Zuhr-i ahir namazı nedir? Cuma namazından sonra zuhr-i ahir namazı kılınması gerekli midir?Zuhr-i Âhir, son oğle namazı demektir.
Cuma namazının sahih olması icin şart koşulan bazı esaslar vardır. Bu şartların gercekleşmediği korkusuyla bazı kimseler, cumanın dort rekat son sunnetinden sonra, zuhr-i Âhir adıyla dort rekat daha namaz kılınmasını uygun gormuşlerdir. Zuhr-i Âhiri gerekli gorenlerin, gercekleşmediğinden korktukları en onemli şart, birden fazla cÂmide cuma namazı kılınmasıdır. Zira bir yerleşim bolgesinde, cuma namazı bir yerde kılınmalıdır. Şayet bir şehir halkını bir yerde toplamak mumkun değilse, cuma namazı icin gerektiği kadar cami tahsis etmelidir. Gerektiğinden fazla cami varsa, oralarda kılınan cuma namazı sahih olmaz. ŞÃ‚fi ve Hanbelî Âlimlere gore, cumayı ilk once kılanların namazı sahih olur, gec kalanlarınki ise sahih olmaz. Cumayı gec kıldığını bilenler, zuhr-i Âhir kılmalıdır.
Kıldığı cuma namazının sahih olmaması ihtimalini goz onunde bulunduranlara gore, zuhr-i Âhir oğle namazı yerine gecer. Onlara gore zuhr-i Âhire şoyle niyet etmelidir: “Vaktine yetiştiğim halde henuz ed etmediğim son farzı kılmaya niyet ettim.”
Zuhr-i Âhire karşı olan Âlimler iki kısımdır.
Bir kısmına gore “Şuphe ibadeti gecersiz kılar” goruşunden hareketle, “cuma namazı sahih olmamışsa, bari oğle namazının farzını kılayım” diyerek zuhr-i Âhir kılmak mekruhtur, hatta zuhr-i Âhir kılmak cuma namazını gecersiz kılar, demişlerdir.
Zuhr-i Âhire karşı olan diğer Âlimlere gore, kılınan o cuma namazının sahih olduğuna inanılıyorsa, oğle namazı kılmaya gerek yoktur. SahÂbe, tÂbiîn ve muctehid imamlar devrinde kılınmayan zuhr-i Âhiri kılmak, dinde olmayan bir ibadeti Âdet haline getirip dine yamamaktır ki bu bir bid ’attir, gunahtır.
Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
ZUHR-İ AHİR NAMAZI NEDİR?