Hepinize merhaba. Bu yazımda sizlere Linux uzerinde nasıl rahat bir şekilde oyun oynayabileceğinizi kendi deneyimlerinden yola cıkarak aktaracağım. İyi okumalar.
Bu yazılımlar hali hazıra bircok dağıtımın repolarında veya flathub uzerinde mevcut olduğundan herhangi bir şekilde erişim sıkıntısı cekmeyeceksiniz. Ek olarak bahsettiğim yazılımların video incelemeleri icin Yusuf ipek kanalına bakabilirsiniz. Bottles'ın oyun deneyimi hakkındaki goruşleri gunumuzde gecerliliğini fazlasıyla yitirmiş olsa da oğretici ve guzel icerikleri mevcut.
Flathub ne derseniz, flatpak paket yoneticisini kullanan bir mağaza. Her Linux dağıtımında kullanılabiliyor.
İyi bir Linux oyun deneyimi icin.
Gerekenler:
Donanım:
-Vulkan desteği bulunan bir GPU.
Yazılım:
-Steam
-Protonup-qt
-Heroic(Epic+GOG)
-Lutris(Steam dışı oyunlar icin bir istemci)
-Bottles
Neden Vulkan desteği gerekli?
Gunumuzde hala bircok oyun tıpkı onceden olduğu gibi resmi olarak Linux desteği sunmamakta. Bu Windows oyunlarının Linux'ta calışması icin geliştirilen DXVK(DirectX11->vulkan), vkd3D(DirectX12->vulkan) gibi derleyiciler de gucunu Vulkan apisinden almakta. Bu yuzden iyi bir oyun deneyimi icin Vulkan apisine ihtiyacımız var. Vulkan API desteği olmayan kartlarla da bu oyunları oynayabilirsiniz belki ama OpenGL'e derlemeye calışacağından ciddi performans kayıpları yaşanması muhtemel.
Bu yazılımlar neden gerekli?
Bu yazılımlar mevcut durumda desteği bulunmayan oyunların ve istemcilerin kurulmasını ve kullanılmasını kolaylaştırmak icin geliştirildiler. Bu yazılımlar sayesinde Linux oyunculuğu ciddi yol katetti. Oyleki kimi oyunlar bu yazılımlar ile daha stabil ve performanslı calışıyor. Ama genel olarak Windows oyunlarını cok duşuk performans kayıplarıyla ya da cok kucuk performans artışlarıyla oynayabiliyorsunuz. Bu yazılımların ne olduğuna ve ne icin olduğuna bakmamız gerekirse:
Steam
Steam bir Windows oyuncusu icin ne kadar onemliyse Linux oyuncusu icin 2 katı onem arz etmektedir. Cunku gerek archlinux tabanlı Steam Deck oyun konsolu gerek Windows oyunlarını Steam uzerinden tek tıkla calışmasını sağlayan proton aracıyla Valve ve Steam, Linux oyunculuğuna cok buyuk katkıda bulunmuştur. Yıllarca topluluğun cabalarıyla adım adım ilerleyen Linux oyunculuğu Valve'ın hamleleriyle birlikte resmen şahlandı diyebiliriz.
Anticheat Linux oyunculuğunun en buyuk problemlerinden olduğundan Valve Easy Anti-Cheat ve BattlEye icin proton Runtime'ları geliştirdi. Bu Runtime'lar sayesinde bircok EAC ve BattlEye iceren oyunu AC hatası almadan oynayabiliyorsunuz.
Steam'in Linux surumlerinde gelen Steam play ve proton ile bugun Steam kutuphanenizdeki bircok oyunu hic zahmete girmeden ya da birkac ek adım uygulayarak oynayabilirsiniz. Steam oyunlarınızın proton uyumluluk durumunu da https://protondb.com/ adresinden oğrenebilir, deneyimlerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.
Surprizbozan: Ekran goruntuleri
Protonup-qt ve Proton-GE:
Proton her ne kadar başarılı bir arac olsa da kimi zaman sorunlara sebep olabiliyor. Bu noktada da devreye Glorious eggroll tarafından geliştirilen proton tabanlı proton-ge devreye giriyor. Proton-ge aracı, proton uzerinde yaptığı duzenlemelerle birlikte bircok oyunda daha akıcı ve daha stabil bir deneyim elde etmenizi sağlıyor. Eklediğiniz proton-ge surumlerininin Launcher tarafından gorunmesi icin Launcher'ı yeniden başlatmanız gerekebilir.
Ekran goruntulerinden de gorduğunuz gibi hem Steam hem Lutris hem de heroic icine kurulumları gercekleştirmeniz mumkun.
Proton-ge'nin yaptığı yamaların bir faydasını gordun mu derseniz, proton ile acamadığım birkac oyunumu proton-ge ile cok rahat bir şekilde acabilmiştim. Tabii bu oyunların halihazırda Proton'da Silver ve Gold kategoride olduğunu belirtmem gerek. İki oyun da(Squad ve battlebit: Remastered) Easy Anti-Cheat ve BattlEye Runtime'ları indirmeme rağmen normal proton ile sorun cıkartırken proton-ge ile sorunsuz calışmıştı.
Surprizbozan: Ekran goruntuleri
Heroic
Heroic hem Linux hem Windows surumleri bulunan Epic Games ve GOG oyunlarınızı oynamanızı sağlayan bir istemci. Her ne kadar topluluk tarafından geliştirilen bir istemci olsa da normal Epic Games istemcisinden cok daha performanslı ve ozelleştirilebilir bir yapıya sahip. Ozellikle Linux tarafında Epic Games ve GOG oyunlarını oynamak isteyen oyuncular icin sunduğu seceneklerle bicilmiş kaftan. Alternatif olarak Heroic'ten bile daha az kaynak tuketen rare uygulamasına bakailirsiniz.
Des.
İcerisinde bir proton ve Wine yukleyicisi ile geliyor ve bu derleyicileri Steam dizininize kurmanızı da kolaylaştırıyor. Yani protonup-qt'nin diğer sunduğu ozellikler ilginizi cekmiyorsa Heroic'in Wine ve proton indirme aracını da kullanabilirsiniz.
Surprizbozan: Ekran goruntuleri
Lutris
Cok uzun zamandır geliştirilen ve Linux oyunculuğuna buyuk katkılar sunmuş bir proje daha. Bugun Lutris sayesinde Steam dışı hemen hemen her platformdaki oyunlarınızı tek tıkla yukleyip oynayabilirsiniz. Yıllardır Linux vs Windows Meme'lerine konu olan League of Legends oyununu bile Lutris ile cok rahat bir şekilde kurup kanser olabilirsiniz. Ama Lutris sadece Windows oyunlarınızı oynamanızı sağlayan bir yazılımdan ibaret değil. Lutris ile bircok konsol emulatorunu rahatlıkla sisteminizde calıştırıp kullanabilirsiniz.
Runners kısmından tıpkı heroic gibi Lutris icine proton-ge tabanlı Lutris tarafından geliştirilen derleyicileri ekleyebilirsiniz.
Dilerseniz Steam kutuphanenizi de ekleyerek GOG Galaxy tarzı bir deneyim elde edebilirsiniz.
Son olarak tıpkı ProtonDB gibi Steam dışı bircok oyunun derleyici uyumluluklarını Lutris - Open Gaming Platform aracılığıyla oğrenebilirsiniz.
Surprizbozan: Ekran goruntuleri
Bottles
Lutris her ne kadar teoride Steam dışı oyunlarınızı oynamak icin iyi olsa da kimi oyun istemcileriyle sorun yaşayabiliyor. Burada da devreye bottles giriyor.
Orneğin Lutris ve proton ile kurulamayan ya da cok zor kurulan EA App'i bottles ile tek tıkla kurabilir, dilediğiniz gibi ayarlamalar yapabilir ve kısayol oluşturarak hic Bottles'ı acmadan uygulamalarınızı acabilirsiniz. Ayrıca ekran goruntusunden de gorebileceğiniz gibi oyun ve oyun dışı bircok yazılım icin destek de sunuyor.
Ayrıca snapshots ozelliği sayesinde bir guncelleme veya bağımlılık ekleme/cıkarma sonucu oluşan problemlerden kolayca kurtulabiliyorsunuz.
Surprizbozan: Ekran goruntuleri
Gamemode
Gamemode icin Windows'taki oyun modunun işe yarayanı diyebiliriz. Kimi oyunlarda yuzde 15'leri bulan performans artışı sağlıyor.
Kurulumdan sonra, Steam oyunlarınızda aktif etmek icin oyunun başlatma seceneklerine gamemoderun %command% komutunu eklemeniz yeterli. Lutris oyunlarınızda enable gamemode diyerek ve heroic oyunlarınızda da use gamemode diyerek aktif edebilirsiniz.
Maalesef gamemode paketinin fltpak desteği bulunmamakta ama hemen hemen her dağıtıma kurulabiliyor.
Surprizbozan: Ekran goruntuleri
(bonus) waydroid
Waydroid ozunde bir Android emulatoru. Diğer emulatorlerden farklı olarak tıpkı wsa gibi hem CPU hem GPU gucunuzden faydalanıyor olması. Onu bu rehbere dahil etme sebebimse maalesef AC guncellemesi sonrası artık grapejuice ile oynanamayan Roblox'u bu emulator ile oynamayı başarmış kullanıcılara denk gelmem.
Waydroid'in maalesef flatpak desteği bulunmuyor ama bircok dağıtım icin kurulum rehberi mevcut. Install Instructions - Waydroid
son
Yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Merak ettiğiniz şeyleri sorabilir, varsa fikirlerinizi ve eksik yerlerinizi sunabilirsiniz. Okumak ve cevaplamak, yardımcı olmak isterim.
Dosya Ekleri Screenshot from 2023-06-23 15-15-29.png 17,5 KB · Goruntuleme: 15
Screenshot from 2023-06-23 15-17-25.png 32,9 KB · Goruntuleme: 17
Screenshot from 2023-06-23 15-15-32.png 68,1 KB · Goruntuleme: 14
Screenshot from 2023-06-23 14-23-29.png 91,7 KB · Goruntuleme: 15
Screenshot from 2023-06-23 14-23-34.png 87,5 KB · Goruntuleme: 18