Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 25 Ağustos 2023 tarihli ve "Allah ’ın Yardımı Aziz Milletimizle Beraberdir" konulu cuma hutbesini PDF ve WORD olarak indirebilirsiniz.ALLAH ’IN YARDIMI AZİZ MİLLETİMİZLE BERABERDİR Muhterem Muslumanlar! Hutbeme başlarken okuduğum ayet-i kerimede Yuce Rabbimiz şoyle buyurmaktadır: “Ey İman edenler! Eğer siz Allah ’ın dinine yardım ederseniz, Allah da size yardım eder ve ayaklarınızı sabit kılar.”[1]
Okuduğum hadis-i şerifte ise Peygamber Efendimiz (sas) “Ellerinizle, dillerinizle ve mallarınızla cihad edin.”[2] buyurmaktadır.
Aziz Muminler! Bizler, tarih boyunca din-i mubin-i İslam ’a gonulden bağlı bir millet olduk. İ ’lÂ-yi kelimetullah yani Allah ’ın ismini yuceltme aşkıyla yanıp tutuştuk. Hak ve hakikati, barış ve huzuru, adalet ve iyiliği yeryuzune hÂkim kılma gayesinden ayrılmadık. Sonsuz hamd ve sena olsun ki Cenabıhakk ’ın yardımı, zalimin hasmı mazlumun umudu olan aziz milletimizin daima yanında oldu. Mumin gonuller, مَتٰى نَصْرُ اللّٰهِۜ “Allah ’ın yardımı ne zaman gelecek?” diye duaya durduğunda, اَلَٓا اِنَّ نَصْرَ اللّٰهِ قَر۪يبٌ “Bilesiniz ki Allah ’ın yardımı yakındır.”[3] nidasıyla Rabbimiz, inananların yardımcısı oldu.
Kıymetli Muslumanlar! İstiklal ve istikbalimizin teminatı olan Anadolu ’yu yurdumuz kılan 26 Ağustos Malazgirt Zaferi, Allah TeÂl ’nın, aziz milletimizi nusret ve inayetinden mahrum etmediğinin şahididir. En guclu donanmalarla vatanımızı işgal etmek isteyenleri mağlup ettiğimiz Canakkale Zaferi buna şahittir. Butun yokluk ve imkansızlıklara rağmen hayasızca akınlara “dur!” dediğimiz Milli Mucadele ruhu buna şahittir. Vatan aşkıyla dolu imanlı yureklerin Anadolu ’muzdan duşmanları kovduğu 30 Ağustos Buyuk Taarruz Zaferi buna şahittir.
Aziz Muslumanlar! Vatanımızı bolmek, milletimizi esaret altına almak isteyenler dun olduğu gibi bugun de vardır. Bu gerceği hicbir zaman aklımızdan cıkarmadan vatan sevgisi ile dopdolu, gozunu kırpmadan şehadete koşacak nesiller yetiştirmek en buyuk idealimizdir. İstiklÂl Marşı Şairimizin bir asır once dile getirdiği şu mısralar, millet olarak bu ruhu hep taşımamız gerektiğini ortaya koymaktadır:
Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki fedÂ?
Şuhed fışkıracak, toprağı sıksan şuhedÂ!
CÂnı, cÂnÂnı, butun varımı alsın da HudÂ,
Etmesin tek vatanımdan beni dunyÂda cudÂ.
Kıymetli Muminler! Bugun bize duşen, aramıza fitne ve fesat tohumları ekmek isteyenlere karşı uyanık olmaktır. Her zamankinden daha fazla el ele, omuz omuza, gonul gonule vermektir. Kardeşlik ahlakını kuşanmak, birlik ve beraberliğimizi daha guclu kılmaktır. Bu toprakları asırlardır Musluman yurdu kılan fetih ruhunu diri tutmaktır. Şanlı ecdadımızın, uğruna şehadete yuruduğu mukaddes değerlere sahip cıkmak, bu değerleri gelecek nesillere aktarabilmektir.
Bu vesileyle Allah ’ın adını yuceltme uğruna canından gecen ve bu cennet vatanı bizlere emanet bırakan aziz şehitlerimizi, ebedi aleme goc eden kahraman gazilerimizi rahmetle yÂd ediyorum. Mekanları cennet, makamları Âlî olsun. Hayatta olan gazilerimize ise sıhhat, afiyet ve hayırlı omurler diliyorum. Cenabıhak, vatanımızın bekası, milletimizin huzur ve guveni icin gecesini gunduzune katarak mucadele eden peygamber ocağı kahraman ordumuzun ve emniyet guclerimizin yardımcısı olsun. Butun kotuluklerden ve şerlerden onları muhafaza eylesin.
Hutbeyi PDF olarak indir Hutbeyi WORD olarak indir Dipnotlar:
[1] Muhammed, 47/7.
[2] NesÂî, CihÂd, 48.
[3] Bakara, 2/214.
Kaynak: Din Hizmetleri Genel Mudurluğu
İslam ve İhsan