Uzun zamandır bilgisayarımı NVIDIA ekran kartında PRIME ile kullanıyordum. Ne Cinnamon'da ne de GNOME'de yırtılma sorunu vardı, duzgun calışıyordu. Bilgisayarımı okula goturmem sebebiyle(pil uzun gitsin diye) Intel GPU'ya gecirdim ancak Chrome kullanırken anlamsız yırtılma sorunlarıyla karşılaşmaya başladım. GNOME'da hem wayland hem de xorg sunucusuyla başlatmayı denedim ancak ikisinde de aynı yırtılmaları yaşıyorum. Sistem genelinde yırtılma olmuyor, mpv gibi programlarla video acınca veya diğer yerlere surukleyince yırtılma yok. Sadece Chrome'da var. Cinnamon masaustu ortamında da bu sorunu yaşamıyorum.

Cekirdek parametresi olarak bunları eklemeyi denedim;
Kod:Panoya kopyala
i915.enable_fbc=1 # Sıkıştırmayı acıyor, eğer acılırsa Intel GPU'nun kullandığı bellek bant genişliği azalıyor. intel_idle.max_cstate=1 # Intel CPU'nun C-State olarak gecen guc tasarruf modunu kapatıyor acılırsa. i915.enable_dc=0 # Intel GPU'nun guc kontrol mekanizmasını kontrol ediyor, kapatılırsa guc tuketimi artıyor. i915.enable_psr=0 # Intel'in dizustu bilgisayarlarda panelin guc tuketimini azaltan ozel bir teknolojisini acıyor. i915.enable_rc6=0 # Intel GPU'nun bir tur guc kontrol mekanizmasını acıyor, i915.enable_dc=1 arasındaki farkı bilmiyorum.

Hepsini ayrı ayrı acıp kapamayı denedim ancak cozmedi. Elimdeki cozumleri bitirdim, fikri olan varsa yardımcı olursa memnun olurum. Debian Sid kullanıyorum ve GNOME 43 kurulu.

Konu acılmadan sorunu cozebildim. En azından Wayland kısmını. Wayland kullanılması kaydıyla Chrome icerisinde tarayıcı satırına chrome://flags yazıp Prefered Ozone Platform ayarını "Wayland" şeklinde ayarlamak ve tarayıcıyı yeniden başlatmak sorunu cozuyor.

Sorunun XWayland yuzunden kaynakladığını duşunuyorum. Aynı durumu VMware'de de yaşadım. Onun da doğrudan Wayland desteği yok ve buyuk ihtimal XWayland'da calışıyordu. Debian Sid kullandığım icin guncel paketlere erişebiliyorum, belki paket sorunludur?