Dunya ’da 1500 aktif yanardağ bulunuyor. Bu yanardağların %10 ’luk kısmı ise Amerika ’da. Patladıkları takdirde ortaya cıkacak yıkım ise tahmin bile edilemez fakat onlarla savaşabilir miyiz?
Volkana nukleer bomba atmak, etrafı tamamen bir cehenneme mi cevirir, yoksa civi civiyi soker mantığıyla aktif yanardağ problemini cozebilir miyiz? İnsan yapımı yıkım mı kazanır, yoksa doğa yıkımı mı? Gelin, birlikte cevabını oğrenelim.
Volkanlar ve nukleer bombalar o kadar tehlikeliler ki bir patlamada tum yaşam alanımızı ve bizi tamamen ortadan kaldırabilirler.
Nukleer bombanın yarattığı tahribatı Hiroşima ve Nagazaki ’de meydana gelen faciayla anlamış olduk. Binlerce kişinin olmesinin yanı sıra şehirler yerle bir oldu ve yaşanamaz hÂle geldi.
Bu kadar etkiye sahip bir gucu aktif bir volkana atıp onu yok etme duşuncesi, cık aklımızdan cunku sonucları hic tahmin edemeyeceğimiz kadar kotu olabilir.
İlk olarak, bombayı yanardağın icine isabet ettirdiğimiz senaryoya bakalım...
Muhtemelen bir nukleer bomba bile yanardağın icindeki o magmanın gucuyle yarışamaz ve anında erir. Erimediğini duşunduğumuz senaryoda ise bomba etkisi yaratmamız icin onu, magmanın tam merkezine gondermemiz gerekir.

Volkanın icine bomba atmak demek ise iceri doğru bir baskı yapmak demek. Peki iceri doğru baskı yapması ne demek? Tabii ki volkanın gucunu artırmak! Boyle bir durumda, etrafa daha cok lav ve kul yayılarak tahribatın seviyesi katlanır. Ayrıca bu ihtimal, patlama noktasına tam isabet ettirdiğimiz ve doğru miktarda patlayıcı kullandığımız takdirde gecerli…
Peki ya nukleer bombayı, volkanın patlama noktasına isabet ettiremezsek?
Eğer bombayı volkanın tam icine değil de başka yere bırakırsak Hiroşima ve Nagazaki ’de yaşananların aynısını gormuş oluruz. Bomba, inanılmaz bir radyasyon yayarak her tarafı yerle bir eder. Yani iki secenek vardır: Ya lavdan oluruz ya da nukleer patlamadan ve radyasyondan.
Kısacası, volkanlar şakaya gelmez!
Şu an elimizde bulunan teknolojiyle volkanlara mudahale edebileceğimiz bir imkÂnımız yok. Yalnızca; patlamadan onceki kucuk depremler, yayılan gaz vb. işaretleri takip ederek o bolgeyi tahliye edebiliriz.
Volkanların altında magmanın birikmesini engelleyemeyeceğimiz gibi, volkana nukleer bomba ya da başka bir şey atmamız da onları durdurmamıza ne yazık ki yetmez.
Kaynaklar: What If, Gizmodo, Ifl Science Diğer "Ne olur?" temalı iceriklerimize goz atmak isterseniz: Webtekno'yu Threads'de takip et, haberleri kacırma