Iyi geceler.
Oncelikle dert yanıp, ağlayacağım. 3 senedir MSI GE72 7RD Apache Pro Gaming Notebook'a sahibim. Aldığım ilk zaman da yaptığım şey Windows yanına Ubuntu kurmaya calışmak oldu. Ama Hybrid GPU olduğu icin bilgisayarda NVIDIA devre dışı bırakmadan Live USB bile calıştıramıyorum.
Şimdi yaşadığım sorunlar şoyle:
Grub ekranı komut satırına nomodeset miydi oyle kodu yazmadan sistem acılmıyor, masaustu gelmiyor. Kodu ekleyip acıyorum, Driver vs hallediyorum bilgisayarı kapat yapınca kapanmıyor. Şansım yaver gitti kapanacagi tuttu bu sefer 5 dakika suruyor kapanması ki keza acılması da aynı şekilde. Su gibi akan bilgisayar Linux dağıtımı kurduğum zaman oyle yavaş calışıyor ki cileden cıkıyorum. Tamam HDD'ye kuruyorum ondan olabilir ama SSD'ye de kurmaya calıştım kurulmadı bile. Kağnı gibi oluyor bilgisayar, programlama calışıyorum mesela Java diyelim; kodu yaziyorken bile kasıyor. Hani desem ki şuradan buradan kıstım. Hayır kendimden suc bildiysem videolar izleğerek defalarca kez denedim her zaman aynı. Sanki local değil de server uzerinden calışıyoruz da ping var gibi yazıyorum 3-5 snde işliyor. Bunlar en basiti sanırım daha beter olanı debian tabanlı olanlar dışında hicbir Linux dağıtımı kuramıyorum. Arch Linux tabanlı manjaro dağıtımını gordum, cok da hoşuma gitti ama ne dedilerse fayda etmedi 10-15 kere denedim 1 kere Live USB geldi onda kurdum sistem acılmadı yine.
Nasıl bir yol izleyim şimdi ben? Bir turlu stabil, hızlı calışan bir Linux ortamı elde edemiyorum ki Android Studio vb programlar ile calışacağım, emulator calışacak PC'de. Yazılarda 3-5 sn geciken sistem bunda herhalde patlar.
Denersem bu sefer deepin deneyeceğim zaten, Live USB denemiştim en sıkıntısız acılan buydu.
Kafayı yedirmek uzere bu durum bana .