Herkese merhaba.
Birkac gun once, Elementary OS Macerası adlı konuda, laptobum icin guzel ve stabil bir Linux dağıtımı aradığımdan bahsetmiştim. Bu amacla ilk başta masaustu bilgisayarımda Elementary OS'u denedim. Gercekten guzel bir işletim sistemi, tasarımı ve calışması guzel. Ancak bazı beğenmediğim tarafları vardı ve en onemlisi, laptobumun Wi-Fi adaptoru ile uyumlu değildi.
Elementary OS'u masaustu bilgisayarımda bıraktım ve başka bir platform aramaya başladım. Reddit'te Matebook 13 ile alakalı acılmış konuları gezerken, bir kişinin populer coğu Linux dağıtımını laptopta denemiş olduğunu ve en iyi calışanın Kubuntu olduğuna karar verdiğini gordum. İlginc şekilde, Kubuntu gercekten guzel calışıyordu. Bİraz inceledikten sonra kullanmaya karar verdim.
Surprizbozan: Reddit'teki ilgili thread https://www.reddit.com/r/MatebookXPro/comments/hprj78
Kubuntu sitesinden 20.04.1 ISO'sunu indirip Type C bir belleğe Rufus ile GPT olarak yazdım. Sonrasında, laptobumun NVMe SSD'sinden 60GB alanı Kubuntu icin ayırdım. Son olarak USB'den Boot ettim ve 5 dakika bile surmeden Kubuntu kurulmuş oldu. Kurulum esnasında Wi-Fi'ye bağlanmasına ve sistem ile 3. parti suruculeri indirmesine izin verdim, Elementary OS'da olduğu gibi gerekli suruculeri sorunsuz bir şekilde indirdi.
Matebook 13 icin ilk izlenimler:
Wi-Fi ve Bluetooth kartı sorunsuz calışıyor. Ekran gayet iyi, 2K cozunurluk alabiliyorum, ayrıca parlaklık seviyesi Windows'a gore daha iyi geldi, sanırım oto parlaklıktan dolayı. Klavye sıkıntısız calışıyor. Klavye uzerinde bulunun fonksiyon tuşları sıkıntısız calışıyor. Touchpad sıkıntısız calışıyor, ancak tek dokunmayla tıklama hareketi calışmadı. Belki bir cozumu vardır ancak harici fare kullandığım icin onemli değil. Guncelleme: Kubuntu icindeki touchpad menusu karıştırınca, hareketler icin ayarları buldum. One tap, scrool ve natural scroll ayarlarını aktifleştidim. Pil performansı ve yuzdesi gayet iyi, pil yonetimi Windows'a gore daha iyi. Cihaz ciddi anlamda serin calışmaya başladı. Yuklediğimden beri neredeye hic fan sesi duymadım, harici monitorde olmama rağmen. RAM kullanımı Windows'a gore daha iyi.
Şahsen aradığım dağıtımı bulduğumu soyleyebilirim. Laptobun performansı acısından daha iyi oldu. Daha serin ve pil suresi daha iyi.
Sorularınızı cevaplayabilirim.
Ve bu da kurulum sonrası.
Bir aylık kullanım sonrası: