Herkese merhabalar. Oncelikle konu yanlış yere acılmadı. Moderator arkadaşlar lutfen konuyu taşımayınız.

Gelelim konumuza. Debian nedir?
Şimdi coğunuz Debian GNU/Linux surumunu denemiş, kullanmış ya da duymuştur. Ama Debian yanlızca bununla kalmıyor. Debian'ın GNU/Linux dışında daha 2 farklı kernel ustune inşa edilmiş dağıtımı var.
Oncelikle GNU'ya geri donelim:
GNU 1990 ve 1991 yıllarında 2 acık kaynaklı cekirdek projesi yurutmuştur. Bunlardan 1991-CI ilde Linus Torwalds tarafından yapılan Penguan(İsmi Tux) Linux ve abisi 1990-CI ilde Hurd'dur. İki proje de devam etmektedir. Fakat Linux o kadar populer ve yaygın oldu ki Hurd unutulmuş vaziyette kaldı.
Gelelim bazı farklılıklarına bu abi kardeşin.
Linux İlk yayınlanmış surumu: 0.01​
En son surumu: 5.5​
Platform desteği: Alpha, ARM, AVR 32, Blackfin, ETRAX CRIS, FR-V, H8/300, Itanium, M32R, M68K, Microblaze, MIPS, MN103, PA-RISC, PowerPC, S390, S+Core, SuperH, SPARC, TILE64, Unicore32, X86, Xtensa, am64. Kaynak:Wikipedia​
GUI ve Shell desteği mevcut.​
GPLv2​
Hurd Yapım yılı: 1990 Son surumu: 0.9(2016 Aralık ayı) GPLv2+ Platform desteği: İ686 ve IA-32 Kaynak: Wikipedia Archurd ve Debian Hurd bildiklerim. Bunları oğrendikten sonra konuya donebiliriz. Debian projesi de GNU projesini ele alarak yurutulen bir proje is midir? Yapılmış isletim sistemlerinin de ismi buradan gelir. Peki bu kadar Debian'ın 3 sistemi var dedik de onlar hangileri?
Herkesin bildiği Debian GNU/Linux. Her ne kadar Debian tabanlı işletim sistemlerini sevmesem de Debian'ın yeri bambaşkadır. Bir de ekleyeyim. Bir Linux dağıtımı kernel uzerine inşa edilmişse daha performanslıdır. Apt paket kurucusu bana gore yavaş kalsa da Fedora'da olan yum yoneticisine gore kat kat hızlıdır. Diğer eksisi ise SystemD init sistemi olması.
Debian GNU/Hurd. Debian'ın yeniden hayata dondurme yolunda olan Hurd kerneli ustune kurulu işletim sistemi. Kardeşi Linux'tan farkları neredeyse yok. Fakat Hurd daha emekleme doneminde. Ne bileriz belki de birkac sene sonra "Windows mu Linux mu?" Seceneğine "Hurd mu?" Şıkkı ekleriz.
Kendi deneyimimi eklersem en buyuk eksisi AMD64 desteği olmaması ve kurmanız icin CD/DVD gerekli olması.
Debian GNU/kFreeBSD. Daha once anlattığım Void Linux makalesinde olduğu gibi bu da bir BSD - Linux melezi. İsminde olan k ibaresi FreeBSD ustunde kurulduğu anlamına gelir.
Debian GNU / KFreeBSD'nin ilk test surumu 2002'de oluşturuldu. Daha sonra "teknoloji onizlemesi" olarak Debian 6.0'a (Squeeze) dahil edildi, ve Debian 7.0 (Wheezy)'de resmi bir port olarak dahil edildi. Debian GNU / kFreeBSD, Debian 8.0'dan itibaren resmi olarak desteklenen bir platform olarak kullanımdan kaldırılmıştır. Kaynak: Wikipedia

Son olarak Hurd ve Debian GNU/Hurd hakkında:
"Eğer şu gun Linux icin derlediğiniz kodları 21.yuzyılda da Hurd icin yeniden derlemek zorunda kalırsanız şaşırmayın." Linus B. Torwalds 1992

Makale hakkında fikir ve onerilerinizi merak ediyorum.