Evet arkadaşlar, bugun size FSF onaylı (ayrıca kendi paket yoneticisi Guix'e sahip olan) bir distro olan GuixSD'yi (diğer adıyla Guix System Distribution'u) sisteminize nasıl kurabileceğinizi gostereceğim. Eğer hic GNU/Linux deneyiminiz yoksa bu dağıtım size gore değildir. LMDE, Fedora gibi son kullanıcı odaklı dağıtımları kullanabilirsiniz. Ben kurulumu sanal makineye kurarak gostereceğim.
(Tavsiye Ettiğim) Sistem Gereksinimleri:
+Minimum 1-2 GB RAM bellek
+Minimum 10-15GB disk alanı
+32/64 Bit CPU
Dipnot: Kablo veya tethering aracılığı ile internete bağlanmanız gerekli kurulumdan once.
Arayuz Secenekleri:
+Enlightenment
+GNOME
+LXDE
+Mate
+Xfce
+Openbox WM
+Awesome WM
+i3 WM
+Ratposion WM
+Emacs EXWM
Kurulum talimatları:
İlk olarak GuixSD'nin sitesine (Download — GNU Guix) girip sistemimize uygun olan ISO dosyasını indiriyoruz.
ISO dosyanızın SHA değerini kontrol ettikten sonra balenaEtcher, Ventoy ya da dd komutuyla flash belleğinize yazdırın ve sisteminizi boot menuden başlatıp GuixSD kurduğunuz flash belleği secin. Sizi karşılayan GRUB ekranından enter deyip kurma işlemine başlayalım.
Biraz bekledikten sonra sizi yerel dil ekranı karşılayacaktır, aşağı kaydırıp listeden Turkceyi sececeğim. (İsterseniz İngilizce olarak da kullanabilirsiniz, size kalmış.)
Dilinizi sectikten sonra gelen ekrandan "Graphical install using a terminal based interface"i secip devam edelim.
Şimdi gelen ekrandan saat dilimini ekranından once Europe sonra İstanbul'u secelim.
Şimdi gelen klavye secim ekranından klavye duzenimizi secelim.
Şimdi bilgisayarımıza istediğimiz adı verelim.
Ufak yuklemelerden sonra gelen ekrandan enable deyip devam edelim.
Root şifremizi yazıp devam edelim. (Uzun ve karmaşık bir şifre kullanmanızı oneririm.)
Şifremizi doğrulamak icin tekrar girelim.
Gelen ekrandan kullanıcı hesabımızı oluşturmak icin "Add"e basıp hesabımızı ekleyelim.
Şifremizi tekrar doğrulayalım ve ok deyip kaydedelim.
Gelen ekrandan yukarıda belirttiğim DE/WM'lerden istediğimizi (birden fazla secebilirsiniz) boşluk tuşuna basarak secelim ve ok deyip devam edelim.
Şimdi gelen ekrandan istediğiniz Network servisini boşluk tuşuyla secip devam edebilirsiniz, ben olduğu gibi secip devam edeceğim.
Sırada diskinizi bolumlendireceğimiz ekran geldi. Uc seceneğimiz var burada:
+İlk secenek tum diski şifrelemeden otomatik kurmaya,
+İkinci secenek tum diski şifreleyerek otomatik kurmaya
+Ucuncu secenek diskleri elle ayarlamaya yarar.
Ben ilk seceneği secip devam ediyorum. Siz isterseniz şifreleyebilir ya da elle ayarlayabilirsiniz.
Kurulum yapacağım diski seciyorum.
Partiton ekranında iki secenek cıkıyor. UEFI sisteminiz varsa veya BIOS-GRUB ile kurmak istiyorsanız GPT, Legacy/MBR sisteminiz varsa MS-DOS secebilirsiniz.
Gelen ekrandan "Everything is One Partition"u seciyorum, /home klasoru isterseniz ikinci seceneği secebilirsiniz.
Gelen ekrandan ok deyip devam ediyoruz.
Continue deyip onaylıyoruz.
Archinstall'dan aşina olduğumuz Config dosyasını bize gosteren ekrana da ok deyip devam ediyoruz ve kuruluma başlıyoruz. Kendisi otomatik kuruyor her şeyi. (Biraz sabretmeniz gerekecek kurulum bir tık uzun surebiliyor.)
Yukleme bitti, enter deyip bekleyin, sonra gelen menuye enter deyip reboot edebiliriz sistemimizi.
Bu sayede GuixSD'yi kurmuş olduk, eksiklerimi belirtebilirsiniz ve merak ettiğiniz soruları sorabilirsiniz.
Dağıtımdaki eksiklikler:
+Paket yoneticisi zayıf, ekstradan flatpak ekleyebilirsiniz
+Kurulum uzun suruyor
+Paketler biraz eski
+Son kullanıcı icin değil
Dağıtımdaki artılar:
+Full GNU olması ve Libre-Linux Kernel'ini kullanması
+FSF onaylı olması
+Paket yoneticisi olarak kullanılabilmesi
İyi Sosyaller...