AllÂh Rasûlu (sav) ’in, vefÂtına sebep olan hastalığı esnÂsında bile titizlik gosterdiği en muhim amel hangisiydi?CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“AllÂh, kendi yolunda birbirine kenetlenmiş, kurşunlar percinlenmiş, mustahkem bir bin gibi saf bağlayarak mucÂdele eden kimseleri sever.” (Saff, 4)
Rasûlullah (sav) efendimiz buyurdular:
“…Cemaat hÂlinde olmanızı ve ayrılığa duşup dağılmaktan şiddetle kacınmanızı isterim. Zir şeytan, yalnız başına yaşayan kimselerle beraberdir. İki kişi de olsa, beraber yaşayanlardan ise uzaktır. Cennetin ortasında bulunmak isteyen kimse, cemaate devam etsin…” (Tirmizî, Fiten, 7/2165)
PEYGAMBERİMİZİN EN AĞIR HASTALIĞINDA BİLE TİTİZLİK GOSTERDİĞİ AMEL Yezîd bin Âmir (ra) anlatıyor:
“AllÂh Rasûlu namaz kılarken yanına varmıştım. Oturdum ve cemaate iştirÂk etmedim. Efendimiz namazdan sonra bize doğru donunce, kenarda oturduğumu gordu:
“–Ey Yezîd, sen musluman olmadın mı?” buyurdu.
“–Oldum y RasûlallÂh!” dedim.
“–Oyleyse cemaate katılmaktan seni alıkoyan nedir?” buyurdu.
“–Sizin namazı kılmış olduğunuzu zannederek evimde kılmıştım.” dedim. Bunun uzerine Peygamber Efendimiz:
“–ŞÃ‚yet namaza gelir de insanları namazda bulursan, onlarla birlikte kıl. Eğer daha onceden namazını kılmış isen, bu senin icin nÂfile olur. Evde kıldığın da farz yerine gecer.” buyurdu.” (Ebû DÂvûd, SalÂt, 56/577)
AllÂh Rasûlu (sav) ’in, vefÂtına sebep olan hastalığı esnÂsında bile titizlik gosterdiği en muhim hususlardan biri de cemaatle namaz olmuştur. Hazret-i Enes ’in bildirdiğine gore Fahr-i KÂinÂt Efendimiz, hastalığının sÂdece son uc gununde cemaatle namaza iştirÂk edememiştir. (BuhÂrî, EzÂn, 46)
İslam ve İhsan
CEMAATLE NAMAZIN FAZİLETİ
Cemaatle Namazın Fazileti
Cemaatle Namaz Kılarken Dikkat Etmemiz Gereken Hususlar