Hepinize iyi akşamlar dilerim. Son zamanlarda insanların sıklıkla sorduğu bir sorunun cozumunu burada paylaşarak arkadaşlarımıza cozum gostermek istiyorum.

Aynı diskte birden fazla işletim sistemi kullanıyorsak GRUB genelde otomatik olarak algılar ancak benim gibi 2 farklı disk kullanıyorsanız algılayamaz. Algılaması icin 2 işlem yapabiliriz. Bunlardan biri daha zor diğeri ise cok basit ama ikisi de kısa yontemler.

Bu rehberde ornek olarak aşağıdaki şekilde gostereceğim, sizlerde farklılık olabilir. Kendinize gore duzenlemeniz gerekir.

Benim HDD ve SSD'm var. SSD'de Arch Linux, HDD'de Windows 10 ve Android TV kurulu. SSD uzerindeki Arch Linux'un GRUB menusu, diğer diskteki işletim sistemlerini otomatik algılamıyor. Rehberde HDD: /dev/sda, SSD: /dev/sdb olarak anlatılmaktadır.

1) OS-Prober'e diski gostermek.
OS-Prober'e diski gostererek algılayıp GRUB menusune eklemesini sağlayabiliriz. Bunun icin kullandığınız dağıtıma os-prober ve update-grub paketlerini kurmalısınız.

SSD uzerindeki GRUB'a Windows 10 ve Android TV'yi gostermek icin:

Kod:Panoya kopyala
os-prober /dev/sda


Yazıyoruz ve OS-prober'in /dev/sda icine kurulmuş işletim sistemlerini algılamasını sağlıyoruz.

OS-prober'in algıladığı işletim sistemlerinin GRUB menusunde gorunmesini sağlamak icin sudo update-grub yazarak GRUB menusunu guncelliyoruz.

Bu işlem işe yaramadıysa biraz daha uzun olan 2. yonteme bakınız.

2) GRUB menusune elle işletim sistemini eklemek.

Oncelikle GRUB'a eklemek istediğiniz işletim sistemini boot eden dosyaların hangi diskin hangi bolumunde olduğundan emin olmalısınız. Windows yaklaşık 50 MB'lik bir kısımda saklar bunu, hangisinde olduğunu gormek icin: lsblk yazın. Ardından her diskin her bolumu kac MB olduğuyla birlikte terminalinizde gorunecektir. Orneğimize gore Windows 10 işletim sistemi /dev/sda1 icerisinde kurulu. GRUB'a manuel olarak ekleyebilmemiz icin UUID'sini oğrenmemiz gerekiyor.

Bunu şu şekilde yapmalıyız: blkid /dev/sda1.

UUID kısmını kopyalamalıyız. Ardından /etc/grub.d/40_custom dosyasını nano ile acmalıyız (Ben vim kullanıyorum ancak bu rehberi yeni kullanıcılara uygunanlatmak istediğim icin bu rehberde Nano'yu oneriyorum.) Bunun icin sudo nano /etc/grub.d/40_custom yazmamız gerekiyor. Acılan dosyada (UUID yapıştır) yazdığım kısma UUID'yi parantez olmadan yapıştırıp sonra da dosyayı CTRL ve X tuşuna aynı anda basarak kaydedin.

Kod:Panoya kopyala
menuentry "Windows 10"


Ardından az once elle eklemiş olduğumuz Windows 10'u GRUB menusunde gormek icin GRUB'ın config dosyasını guncelleyelim. Bunu şu komutla yapmalıyız: sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg. Bu komutu yazmamız ardından sistemi yeniden başlattığınızda GRUB menusunde işletim sistemleriniz gorunmeli ve acılmalıdır.