Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır Office ve İnternette takılmak icin kullandığım Casper CN.VBA3317V laptopumda Windows 8.1'den gercekten sıkılmıştım. Hem yeterince hızlı değil hem de Casper gibi bir laptop Windows'a ağır geliyordu. Sık sık Office programları da kullandığım icin Windows'u silmeden cok daha hafif bir işletim sistemi arayışına gectim. Hal boyle olunca Linux dağıtımlarına gozum takıldı. Coğuna goz atmıştım. İclerinden en cok DeepinOS'a ısındım ve DeepinOS kurmaya karar verdim.

DeepinOS Nedir Kısaca Değinmek Gerekirse:
Depian tabanlı hafif ve goruntusu ile macOS'u andıran bir Lunix dağıtımlı işletim sistemidir. Son derece hafif ve sistemi yormayan DeepinOS, bize kurulumundan sonra ekstra kurulum yapmadan direkt hazır bir sistem sunmaktadır. Ayrıca DDE (Deepin Desktop Environment) kısayol ayrıcalığı ile bize Deepin nimetlerinden yararlandırıyor.

DeepinOS, Windows Uzerine Nasıl Kurulur?
Dual Boot'u en kolay şekilde yapmak icin Windows yuklu olup 2. sistemi DeepOS olmalıdır.

Windows ile Beraber Kurmak İcin Disk Ayrımı Yapmak
Tek depolama biriminiz varsa fiziksel olarak bolmenizi tavsiye ediyorum. Bu işlemi DeepOS'da da yapılabilir ancak bu biraz karışık ve zahmetli. Bu yuzden disk ayırma işlemi Windows'ta yapılacak. Bunun icin Windows Arama kısmından "Disk Yonetimi"ne girin ya da MiniTool Partition gibi araclarla diskinizi bolebilirsiniz. Bolerken harf atama yapmamanız kurulum aşamasında daha kolay olacaktır. DeepOS minimum 16 GB hafıza istiyor ancak ben 50 GB ayırdım DeepOS icin.

DeepinOS ISO'sunu Rufus ile Flash Belleğe Yazdırın:
Windows acıkken DeepOS'un kendi sitesinden şu an en guncel olan, DeepOS 15.5 ISO'sunu indirelim. İndirdikten sonra Rufus 3.0 ya da 3.1 ile indirilen ISO'yu en az 8 GB Flash Belleğin icine yazın. Yazmak icin Rufus'un sap kısmındaki "SEC" kısmından dosya konumu yardımı ile ISO'nuzu secin.

ISO'yu attıktan sonra otomatik her şeyi ayarlaması lazım ancak ola ki otomatik duzeltmez ise ayarlar şu şekilde olacak:
Aygıt: (Flash Bellek Adı) Onyukleme şecimi (ISO'nun adı) -varsayılan- deepin-15.6-amd64.iso Disk Bolum Duzeni: MBR Hedef Sistem: BIOS ya da UEFI Gelişmiş surucu ozellikleri (Herhangi bir ayar yapmayın) Yeni Birim Etiketi: (Flash Belleğe yeni bir isim isteniyor. Cok onemli değil.) -varsayılan- Deepin 15.6 Dosya Sistemi: FAT32 Ayırma Birimi Boyutu = Flash belleğin kapasitesi Gelişmiş bicimlendirme secenekleri: Yok, varsayılan
Genişletmek icin tıkla...

Ayarları boyle yaptıktan sonra "Başlat"a basıp ISO'nun cıkılmasını bekleyin. Cıktıktan sonra bellek ici boyle olacak, fazla karıştırmadan cıkın:

Boot Setup'a Girmek ve Kuruluma Başlamak:
BIOS ya da direkt Boot Setup'tan DeepinOS kurma aracı yuklu olan flash belleği Boot edin. Ben BIOS'tan girip de Boot ettim. Cunku Casper'da direkt Boot Setup'a gitmek ici bir kısayol yok sanırım. Flash belleği Boot kısmında 1. sıraya alın ya da direkt Boot Setup'ta UEFI flash belleğinizle secin.

BIOS ile girenler ayarları kaydedip cıkacak BIOS Setup'ta olanlar zaten direkt kuruluma başlayacaktır. BIOS'ların arayuzu birbirinde farklıdır ancak F10'a basarak ya da "Save & Exit" kısmından "Save Change and Reset" kısmından cıkabilir.

DeepOS Yukleme Aracı ve Yapılacaklar
Evet artık flashı Boot ettikten sonra boyle bir ekranla karşılaşmanız gerek.

Burada "Install Deepin" diyerek DeepinOS'un kuruluma başlayabilirsiniz. Kuruluma başladıktan sonra karışınıza ilk cıkacak şey dil secenekleri. DeepOS, Turkce dil desteği sunuyor ve Turkce dil secebiliyorsunuz.

Dili sectikten sonra, kriterle gore kullanıcı oluşturun. Maalesef şifre zorunlu ancak acılışlarda şifre ile girişi kapatabilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta var, klayeye erişim hakkı verilince klavye duzeni İngilizce Q duzenine gore oluyor. Sol ust tarafta Turkce Q ile değiştirmeyi unutmayın.

Ardından yerel saat icin ulke ve şehir secimini kendi kriterlerinize gore doldurun.

Gelelim dananın kuyruğunun koptuğu noktaya. DeepOS'u hangi diske yukleme aşaması. Ben onceden 69 GB Windows'tan ayırdığım icin direkt o diski sececeğim, Windows diskine mudahale etmeden.

Eğer diski kurulumda bolecekseniz "Gelişmiş" panelden bolmeniz gerek. (Fotoğraf net cıkmamış kusura bakmayın.)

Diski sectikten sonra "Kurulumu Başlat" diyerek kuruluma başlayabilirsiniz. Son bir kez onay alındıktan sonra...

Yukleme işlemi biraz uzun surup, tanıtım yapan yazılar Turkce değil (İngilizce). DeepOS icin yapacağım geri bildirimde bunu ekledim.

5-10 dakika sonra kurulum tamamlanıyor ve yeniden başlatılıyor.

Ve aksiyon şimdi başlıyor! Yeniden başlatıldaktan sonra DeepOS'un paneli, karşımıza cıkıyor.

Ve evet! 1. secenek olan "Deepin 15.6 GNU/Lunix"e basarsanız DeepOS'a, "Advanced Options fro Deepin 15.6 GNU/Lunix"e girerseniz, Deepin konsoluna, "Deepin Recovery"e basarsanız, Deepin kodlama kaynağına, "Windows Boot Manager"e basarsanız guncel Windows'unuza, "System Setup"a bastığınızda da BIOS menusune giriyorsunuz.

Ve bayanlar, baylar karşınızda DeepOS!

DeepOS ile Calışan Ozellikler
CN.VBA3317V laptopta calışan ogeler:
Webcam Sistem İci Ses ve Ekran Parlaklığını Ayarlama USB Girişleri, HDMI Girişi, Ethernet Girişi, Mikrofon-Kulaklık Girişi CTRL+ALT+DELETE kombinasyonu (bazı kişilerin bundan hata aldığını duydum da) Windows Tuşu Bluetooth Batarya (yuzde gosterimi vs.) Intel HD Graphics 4000 Dahili Wi-Fi Kartı Touchpad Turkce karakter dahil klavye tuşları Kısmi FN Tuş Kombinasyonları (calışanlar) FN+F1 (Uyku Moduna Girme) FN+F2 (Wi-Fi Ac-Kapa) FN+F4 (Turbo mod) FN+F5 (Ekran Parlaklık Kısma) FN+F6 (Ekran Parlaklıpı Acmak) FN+Insert (Numlock Acmak) Calışmayanlar:
Bazen Coklu Gorev Gorunumu Deepin Store (gelen guncelleme ile calıştı) Bazı FN Tuş Kombinasyonları FN+F7 (Pil durum gostericisi) FN+F8 (Pil yuzdesine gore otomatik ekran parlaklığı ayarı) FN+F10 (Sesi direkt kapatmak) FN+F11 (Sesi kısmak. Bu calışıyor da garip calışıyor. Bir kere basıldığında basılı kalıyor ve yeniden başlatılmadan eski haline gelmiyor.) FN+F12 (Ses arttırmak. Aynı durum mevcut) FN+Delete (Scrlk Acmak) Windows ile Calışan Ozellikler:
Standart Windows Kullanım Ozellikleri Calışmayan:
Yok Bir uzuuun rehberin daha sonuna geldik. Sizlerle başarılı bir şekilde Windows 8.1'in yanına DeepOS 15.6 Dual Boot kurabildik. Anlamadığınız ya da takıldığınız bir nokta var ise bu konunun altına yorum olarak yazabilirsiniz.

DeepinOS kurulumdan sonra Steam acılış ekranında kalırsa, rehbere goz atabilirsiniz.
[Cozum] Linux İşletim Sistemlerinde Steam Acılmama Sorunu Eğer DeepinOS kurulumundan sonra acılış panelinde Windows gozukmezse rehbere goz atabilirsiniz.
[Cozum] Linux İşletim Sistemlerin Acılış Panelinde Windows Gozukmeme Sorunu İyi Sosyal'ler