Merhaba arkadaşlar,
Linux dağıtımları ile Windows'u Dual Boot yapmak isteyen bircok kullanıcının genelde yaşadığı bir sorundur, Linux acılış panelinde Windows olmaması. Bu yuzden en basit ve cileli cozum olarak BIOS'tan Boot sırasını Windows'a almaktır.
Ancak direkt Linux acılış paneline Windows'u eklemek ve tek tuşla 2 işletim sistemi arasında tabir-i caizse dans etmek cok kusursuz bir şey.
Normal kurulumda genellikle Linux'lar, bazen Windows'u tanımlayamıyor. Bu durumda Linux işletim sistemlerin paneline girip Boot ayarlarını değiştirmek yeterli olabiliyor.
İşlem oncelikle Boot dosyasının Grub uzantısına girmemiz gerek. Bunun icin:
Linux ucbirime girin ve cd /boot/grub komutunu girin. Bu komut sayesinde grub dosyasına erişim sağlayacağız.
Ve sekmeden de anlayacağınız uzere artık Grub panelindeyiz ve Grub kısmına işlem yapabiliriz. (Yapılan her işlem otomatik /Boot/grub ile başlayacağı icin diğer verilecek kodlar bu iki koddan once olacaktır.) Durumu biraz daha izah etme amaclı ek bilgi vermek istedim. /boot/grup'tan sonra (boşluk) ls komutunu girin. Bu grub dosyasının iceriğini bize sunacak. Bu dosyalar arasında grub.cfg dosyasıyla işimiz olacak. (Bu işlem zorunlu değildir)
Panele bir girdi (Enter ile) daha ekleyin. Şimdi grub.cfg dosyasına erişim ve duzenleme yetkisi isteyeceğiz. Bunu icin sudo grub-mkconfig -o grub.cfg komutunu girin. "Sudo" kod eklentisi yonetici izni isterken, "grub-mkconfig -o grub.cfg" kodu, grub dosyasının icindeki grub.cfg dosyasını duzenlemesi icindir. Bizim icin ihtiyac olan da bu. Erişim icin de oturum şifresi istiyor. Şifreyi girin.
Şifreyi girdikten birkac saniye sonra onumuze bir dokum cıkacak. Bu dokum HDD'mizi taradıktan sonra kullanılabilir işletim sistemimizi gosteren basit bir tablo.
Şimdi burası en onemli kısım. Bulunan kısmında (Windows Boot Manager) Windows gozuktu. Bir sonraki işlem, uygun HDD sırası ile Windows'u acılış paneline yukleme. Benim Windows'umun dev formatı sda2. Yani ben son komuta sudo grub-install /dev/sda2 yazacağım. Sizde sda3 ise sonuna sda3 yazacaksınız. Yani son kod, sudo grub-install /dev/(Windwos kurulu, dev bolum) şeklinde. Bu kod uygun bolumu acılış paneline eklemeyi sağlayacak. Bunu girdikten sonra herhangi bir uyarı vermez ise işlem tamam.
Son komutu girdiğiniz zaman panelde artık Windows gozukecek ve sadece ok tuşları ve Enter'la istediğiniz 2 işletim sistemine cok daha rahat gir-cık yapabileceksiniz. Bir sorunuz var ise muhakkak konunun altına yazabilirsiniz.