Oncelikle herkese merhabalar. Bugun size oyun icin en iyi Linux cekirdeği olan XanMod'u anlatacağım. İyi okumalar dilerim.

XanMod nedir?​Kernel veya Turkce ismiyle cekirdek, bir işletim sistemindeki her şeyin uzerinde denetimi olan merkezi bileşendir. XanMod ise ozel ayarlara ve yeni ozelliklere sahip genel kullanım amaclı bir Linux cekirdeğidir. Kararlı, hızlı ve sorunsuz bir masaustu deneyimi sağlamak icin tasarlanmıştır. Her kullanıcıya uygundur. Oyun oynarken veya yayın acarken daha iyi bir deneyim elde etmeniz icin onerilir. Ozellikle cevrimici oyunlarında FPS yukseltmesi ve gecikme azaltması nedeniyle cevrimici oyun oynayan arkadaşlara bu cekirdeği kurmalarını tavsiye ederim. Diğer oyunlarda da buyuk oranda FPS yukseltmesi ve donma sorunları gidermesi olduğunu da belirtmem gerek. XanMod cekirdeği, orijinalinde Debian ve Debian tabanlı işletim sistemlerini desteklerken Fedora ve Arch icin de AUR ve COPR sayesinde desteği vardır.
Debian icin XanMod kurulumu​İlk once telminali acın ve aşağıdaki komutları sırasıyla girin.
Bash:Panoya kopyala
wget -qO - https://dl.xanmod.org/archive.key sudo gpg --dearmor -o /usr/share/keyrings/xanmod-archive-keyring.gpg echo 'deb [signed-by=/usr/share/keyrings/xanmod-archive-keyring.gpg] http://deb.xanmod.org releases main' sudo tee /etc/apt/sources.list.d/xanmod-release.list sudo apt update

Şimdi sıra XanMod'u indirmede. İndirmeden once aşağıdaki yukarıdaki tabloda belirtilen işlemci modelinize gore indirmeniz gereken surumu aşağıda verdiğim komutlardan uygun olanı secerek terminale girin. Bu komutlar nala icin hazırlanmıştır. apt paket yoneticisi, hen yavaş hem de kullanışsız olduğundan dolayı nala kullanmanızı tavsiye ederim. Bu rehberde nasıl nala indirebileceğinizi gosterdim. Eğer nala indirmek istemiyorsanız aşağıda verdiğim komutlardaki nala yazan yere apt yazarak ta kuruluma devam edebilirsiniz.
sudo nala install linux-xanmod-x64v1 sudo nala install linux-xanmod-x64v2 sudo nala install linux-xanmod-x64v3 sudo nala install linux-xanmod-x64v4

Arch icin XanMod kurulumu​İlk once ArcoLinuxS-XanMod indirirseniz hazır olarak Xanmod'un geldiğini belirtmek isterim. Kurulum icin oncelikle yay yuklemeniz gerekmekte. Boylece dopdolu bir paket yoneticisi olan AUR'dan kolay bir şekilde istediğiniz paketi yukleyebilirsiniz. yay yuklemek icin terminale aşağıdaki komutları yazın:
sudo pacman -S --needed git base-devel git clone https://aur.archlinux.org/yay.git cd yay makepkg -si

Şimdi sıra XanMod'u indirmede. İndirmeden once aşağıdaki yukarıdaki tabloda belirtilen işlemci modelinize gore indirmeniz gereken surumu aşağıda verdiğim komutlardan uygun olanı secerek terminale girin.
yay -S linux-xanmod-linux-bin-x64v1 yay -S linux-xanmod-linux-bin-x64v2 yay -S linux-xanmod-linux-bin-x64v3 yay -S linux-xanmod-linux-bin-x64v4

Fedora icin XanMod kurulumu​Aşağıdaki komutları girmeniz yeterli olacaktır.
sudo dnf copr enable rmnscnce/kernel-xanmod sudo dnf in kernel-xanmod-edge

XanMod deneyimlerim​Debian ve Arch uzerinde XanMod'u deneyimledim. İki dağıtımda da XanMod, stok cekirdekten daha hızlıydı. Bir de oyun testi yaptım. Debian'da CS:GO uzerinde test yaparken Arch'ta Kingdom Come: Deliverance uzerinde test yaptım.

İlk once CS:GO deneyimimi anlatayım. Stok cekirdek kullanırken oyun ana menude kasıyordu. Oyun icinde kasma sorunu yoktu ama ping sorunları yaşıyordum. XanMod kullanınca oyun ana menude yağ gibi akmaya başladı. Oyun icinde stok cekirdek ile 120 FPS alırken Xanmod ile 200 FPS alıyorum. Ayrıca ping sorunu az da olsa gitti.

Kingdom Come: Deliverance, stok cekirdek kullanırken hafif kasıyordu ve 40-50 FPS değerlerini alıyordum. Ayrıca bilgisayar fanları aşırı ses cıkartıyordu. XanMod kullanınca fan sesleri azaldı ve oyun hickasmadan 60 FPS değerini verebildi.
Kapanış​Rehber bu kadardı. Emeğimin karşılığı beğenirseniz sevinirim. Eğer aklınıza takılan bir şey olursa sormaktan cekinmeyin. Okuduğunuz icin teşekkur ederim. Hepinize iyi gunler dilerim.