Merhabalar, bu rehberimde UEFI destekli bilgisayarlarda USB kullanmadan Linux kurmayı anlatacağım.
NOT: Bu taktik tum anakartlarda calışmayabilir. Bolumun boot menude gorunmeme ihtimali var. Gorunmezse ve bilgisayarınızda EFI shell ozelliği varsa elle boot edebilirsiniz.
Windows surumu farketmiyor (fazla eski olmadığı surece)
Masaustundeyken Windows + R yapıp "diskmgmt.msc" yazın ve enter tuşuna basın.

Disk yonetimi acılacak. Disk yonetiminden "C" diskine sağ tıklayın ve "Birimi Kucult: seceneğini secin.

Acılan menuye 4096 yazıp devam edin.

Yeni gelen "Ayrılmamış" bolume sağ tıklayıp "Yeni basit birim" seceneğini secin.

Buyukluk ayarlama ksımına dokunmayın.

Surucu harfi kısmında istediğinizi secin.

Dosya sistemi kısmını "FAT32" yapın.

Disk yoneticisinin bu şekilde gorunmesi lazım

Şimdi 7-ZIP ve kurmak istediğiniz dağıtım ISO dosyasını indirin. Ben Linux Mint kullanacağım.

ISO dosyasına sağ tıklayın, 7ZIP ksımına gelin ve "Extract Files"a (3. secenek) tıklayın.

"Extract to" kısmının altındaki tiki kaldırın.

Extract to kısmındaki "..." tusuna basın ve oluşturduğunuz FAT32 bolumu secin veya direkt olarak bolumun harfini yazın ve "OK" tuşuna basıp işlemi başlatın.

İşlem bitince bilgisayarınızı yeniden başlatın ve boot tuşunu kullanarak boot menuye girin (Bilgisayarınızın/Anakartınızın markası ile boot tuşununun ne olduğunu internetten bulabilirsiniz.) Boot menude UEFI-OS gibi gorunebilir, secin ve başlatın.
Devamı normal kurulum ama "Diski sil ve Linux yukle" gibi secenekler olmayacak, manuel ayarlama yapmanız gerekecek.
Linux Mint icin dualboot kurulum talimatları
Sistem acılınca masaustunden "Install Linux Mint" programını acın ve size sorulan soruları cevaplayın. Disk bolumleme ekranına gelince alta inip sistem diskinizi bulup ustune bir kere tıklayın, "Değiştir" tuşuna basın, acılan penceredeki bolume Windows'a bırakacağınız alanı yazın. Ben 200GB'lık diski olan bir bilgisayara kurulum yapıyorum, windows'a 50GB bıracakağımdan 50000 MB yazıyorum, Linux Mint'e 150GB ayırmış oldum. Diğer seceneğe dokunmayın.

"OK" tuşuna bastıktan sonra sistem diskinin alanı kuculecek ve alyına "free space" diye bir bolum gelecek (Birden fazla "Free space" bolumu olabilir. İşlemleri yapmadan once sectiğiniz bolumun boyutunu kontrol edin.)
"Free Space" bolumunu secin ve artı (+) tuşuna basın. Gelen menuyu bu şekilde ayarlayın ve "OK" tuşuna basıp kaydedin.
Size: 512MB
Use As: EFI System Partition

Alta gelen "Free Space" kısmını yeniden secin ve artı (+) tuşuna basın, bu sefer bu ayarları yapın ve kaydedin.
Size: Değiştirmeyin, diskin kalan bolumu otomatik secilecek
Use as: EXT4 Journaling file system
Mount Point: /

Şimdi kur / Install Now tuşuna basın, gelen uyarıyı kontrol edip onaylayın.

Kurulum başladı. Kullanıcı adı gibi bilgilerinizi ayarlayın.

Kurulum tamamlandı. Tek kalan gecici oluşturduğumuz bolumu silip diske eklemek.
Gparted'ı kurun ve acın. Kurulum kodu dağıtıma gore değişebilir.
Debian ve Debian tabanlılar (Ubuntu, Mint, Pop!_Os vb.)
sudo apt install gparted
Arch ve Arch tabanlılar (Artix, ArcoLinux, ArchCraft, Manjaro, EndeavourOS)
sudo pacman -Sy gparted

4GB'lık FAT32 bolumu secin ve "DEL" tuşu ile silin. EXT4 formatındaki bolume sağ tıklayın ve "Resize/Move" seceneğini secin. "Free Space Following" kısmına 0 yazın ve Resize tuşuna basın.

"Help" yazısının altındaki tik işaretine basıp değişiklikleri kaydedin.

Yapacaklarımız bu kadardı, bilgisayarı yeniden başlatarak sistemler arasında geciş yapabilirsiniz.
Okuduğunuz icin teşekkurler. İyi gunler dilerim.

Dosya Ekleri 1674495021743.png 27,3 KB · Goruntuleme: 29

1674496579120.png 355,2 KB · Goruntuleme: 33