
Şukur namazı nedir? Şukur namazı nasıl kılınır? Şukur namazının erkekler ve kadınlar icin yazılı, resimli ve videolu anlatımlı kılınışı...Şukur namazı, nafile bir namazdır. Bu namaz bir felaketten, bir bel ve musibetten kurtulunca yada guzel bir haber duyunca Allah ’a olan şukrumuzu ifade etmek icin kılınabilir. Peygamberimizin (s.a.v.) de bazı zamanlar bu şekilde namaz kıldığı bildirilmektedir. Ayrıca abdest alınınca ve kurban kesildikten sonra da şukur namazı kılınır.
ŞUKUR NAMAZININ KILINIŞI Bir nimete kavuşan veya sıkıntıdan kurtulan kişi abdest aldıktan sonra “Niyet ettim Allah rızası icin iki rekat şukur namazı kılmaya” diye niyet ettikten sonra iki veya dort rekat namaz kılar ve secdede Allah ’a şukreder ve edebildiği kadar dua eder.
Şukur Namazı ile İlgili Hadis-i Şerif:
Efendimiz, sevindiğinde veya sevindirici bir haber aldığında, AllÂh ’ın bu ihsÂnına şukretmek icin secdeye kapanır ve namaz kılardı. (İbniMÂce, SalÂt, 192)
Enes bin MÂlik (r.a.) şoyle anlatmaktadır:
Nebiyy-i Ekrem Efendimiz, bir ihtiyacının gorulduğu husûsunda mujdelenmişti, bunun uzerine hemen secdeye kapandı. (İbn-i MÂce, SalÂt, 192)
Şukur Secdesi Nasıl Yapılır: Şukur secdesi aynen tilÂvet secdesi gibidir. Abdestli bir şekilde şukur secdesine niyet edilir, eller kaldırılmadan “AllÂhu Ekber” diyerek tekbir alınır, secdeye varılır, mumkun olduğu kadar uzun secde yapılır, sonra da kalkılır.
Şukur Namazı Kac Rekattır: Şukur Namazı 2 rekat olarak kılınır.
Şukur Namazı Ne Zaman Kılınır: Namaz kılmanın mekruh olduğu kerahat vakitler haricinde her zaman kılınabilir.
2 Rekatlık Şukur Namazı Nasıl Kılınır?
1. Rekat
“Niyet ettim Allah rızası icin Şukur namazı kılmaya” diye niyet ederiz. “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Subhaneke ’yi okuruz. Euzu-besmele cekeriz. Fatiha okuruz. Kur ’an ’dan en az, kısa uc ayet veya uc ayet miktarı uzun bir Âyet okuruz. Rukuya gideriz. Secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz. 2. Rekat
Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele cekeriz. Fatiha okuruz. Kur ’an ’dan en az, kısa uc ayet veya uc ayet miktarı uzun bir Âyet okuruz. Rukuya gideriz. Secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu ve AllÂhumme salli, AllÂhumme BÂrik ve Rabben dualarını okuruz. “Es selÂmu aleykum ve rahmet ’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız. Şukur Namazı Nasıl Kılınır? Erkekler icin Video (Uygulamalı)
Şukur Namazı Nasıl Kılınır? Kadınlar icin Video (Anlatımlı)
Şukur Namazı Nasıl Kılınır? Erkekler icin Video (Anlatımlı)
KURBAN KESTİKTEN SONRA KILINAN ŞUKUR NAMAZI Kurban kesen kişinin şukur maksadıyla iki rekÂt Şukur namazı kılması sunnettir. Kişi bu namazdan sonra, kurban kesilirken okunan duayı okuyabileceği gibi daha başka dualar da okuyabilir.
Şukur Namazı Nasıl Kılınır? Erkekler ve Kadınlar icin resimli 1. Rekat
Once niyet edilir “Niyet ettim Allah rızası icin Şukur kılmaya” diye niyet edilir ve Tekbir getirerek “Allahu Ekber” diyerek namaza başlanır. Erkekler: Ellerin baş parmakları kulak yumuşaklarına değdirilir, avuc icleri kıble istikametine donuk şekilde parmak araları acılır. Kadınlar: Eller omuz hizalarına kadar kaldırır, avuc icleri kıble istikametine acılır. Eller bağlandıktan sonra, gozlerimiz secde edilecek yerden ayrılmadan “Subhaneke” okunur. Sonra “Euzu Besmele” cekilerek "Fatiha Suresi” okunur ve Amin denir. Peşinden “Kur ’an ’dan en az, kısa uc ayet veya uc ayet miktarı uzun bir Âyet” okunur. Erkekler: Tekbir aldıktan hemen sonra eller gobek altında sağ el sol elin uzerine bağlanır. Sağ elin kucuk parmağıyla başparmak, sol elin bileğini halka gibi kavramış şekilde tutulur. Kadınlar: Tekbir aldıktan hemen sonra iki el beraber goğus uzerinde tutulur. Parmaklarını acmazlar ve duz olarak sağ eli sol elin uzerine koyarlar. Namaz kıraatinden sonra “Allahu Ekber” diyerek rukua eğilinir. Rukuda iken en az uc defa “Subhane Rabbiye'l-Azim” denir. Erkekler: Ellerle parmak araları acık olarak diz kapakları kaplanır, bel yerle paralel olcak şekilde duz tutulur, bacak ile kollar gergin olur ve gozler ayak uclarına bakar. Dizler bukulmeden dik tutulmalıdır. Kadınlar: Ayaklar az acık, baş sırt hizasına gelmeyecek kadar az eğik, dizler ile dirsekler hafif bukuk ve gozler ayak uclarına bakar. El parmak aralarını acmazlar ve dizlerini tutmazlar, sadece ellerini dizin uzerine gelecek şekilde baldıra koyarlar. Rukudan doğrulurken "Semi Allahu Limen Hamideh” denir, tam dik durunca ise "Rabbena Lekel Hamd” denir. Ayakta kısa bir sure durduktan sonra “Allahu Ekber” diyerek secdeye gidilir. Secdede iken en az uc defa “Subhane Rabbiyel-a'l” denir. Erkekler: Secdeye inerken once dizler, sonra eller yere konur. Secdede iken başımız iki elimiz arasında, alın ve burun yere değecek ve parmaklar kıbleye doğru. Dirseklerimiz yere değmeyecek ve vucuda yapışık olmayacak. Ayak parmakları kıbleye donuk, topuklar bitişik duracak. Kadınlar: Secdeye inerken once dizler, sonra eller yere konur. Secdede iken başımız iki elimiz arasında, alın ve burun yere değecek ve parmaklar kıbleye doğru ve el parmaklarını birleştirir. Dirseklerimiz yere değecek ve vucuda yapışık olacak. Ayakların ustu yere gelmiş şekilde ve her iki ayak sağa yatık şekilde duracak. Secdeden sonra, “Allahu Ekber” diyerek oturuşa gecilir. Kısa bir muddet (SubhÂnallah diyecek kadar) oturuşta durulduktan sonra tekrar secdeye gidilir. Erkekler: Sol ayak yere yatık, sağ ayak dik olacak şekilde parmakları kıble istikametinde bukulur ve uylukların uzerinde oturulur. Avuclar, dizin uzerine konur ve parmaklar serbest bırakılır. Kadınlar: Ayaklarımız sağa cıkarılmış şekilde ayaklar uzerine değil yere oturulur. Avuclar, dizin uzerine konur ve parmaklar serbest bırakılır. İkinci secdede yine en az uc defa “Subhane Rabbiyel-a'l” denir. 2. Rekat
İkinci secdeden sonra “Allahu Ekber” deyip ayağa kalkarız, boylece ikinci rekat başlamış olur. “Besmele" cekilerek “Fatiha Suresi” okunur ve Amin denir. Peşinden “Kur ’an ’dan en az, kısa uc ayet veya uc ayet miktarı uzun bir Âyet” okunur. Namaz kıraatinden sonra “Allahu Ekber” diyerek rukua eğilinir. Rukuda iken en az uc defa “Subhane Rabbiye'l-Azim” denir. Rukudan doğrulurken “Semi Allahu Limen Hamideh” denir, tam dik durunca ise “Rabbena Lekel Hamd” denir. Ayakta kısa bir sure durduktan sonra “Allahu Ekber” diyerek secdeye gidilir. Secdede iken en az uc defa “Subhane Rabbiyel-a'l” denir. Secdeden sonra, “Allahu Ekber” diyerek oturuşa gecilir. Kısa bir muddet (SubhÂnallah diyecek kadar) oturuşta durulduktan sonra tekrar secdeye gidilir. İkinci secdede yine en az uc defa “Subhane Rabbiyel-a'l” denir. İkinci secdeden sonra “Allahu Ekber” diyerek ayağa kalkmayıp oturuşa gecilir. Oturuşta “Ettehıyyatu”, "Allahumme Salli”, “Allahumme Barik” ve “Rabbena” dualarını okuruz. Erkekler: Sol ayak yere yatık, sağ ayak dik olacak şekilde parmakları kıble istikametinde bukulur ve uylukların uzerinde oturulur. Avuclar, dizin uzerine konur ve parmaklar serbest bırakılır. Kadınlar: Ayaklarımız sağa cıkarılmış şekilde ayaklar uzerine değil yere oturulur. Avuclar, dizin uzerine konur ve parmaklar serbest bırakılır. Dualar bitince başımızı once sağ tarafa cevirerek “Es selÂmu aleykum ve rahmet'ullah” diyerek selam veririz. Sonra sola cevirip yine “Es selÂmu aleykum ve rahmet'ullah” diyerek selam veririz. Boylece 2 rekatlık Şukur namazı sona ermiş olur. İslam ve İhsan