giyotin korkunc
.
_-OLuMe 1 DaKiKa KaLa-_
Hapishanede on iki yıl geciren bir adam tanırım.Uzerine kirizler gelirdi.Bir cocuk gibi hungur hungğr ağladığını gordum.Hatta bir gun İNTİHARA bile kalkıştı.Hapishanede ki hayatı cok kotuymuş,ama bu,hic kuşkusuz o denlide değersiz değil.Orada orumcek ve pencerenin altında buyuyen bir ağactan başka tanıdığı da olmamış...Fakat size gecen yıl tanıdığım bir adamdan soz edeceğim.Cok garip bir olaydı.Az gorulen cinstendi bir şeydi.Size soz ettiğim adam bir gun diğer mahkumlarla beraber İDAM sephasına goturuluyor ve orda ona siyasi bir olaydan dolayı kurşuna dizileceği kararı okunuyor.20 dakika sonra bu zavallının af kararı geliyor:İki kararın okunması arasında gecen 15 ve 20 dakikalık sure icinde bu adam bir kac saniye sonra cleceği duşuncesi ile yaşamıştı.Bu konuda ona bazı sorular da sordum.Her şeyi canlı olarak hatırlıyor ve o birkac dakikalık sure icinde,olan şeylerin sonsuza kadar aklından cıkaramayacagını soyluyordu.Askerlerin ve halkın kuşattığı sehbadan 20 adım oteye 3 direk cakmişlardı,cunku kurşundan gececek bir kac mahkum varmış.Bunlardan ucunu getirmişler ve direklere bağlamışlar,uzerlerine de bir mahkum elbisesi (Uzun beyaz bir gomlek)giydirmişler;tufekleri gormemeleri icinde gozlerini bağlamışlar,sonra,her direğin karşısına bir manga asker gecmiş.Bana bunu anlatan adam listeye sekizinci olarak yazıldığı icin ancak 3 cu postada direğe bağlanacaktı.Bir papaz elinde ki hacla hepsini kutsamış... Fazla değil,sıralarının gelmesini 5 dakikacık kalmış.O, bu 5 dakikayı kendisi icin her şeye bedel olarak gorduğunu soyluyordu.Ona oyle gelmiş ki bu 5 dakikayı son derece ''Hesablı Yaşamak'' gerekir, son anını hic aklına getirmemeli...Hemen bu 5 dakikayı planlamış:arkadaşları ile vedalaşmak icin 2 dakika,2 dakika da son kez kendini duşunmek ve son 1 dakikayı ise cevresine bakmak...Butun bu yaptığı hesabı,zamanı 3 bolmesini cok iyi hatırlıyordu.27 yaşında,salıklı guclu bir gencken olecekmiş.Arkadaşları ile vedalaşırken sormuş olduğu bir soruyu ve verilen yanıtla cok guzel hatırlıyordu.Arkadaşlarıyla vedalaşması bitince kendisi icin ''Kendini Duşunmek'' icin ayırdıgı kalan 2 dakika da neler duşuğneceğini bile hesablamış.Bu kısa sure icinde cabucak ve apacık yanıt bulmak istiyordu.Şimdi vardı ve yaşıyordu ama 3 dakika sonra ''HİC'' olacaktı...
Bir kimse yada bir şey...Ama nasıl bir kimse? Nerde ? Butun bunları duşunmek ve yanıtlamak icin de sadece 2 dakikası vardı.Yakınlarda bir kilise vardı.Kilisenin tepesi yıldızlıydı,catısına inen guneş ışınlarıyla parlıyordu.Bu catıya,catıdan yansıyan ışınlara korkunc bir ısrarla baktığını,onlardan gozlerini ayıramadığını hatırlıyordu.Bu pırıltılara 3 dakika sonra yepyeni bir varlık olarak kavuşacakmış gibi gelmiş ona...Bu bilinmeyen yeni varlığa donuşme duşuncesi onu cok korkutmuş.Ama o,''O anda ağır,aralıksız duşunceler duyuyordum'' diyordu.Ah,olmesem! yeniden hayata kavuşsam! ne sonsuz mutluluk! dunya benim olur! Her dakikanin değerini bilir,hic bir anımı boşa gecirmem!...''Bunları duşunurken bu duyguların sonunda tamamen değiştiğini,bir an once olup kurtukmak istediğini soyluyordu.''
'' - Nihayet idam yerine gitmek uzere yola cıkarlar.Mahkumun icinde bu anda bile yaşayacağı umudu vardı.Ama oyle geliyorki yol boyunca hep: ''Biraz daha yaşıyacagım,onumde daha 3 saat var...Bu sokağı gecince obur sokak,ondan sonra sağ tarafta ekmek fırını bulunan oteki sokaktan gececegiz....Ekmekciye kadar onumğzde epey yol var...''diye duşunur.Cevresinde gurultlu bir topluluk,on binlerce yuz,on binlerce goz vardır.Butun bunlara gogus germesi gerekir,ama asıl duşunduğu şudur....''Buarada on binlerce kişi var,onlardan birini değil de beni idam edecekler!! '' İşte butun bu hazırlıklar...İdam sehpasına bir merdiven ile cıkıyor.Basamağın onunde birden Ağlamaya başlıyor.Oysa guclu bir erkek olduğunu sooluyorlardı.Acımazsız bir KATİLMİŞ.Butun bu zamanlarda papaz yanındaydı,araba da yanında oturuyor bir şeyler soyluyordu,ama onu duydugunu hic sanmıyorum.Dinlese bile ucuncu sozcukten otesini anlamamıştır.Mutlaka Boyledir.Basamakları cıkmaya başladı.Ufak adımlarla yuruyordu,cunku ayakları bağlıydı.Akıllı bir adam olduğu anlaşılan papaz,konuşmasını kesti,HAC ı opturmeye başladı.Basamağın başına geldiğinde daha da SOLDU,yukarı idam sehpasına cıkınca birden BEYAZ laşmaya,bir kagit gibi beyazlaşmaya başlamıstı.Ayaklarının gucu kalmamış,uyumuştu;miğdesi bulanıyor,bir şey sanki bogazını sıkıyor gıdıklıyordu.Bunları bir korku anında yada bilinciniz calıştığı halde iradenizin kayıp oldugu anda siz de duymazmısınız? Anidan yaşanan cokuntu gibi bir şeydir bu...İşte mahkumun kendisini boyle hissetiği anda papaz sesini cıkarmadan hemen dort ucu gumuş HAC ı dudağına dayayıveriyor;hem de bunu sık sık tekrarlıyordu.HAC dudaklarına değdikce o gozlerini acıyor,bir kac saniye icin canlanıyor,ayakları bir kac adam daha gidiyordu.HAC ı ac gozlulukte cabuk cabuk opturuyordu.Onun bunu o an da dini duygularla yaptığını hic sanmıyorum.Bu giyotin tahtasına varana değin devam etti.Tuhaftır boyle bir anda nedense sayıklamaları pek sık rastlanmıyor! Tersine kafa son derece canlı calışıyor,ama bende oyle sanıyorum ki o anda insanın kafasında turlu,gereksiz gulunc duşunceler dolaşır.''O anda bana bakıyor,alnında bir siğil var,celladın alttaki duğmesi kopmuş...'' Bu anda gorduğu her şeyi bilir gozleri ve tek noktada dolaşıp durur.Butun bunlar Son ceyrek saniye icinde gecer ve başını GİYOTİNE koyup beklediği anda biter... Hatta Bıcağın boynuna inerken cıkardığı sesİ BİLE BELKİ DUYAR!! muhakkak duyar.Ben olsam,Başımı koyar bu sesi işitmeye calışırdım.Belkide bu son saniyenin,onda biri kadar bir anda duyulur,ama genede duyulur.Bunlar bir yana,hatta baş govdeden ayrıldıktan sonra bile kısa bir sure de olsa canlı kalındığını bir cok şeyin biline bilecegini soyluyorlar;nasıl bilebilirler? Ya bu canlılık 5 saniye surecek olsa!.............
Olum Guzel Şeydir Budur;perde ardından haber.
Hic guzel olmasaydı olurmuydu PEYGAMBER. -N.Fazıl kısakurek-
Hayat Guzeldir.......
alıntıdır
Olume 1 Dakika Kala
Sohbet Muhabbet0 Mesaj
●73 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sohbet Muhabbet
- Olume 1 Dakika Kala