Forumda Linux hakkında bir eleştiri yazısı gordum. Yazının doğru tek bir yanı bulunmadığından bu konuyu yazma ihtiyacı hissettim ve en azından Linux'u hic bilmeyen ama oğrenmek isteyenlerin de Linux hakkında fikir edinmesini istedim.
Dağıtım sorunları başlığı altında pek cok dağıtımın bulunmasının gereksiz -ozeti aynen boyle- olduğunu soylemiş. Distro terimini ele alırsak, aslında hepsi aynı şey. Sadece kullandıkları paketler ve yazılımlar farklı, bir distroda yaptığınız şeyin aynısını diğer distroda rahatca yapabilirsiniz.
Ayrıca coğu distro Ubuntu'yu baz alarak tasarlanıyor. Bu size farklı gorunen işletim sistemlerinin sadece masaustu ortamı farklı ve bunları dilediğiniz gibi ozelleştirebilirsiniz. Yani hangi distroda olduğunuz o kadar da onemli değil.
Son kullanıcıya hitap edilmesi gerektiğini vurgulamış, son kullanıcıya hitap eden sistemler de tonla var ki belirttiği sistemler son kullanıcı icin tasarlanıyor .
Arch Linux gibi kurulumu tamamen terminal uzerinden sadece senin istediğini barındıran sistemler gelişmiş kullanıcılar icindir.
Yazılım geliştirme & tasarım sorunları başlığı altında ele alınan sozler biraz komedi olmuş. Eğer software Center veya eddy gibi son kullanıcı icin olan sistemlerde bulunan yazılımların ne olduğunu bilinirse boyle komik sozler yazılmazdı .
Windows ’la dalga gecmeleri bu başlık altında ele kaldığı konu şaşırtıcı, muhtemelen ortam geyiğini ortama ait olmadığı icin anlamadı. Nasıl Windows'u seven sen Linux'u karalıyorsan, diğer insanlar da Windows'u karalar ki bu durum gayet normal. Ama bahsedilen konu ortam geyiği .
Surprizbozan: Konu altındaki diğer eleştiriler Şu anda Linux Mint, elementary gibi dağıtımlar son kullanıcı icin kurulup rahatca kullanılabilecek seviyede. Desteği olan uygulamayı mağazasından tek tıkla kuruyorsun. Linux cekirdeği uzerine bina edilmiş tum sistemleri toplu şekilde eleştirmek ve buna son kullanıcı sorunlarını alet etmek yanlış. Linux Mint kurup kullanacak biri hic kod kullanmadan rahatca işlemlerini yapacak. Nedir olay yani sanki Windows ile kullanıcılar gecmişten gunumuze hic sorun yaşamamış gibi anlatıyorsunuz. Windows'ta aldığım hata sayısı Linux'tan cok daha fazladır.
Konu başlıklarını gordum. Guldum ve gidiyorum.
Sorun donanım değil cok dağıtım olması demişsiniz. Bu dağıtımlar kafasına gore cıkmıyor. Her dağıtımın ozelliği var. Ornek Kali Linux pentesting aracları ile geliyor. Bu iş ile uğraşanlar icin bir nimet. Ve acık kaynak denmesinin sebebi var adı ustunde acık kaynak isteyen geliştirir isteyen kullanır. Cok dağıtım olmasının sebebi budur.
Adam gibi destek demişsiniz Linux'un her dağıtımının forumu mevcut hatayı gidip forumlara yazarsanız 10 dakika gecmeden yardım edeceklerine eminim. Bu zor olmamalı.
Tasarım demişsiniz Windows tasarım konusunda Linux'un yanında gecemez. Burası tartışmaya kapalı.
Linux'u Eleştiriyorum - Technopat Sosyal -> bahsettiğim başlıkların bulunduğu konu budur.
Windows 10 Pro lisansı 1.000 ₺ ediyor.
Gnu/Linux bedava.
Windows 10 seni sınırlıyor.
Linux'da sistemdeki her şeyi değiştirebilirsin.
Windows 10 yavaş.
Linux her daim hızlı.