Bugun mumkun olduğunca kısa ve basit tuttuğum bir rehber hazırlamayı duşunuyorum. Rehberi Arch Linux icin anlatacağım ancak diğer dağıtımlarda da benzer şekilde yonetilir genellikle.

1-) Hyprland nedir, nasıl kurulur?

Hyprland nedir?

Hyprland guzel animasyonlara sahip, wayland kullanan, yapılandırması kolay bir pencere yoneticisidir. Oyle basittir ki kurduktan sonra yalnızca config dosyasından klavyenizi ayarlamanız ardından kullanmaya hazır durumdadır. Yine de bu bize yalnızca terminalden uygulama acabileceğimiz, kısıtlı bir deneyim gibi gelir. Aşağıda Hyprland kurulumunu ve yanında neler kurmamız gerektiğini anlatacağım.

Hyprland nasıl kurulur?

Arch Linux'ta Hyprland pencere yoneticisini 2 şekilde kurabiliriz. Ana depo veya AUR. Yay'ı kurmuş olduğunuzu varsayarak yay -Sy hyprland-git komutu ile kolayca kurabilirsiniz.

Hyprland'de klavyemi nasıl Turkce yaparım?
Terminalde veya TTY ekranında metin editorunuzun adını yazıp ardından .config/hypr/hyprland.conf yazın ve dosyaya girin.

kb_layout ayarının karşısına "tr" yazıp dosyayı kaydedin. Bundan sonrasında Hyprland'i başlatıp kullanabilirsiniz.

2-) Hyprland'de Gerekebilecek Araclar.
1-) Terminal: Kitty
Kitty, Hyprland'in varsayılan terminalidir. Eğer farklı bir terminal uygulaması kullanmak istiyorsanız yukarıda bahsetmiş olduğum config dosyasında "Kitty" kelimesini bulup yerine kendi terminalinizin adını yazın. Varsayılan configte Super ve Q tuşuna aynı anda bastığınızda terminal acılır.

2-) Panel: Waybar
Waybar ayarlaması kolay, modullere sahip olan ve kendiniz modul ekleyebildiğiniz guzel bir panel uygulaması. Hatta benim icin gerekli olan modulleri ChatGPT'ye hazırlatıyorum ve modullerle uğraşmıyorum bile.
Waybar'ın her acılışta calışması icin .config/hypr/hyprland.conf dosyasına exec-once = waybar satırını eklemelisiniz. Boylece Hyprland'i her başlatmanızda Waybar otomatik olarak başlar.

3-) Bildirim aracı: Mako
Mako sizler icin ekranda bildirimlerinizi gosteren bir arac. Yanlış hatırlamıyorsam MATE masaustu ortamı da bunu kullanıyordu. Bildirimlerinizi gormek istiyorsanız yuklemelisiniz.
Mako'nun her acılışta calışması icin .config/hypr/hyprland.conf dosyasına exec-once = mako satırını eklemelisiniz. Boylece her başlatmanızda Mako otomatik olarak başlar.

4-) Kimlik doğrulama aracı: Polkit-kde-agent
Hyprland kullanırken root izni isteyen uygulamalara şifre yazıp girebilmemiz icin bir kimlik doğrulama aracı kurmalıyız.
Polkit'in her acılışta calışması icin .config/hypr/hyprland.conf dosyasına exec-once = /usr/lib/polkit-kde-authentication-agent-1
satırını eklemelisiniz. Boylece her başlatmanızda Polkit otomatik olarak başlatılır.

5-) QT Wayland desteği: QT5-Wayland
QT uygulamalarının duzgun calışması icin bu kutuphaneyi indirmemiz gerekiyor.

6-) Uygulama Menusu: Wofi
Uygulama menusu olmazsa olmazlarımızdan.
Wofi kullanımı kolaydır. Orneğin Super ve R tuşuna basıp Wofi'yi acmak istiyorsak Hyprland config dosyasına: bind = $mainMod, R, exec, wofi --show drun satırını eklemelisiniz.

Pencere yoneticisi kurmak her ne kadar zor gibi dursa da tum adımlarımız bunlardı. Devamında .config/ dizininde kurduğumuz uygulama ve aracların ayarlarını yapılandırabilirsiniz. Ben sizlere yapılandırmaya karışmadan temel bir kurulum anlattım.

Eğer sizler icin hÂl zor geliyorsa veya yapılandırma ile uğraşmak istemiyorsanız şu an benim de kullandığım (Ancak ufak değişiklikler yaptığım.) GitHub - Ja-KooLit/Hyprland-v2.1: This are Arch-Hyprland scripts from my other acct JaKooLit scripti ile Hyprland'i yapılandırılmış bicimde bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Eklediğim linkte Youtube anlatım videosu da bulunuyor.