Casper Nirvana TW8 EAA-89 marka ve model laptop'ım var. Evet, eski ama yeni bilgisayar alınca, bundaki verilere pek dokunmadım. Bolumlenmiş 2 tane Windows 7 kurulu ve her zamanki gibi actım, bir kac saatte kullandım derken, birden işletim sistemi ağırlaşmaya başladı. Bende yeniden başlattım ve olan oldu. Bir kere acılış cok yavaşladı, secenekler cok uzun sure sonra gelmeye başladı. İlk Windows'u acmak istediğimde, "Windows başlatılıyor..." yazısından takılı kalıyor (Windows logosu gelmiyor). Bir sure bekledikten sonra "winload.exe" ile alakalı hata veriyor. Guvenli Modda başlattığımda ise dosyalar yuklenirken "classpnp.sys" dosyasında takılı kalıyor ve bir sure bekledikten sonra bilgisayarı yeniden başlatıyor. İkinci Windows'u acmak istediğimde ise "Windows başlatılıyor..." yazısında takılı kalıyor (Windows logosu geliyor) ve sanırım orada da bir sure bekledikten sonra yeniden başlatıyordu bilgisayarı. Guvenli Modda ise ilk Windows'un acılışındaki aynı sorun var, "classpnp.sys"...
Başlangıc olarak yaşadığım sorun bu. Daha sonra internette sorunuma cozum aramaya başladım. BIOS ayarlarında bir kac değişiklik yapınca duzenliyormuş (ki Teknopat'ta da benzer cozum var). Ayarlarda değişiklik yapmak icin, BIOS ayarlarına girmek istediğimde ise bu sefer de şifre istemeye başladı. Ben şifre koymamıştım, benim BIOS'la işim olmaz. Onu da araştırdığımda "BIOS guncellemesi olduğunda otomatik ekliyor" demişlerdi. Bende bir umit şifreyi kaldırır diye uyumlu BIOS guncelleme dosyası arayıp, yeniden guncellemeye calıştım. Guncelleyemedim... Her yerde "işe yaramaz" denmiş ama bir yerde "en az 1-2 saatliğine BIOS pilini cıkartırsanız sıfırlanıyor" demişlerdi, bende denedim ve evet, BIOS'a girdim. İlk iş olarak ayarlarını sıfırladım. Ardından bahsedilen cozum; "HDC Configure as" seceneğinde "AHCI" aktifti, onu "IDE" yaptım. Sonuc; acılışta yine aynı sorunlar var.
Tabi sadece BIOS ile sorunumu cozmeye calışmadım. Windows 7 kurulum CD'si ile onarmaya, hatta yeniden kurulum yapmaya da calıştım. Oncelikle işlem yapması cok uzun suruyor. Sonra onar bolumunde kurulu Windows'lar gozukmuyor. Elle seciyorum, bir kac saat beklemesine rağmen bir turlu secim işlemini tamamlamıyor. Yeniden kurulum yapmak istediğimde ise kurulum başlama bolumunde bir kac saat beklemesine rağmen bir turlu başlamıyor vs. vs. vs.
Biraz uzun oldu ama yaptığım ve denediğim işlemleri anlatarak, en azından "şunu denedin mi? gibi sorular kafanıza takılmasın istedim.
Dipnot - 1: Daha once BIOS ekranım Turkce'ydi, şimdi ise İngilizce.
Dipnot - 2: Daha once USB belleğim ile işlem yapıyordum ama BIOS pilini cıkardıktan sonra, BOOT seceneklerinde artık USB belleğim gozukmuyor.
Dipnot - 3: "winload.exe" hatası 2. resimde ki hata mesajıyla birlikte geliyor.
Not: İcinde onemli dosyalarım olmasa, inanın bu kadar kafa yormazdım ve o dosyaları yedeklemek icin Windows'u acmam lazım.
Yazıyı baştan sona kadar okuduğunuz ve sorunumla ilgilendiğiniz icin şimdiden teşekkur ediyorum.
İyi gunler...