Bu rehberde sizlere yaşamış olduğum senaryodan oğrendiğim bir bilgiyi aktaracağım.
Windows'ta başlat menusunden "Bilgisayarı kapat" dediğinizde bilgisayar tam anlamıyla kapanmaz, "Fully Hibernation" adını verdiğimiz uyku moduna girer. Yani sistem calışmasa da diskiniz hÂl ayaktadır, calışıyordur. Bu sebepten oturu tamamen kapatılmamış Windows sistemin bulunduğu diski Linux uzerinde bağlamaya calışırsanız şu hatayı alacaksınız:
Kod:Panoya kopyala
Windows is hibernated, refused to mount. The disk contains an unclean file system (0, 0). Metadata kept in Windows cache, refused to mount. Falling back to read-only mount because the NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown Windows fully (no hibernation or fast restarting.) Could not mount read-write, trying read-only
Disk "Read-only / Salt Okunur" modda bağlanır ve disk uzerinde sadece okuma yapabilirsiniz. Herhangi bir yazma işlemi yapılmaya calışılırsa reddedilecektir.
Windows'u tamamen kapatmak icin "Bilgisayarı kapat" duğmesine basarken "Shift" tuşuna basılı tutarak veya CMD uzerinden şu komutu girerek sistemi kapatmanız gerekiyor:
shutdown /s /t 0
Gelelim benim yaşadığım senaryoya.
Yan yana 3 tane masaustu bilgisayar var. İkisi sağlam calışıyor ama bir tanesinde Windows guncellemelerinden oturu sistem ayağa kalkarken direkt "Kurtarma" moduna atıyor. Sistemi onarmaya calışmak işe yaramıyor. Sistemin icerisinde cok değerli, kaybedilmemesi gereken veriler var.
Bu verileri Linux uzerinden kurtaracağız ama yukarıda bahsettiğim hatayı veriyor.
Disk uzerinde calışma yapamıyorum. Dosyaları arşivleyip diğer bilgisayarlara Python HTTP sunucusu uzerinden gondermem lazım ama dediğim gibi arşivleme işlemleri yapılmıyor. Buyuk boyutlu dosyalar var, USB icerisine de bunlar sığmaz tahmin edeceğiniz uzere.
İşte şimdi cozume geldik.
Elinizde Live USB guzel bir Linux dağıtımı olsun. Sisteminizde yuklu bir Linux dağıtımı varsa o da işinizi gorur zaten.
Onerilerim:
EndeavourOS RebornOS Ubuntu Linux Mint Fedora
Eğer kullandığınız dağıtımda ntfs-3g paketi yuklu değilse yuklemelisiniz.
Arch Linux icin şu şekilde:
Bash:Panoya kopyala
sudo pacman -S ntfs-3g
Kullandığınız dağıtıma gore kendiniz bulmanız gerek.
Ardından diski bağlamaya calıştınız ama yukarıdaki hatayı aldınız.
Bu işlemden sonra diskiniz bağlandı ama "Salt Okunur" modda bağlı. Diski cıkarmanız gerek.
Guzel. Sıradaki adım ntfsfix aracını kullanmak.
Komutumuz şu şekilde:
# /dev/XXX: Windows'un yuklu olduğu disk bolumu buraya gelecek. # Ornek: /dev/nvme0n1p2, /dev/sda2, /dev/vda3 sudo ntfsfix /dev/XXX
Ardından muhtemelen karşınıza diskinizin bağlanması ile ilgili bu hata mesajı cıkacaktır, korkmayın. Daha işimiz bitmedi.
Şu komut ile işi tamamen hallediyoruz:
# /dev/XXX: Windows'unuzun olduğu disk bolumudur. # /path/to/mount: Diski Linux sisteminde nereye bağlayacağınızı işaret eder. # Ben "/mnt" klasorune bağlayacağım. sudo ntfs-3g -o remove_hiberfile /dev/XXX /path/to/mount # Ornek kullanım: sudo ntfs-3g -o remove_hiberfile /dev/nvme0n1p2 /mnt
Ve fotoğrafta da gorduğunuz uzere artık disk uzerinde yazma işlemleri de yapabiliyoruz.
İşlemlerimiz bu kadardı. Artık diskinizden verilere erişebilir ve disk uzerinde dosya işlemleri gercekleştirebilirsiniz.
Umuyorum ki işinize yarar. Bir sonraki rehberlerde goruşmek dileğiye. Sağlıcakla kalın