
Cemaatle namaz kac kişi ile kılınır? Cemaatle namaz kılmanın hukmu ve onemi...Cemaat fazileti her ne kadar bir kişiyle de olabilir ve hÂne halkıyla dahi cemaatle namaz kılınabilirse de bu, camiye cıkmanın ve daha kalabalık bir cemaatte bulunmanın sevabına denk olmaz. Farz namazların cami ve mescitlerde cemaatle kılınışı İslÂm dininin bir sembolu ve şiarı olduğu icin bunun terk ve tatil edilmesi asla cÂiz gorulemez.
CEMAATLE NAMAZ KILMANIN ONEMİ Cemaatin onemini gosteren cok sayıda hadis bulunmaktadır. Bunlardan birinde Hz. Peygamber: "Uc kişi bir koyde veya sahrada bulunur ve cemaatle namaz kılınmazsa, şeytan onlara hÂkim olur. Oyleyse cemaatten ayrılma. Cunku kurt ancak suruden ayrılan koyunu yer" buyurmaktadır. (Ebû DÂvûd, “SalÂt”, 47)
Bir diğer hadiste ise, "Nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, ateş yakılması icin odun toplanmasını emretmeyi, sonra da namaz icin ezan okunmasını, daha sonra da bir kimseye emredip imam olmasını, sonra da cemaatle namaza gelmeyenlere gidip evlerini yakmayı duşundum" (BuhÂrî, “EzÂn”, 29, 34; Muslim, “MesÂcid”, 251-254) diyerek cemaatin topluca terkedilmesinin en ağır mueyyide uygulanmasını gerektiren yanlış bir davranış olduğunu ifade etmektedir.
Cemaatle namaz kılmanın onemine dair bu ve benzeri hadislerden ve ilgili Âyetlerden hareketle Hanbelîler, cemaatle namaz kılmanın erkekler icin farz-ı ayın, ŞÃ‚filer de farz-ı kifÂye olduğunu soylemişlerdir. Hanefî ve MÂlikîler'e gore ise, cuma namazı dışındaki farz namazları cemaatle kılmak, gucu yeten erkekler icin muekked sunnettir. Kadınların, hastaların, cok yaşlı kimselerin ve koturumlerin ise cemaatle namaz kılmak icin mescide gitmesi gerekmez.
CEMAATLE NAMAZ KAC KİŞİ İLE KILINIR? Hanefî ve ŞÃ‚filer'e gore, cemaatin en az sayısı imam ve ona uyan olmak uzere iki kişidir. Hatta uyan kişi cocuk da olabilir. Cunku Hz. Peygamber, teheccud namazında cocuk yaşta olan İbn Abbas'a imamlık yapmış ve bir hadisinde "İki kişi ve daha fazlası cemaattir." (Zeylaî, Nasbu'r-rÂye, II, 198) buyurmuştur.
Kaynak: İslam İlmihal 1, TDV Yayınları
İslam ve İhsan