbını ovgu ile tesbih et. Gecenin bazı saatlerinde ve gunduzun etrafında (iki ucunda) da tesbih et ki, rızaya ulaşasın." buyurulmuş; guneşin doğmasından ve batmasından once, gece saatlerinde ve gunduzun iki ucunda olmak uzere beş ayrı vakitte Cenab-ı hakk' ı tesbih yani namaz kılmak emredilmiştir.
Bakara suresinin 238 inci "namazlara ve ayrıca orta namaza devam edin" mealindeki Ayet-i kerimede "namazlar" anlamındaki "salÂvat" kelimesi coğuldur. Arapca da coğul ucten başlar. "İki'' ye tesniye denir ve ''iki namaz'' sozu "salateyn'' şeklinde soylenir. Demek oluyor ki, ayetteki ''salavat'' sozunden en az uc namaz anlaşılır. Ayrıca bir de "orta namaz" var. Cunku matuf, matuf aleyhten (uzerine atıf yapılandan) ayrıdır. Bu sebeple "orta namaz", "namazlar'' ifadesine dahil olmadığı gibi, her iki yanında eşit sayı bulunmadığı icin, uc namazın arasında yer alacak bir namaza ''orta namaz'' denilmesi de mumkun değildir. O halde, ayetteki "salavat" kelimesi, en az dort namazı ifade eder. Orta namaz buna eklendiğinde beş vakit namaz ortaya cıkar. Orta namazın ikindi namazı olduğu bazı hadislerde acıklanmıştır.
Hud suresinin 114'uncu ayetinde ise, "Gunduzun iki ucunda ve gecenin (gunduze) yakın saatlerinde namaz kıl..." buyurulmaktadır.
Ayet-i celilede ''gunduze yakın saatler" anlamındaki "zulef" kelimesi, "zulfe" nin coğuludur. Yukarıda belirtildiği uzere en az uc adedi ifade eder. demek oluyor ki, bu ayete gore gecenin gunduze yakın saatlerinde, (akşam, yatsı ve sabah namazı olmak uzere) en az uc namaz var. Ayrıca gunduzun iki ucunda da iki vakit var. Boylece bu ayet-i kerimeden de namazın beş vakit olduğu anlaşılmaktadır.
Bunlardan başka Nisa, 4/103. Hud, 11/114; İsra, 17/78; Rum, 30/17-18; Nur, 24/36; Kaf, 50/3940; Dehr (İnsan) , 76/25-26 ayet.-i kerimelerinde de beş vakit namaza veya vakitlerine mucmel olarak işaret eden ifadeler bulunmaktadır. Bu mucmel ifade ve işaretler, Rasulullah'ın (s.a.v) soz ve uygulamalar ile acıklanmış, onun acıkladığı ve uyguladığı şekilde butun Muslumanlar tarafından ameli uygulama olarak gunumuze kadar devam ettirilmiştir. Asr-ı Saadet'ten beri her asırda Muslumanlar beş vakit namaz kılmış hic kimse bunun aksini soylememiştir. Bu itibarla "Kur'an' da beş vakit namazın bulunmadığı iddiasının" ilmi hic bir değeri yoktur.
Kaynak: Diyanet İşleri Fetva Kurulu, Medyada Tartışması Yapılan Bazı Konular
İslam ve İhsan