Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 1 Eylul 2023 tarihli ve "Sakın İncitme Bir Canı" konulu cuma hutbesini PDF ve WORD olarak indirebilrisiniz.Muhterem Muslumanlar! Peygamber Efendimiz (sas) ’in muezzini olma şerefine nail olmuş BilÂl-i Habeşî (ra) ile sahabenin onde gelenlerinden Ebû Zer (ra) bir defasında tartışmışlardı. Ebû Zer (ra), bu tartışma esnasında Hz. BilÂl ’e "Siyah kadının oğlu" demişti. Yaşanan bu hadiseden haberdar olan Allah Resûlu (sas), Ebû Zer ’i şoyle uyardı: "Ebû Zer! Annesinin siyahi olmasından dolayı BilÂl ’i kucumsuyor ve ayıplıyor musun? Demek ki sen, kendisinde hala cahiliye izleri olan bir kimsesin."(1)
Aziz Muminler! Yuce dinimiz İslam ’a gore dili, ırkı, rengi, cinsiyeti, mezhebi ve meşrebi ne olursa olsun her insan değerlidir, hurmete layıktır. İnsan, eşref-i mahlûkattır; haysiyetine yakışır bir şekilde yaşamayı hak etmektedir. Her insanın canı, malı ve onuru saygındır, dokunulmazdır. Takvamız yani Rabbimize karşı gelmekten sakınmamız, emirlerine itaat edip O ’nun hoşnutluğunu kazanmamız dışında birbirimize ustunluğumuz yoktur. Nitekim hutbeme başlarken okuduğum ayet-i kerimede Cenabıhak bu hakikati bizlere şoyle haber vermektedir:
"Ey insanlar! Şuphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir kadından yarattık ve birbirinizle tanışasınız diye sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O ’na karşı gelmekten en cok sakınanınızdır. Şuphesiz Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır."(2)
Hutbeme başlarken okuduğum hadis-i şerifte ise Peygamber Efendimiz (sas) tum insanlara şoyle seslenmektedir: "Ey insanlar! Dikkat edin; Rabbiniz birdir, atanız da birdir. Arap ’ın Arap olmayana, Arap olmayanın Arap ’a; beyazın siyaha, siyahın beyaza takva dışında bir ustunluğu yoktur." (3)
Kıymetli Muslumanlar! Bizler, insanların ayaklarına dolanan bir taşı bulunduğu yerden kaldırmayı imanın parcası goren İslam medeniyetinin temsilcileriyiz. İnsanların onur ve haysiyetini ayaklar altına alacak tutum ve davranışlar bize asla yakışmaz. Bizler, merhameti, adaleti, sevgiyi, saygıyı ve birlikte yaşama ahlakını dunyaya hÂkim kılmış aziz bir milletin evlatlarıyız. Ayrıştırmak, otekileştirmek, dışlamak, hor gorup ayıplamak hayatımızın hicbir alanında yer bulamaz. Bizler, nebevi ahlakı kuşanan Anadolu irfanının temsilcileriyiz. Rabbimizin nazargÂhı olan bir kalbi kırmak, bir gonlu incitmek, Musluman kimliğimizle asla bağdaşmaz. Cenabıhak Kur ’an ’da beş defa وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ اُخْرٰىۚ "Hicbir bir gunahkar başkasının gunahını yuklenmez." (4) buyurmaktadır. Kur ’an-ı Kerim ’i kendisine rehber edinen bir mumin, sucun şahsiliği ilkesini unutmaz. Aile, etnik koken, inanc ve mezhep gibi aidiyetleri kotuluk işleyenle bir tutmaz. İşlenilen sucu genelleştirerek hicbir masum cana kıymaz.
Değerli Muminler! Alemlere rahmet olarak gonderilen Peygamber Efendimiz (sas) bizleri şoyle uyarmaktadır: لَا تَبَاغَضُوا وَلَا تَحَاسَدُوا وَلَا تَدَابَرُوا، وَكُونُوا عِبَادَ اللّٰهِ إِخْوَانًا"Birbirinize haset etmeyin. Birbirinize sırtınızı donmeyin. Birbirinize kin ve nefret beslemeyin. Ey Allah ’ın kulları! Kardeş olun!" (5) O halde birbirimizin hak ve hukukuna saygı gosterelim. Farklılıklarımızı en buyuk zenginliğimiz bilelim. Ulfet ve muhabbet bağıyla birbirimize bağlanalım. اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ اِخْوَةٌ فَاَصْلِحُوا بَيْنَ اَخَوَيْكُمْ "Muminler ancak kardeştirler. Oyleyse kardeşlerinizin arasını duzeltin." (6) ayetinde buyrulduğu uzere yıkıcı değil, yapıcı olalım. Ayrıştırıcı değil, birleştirici olalım. "Sakın incitme bir canı, yıkarsın arş-ı Rahman ’ı" hassasiyetiyle her insana, canlı cansız tum mahlûkata sevgi ve şefkatle muamele edelim. Birlik ve beraberliğimizi, toplumsal barış ve huzurumuzu zedeleyecek her turlu soz, tutum ve davranışla topyekun mucadele edelim.
Unutmayalım ki, birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi koruduğumuz muddetce aşamayacağımız hicbir engel, ustesinden gelemeyeceğimiz hicbir sıkıntı yoktur.
Hutbeyi PDF olarak indir. Hutbeyi WORD olarak indir. Dipnotlar:
1 Muslim, EymÂn, 38; BuhÂrî, ÎmÂn, 22.
2 HucurÂt, 49/13.
3 İbn Hanbel, V, 411.
4 En ’Âm 6/164; İsr 17/15; FÂtır 35/18; Zumer 39/7; Necm 53/38.
5 BuhÂrî, Edeb, 57.
6 HucurÂt, 49/10.
Kaynak: Din Hizmetleri Genel Mudurluğu
İslam ve İhsan