Oncelikle herkese merhaba.
Aranıza yeni katılmış bulunuyorum. Linux konularındaki hoş sohbet hoşuma gitmesi vesilesiyle bende kayıt olup kendi duşuncelerimi aktarmak ve ustunde konuşmak istedim.
İlk olarak Ubuntu ve diğer tabanlı distrolarında gozlemlediğim birkac şeyden bahsetmek istiyorum, bilmiyorum siz de katılır mısınız?
Ubuntu dunyada epeyce kullanıcısı olan bir distro ancak ben doğrusu oldukca yavaş buldum.
Guncelleme sıklığı ise bence oldukca kotu durumda. Hala 5.15 Kernel ve eski GNOME kullanıyor. Yenisinin gelmesi icin ise Haziran'ı gosteriyorlar. Arch, Fedora ve Debian kullanıcıları şimdiden tıkır tıkır kullanıyor...
Benim şahsen sevdiğim ve başarılı bulduğum bir distro olmadı. Gerisinde kalmış.
Sonrasında sırf bu sebepten Arch tabanına yoneldim. Buradaki guncellik epey hoşuma gitti ve uzun sure kullandım. Ancak bu tabanı ben doğrusu hic stabil bulmadım. 6.1.2 Kernel guncellemesiyle epey sıkıntılı durumlar gozlemledim. Guncellemelerin direkt duşmesi de doğrusu iyi değilmiş. Ufak geriden gelmek her zaman bence iyi.
Arch tabanı hızlı ve guzeldi bu arada. Oldukca cevik bir taban. Paket kurmak da oldukca keyifli. Ozelleştirme evreninizde daha rahatsınız. Driver olarak da genelde Arch ile gelen open-soruce Driver'ları daha iyi bulduğumu belirtmeliyim. Renkler bile cok farklı ve guzeldi. Şu an Debian kullanıyorum, doğrusu renkler şu an icin beni uzuyor.
Arch'ın oncesinde minik bir zaman aralığında Fedora'ya da bakma fırsatım oldu hızlıca. Oncelikle işletim sistemi oldukca tatlı bir arayuzle geliyor. Ozelleştirme acısından Arch kadar olmasa da yine de bircok distrodan daha temiz bir GNOME olmuş bence. Bu işletim sistemi ise bana genel olarak hızlı gelmedi bir turlu. Ubuntu'dan daha cevik ama Arch ve Debian'dan daha yavaş buldum.
Şu an ise Debian kullanıyorum. Kali ile kurdum biraz ilgimi de cektiği icin. Oncelikle Debian tabanları bence oldukca stabil ve sağlam duruyor. İşletim sistemini kullanıyorken ağır ve kararlı hissini alabiliyorum. Tek sorun şimdilik sanırsam paket/driver vb. parametrelerin guncel olmaması sebebiyle biraz uzucu olması. Misal renk sorunu biraz uzuyor şu an.
Şunu da soylemeliyim ki APT paket yukleyicisi/yoneticisi kesinlikle Pacman'ın gerisinde. Pacman benim gorduğum en hızlısı oldu. Eşsizdi.
Soylemek istediklerim bu kadardı. Buyurursanız konuşmak isterim. Ortalama bir Linux kullanıcısıyım sanırsam. Biraz da sizlerle bilgilenmek istedim. Herkese selam...