Daha hızlı, daha kararlı ve kullanıcı dostu: Vista ’nın emekliye ayrılmasında en buyuk etkisi olan işletim sitemi Windows 7 kablosuz ağ bağlantısında da en ust seviyede.
Yeni bir dizustu bilgisayar satın alan kullanıcılar son derece şanslı: ilk olarak kablosuz ağ işlevselliğini tam anlamıyla yerine getirebilecek parcalara sahip guncel bir bilgisayarınızın olması, sonrası ise Windows 7 ’nin kablosuz ağ konusundaki yetenekleri. Tabii ki bu yeni işletim sistemi, her yeni bilgisayarla uyumlu olabilir anlamına gelmiyor. Eski işletim sistemini yeni surume yukselten ya da Windows 7 ’yi bilgisayarına ayrıca yukleyenler, kurulumu elle yapmak zorundalar. Benzer koşullar doğal olarak, bilgisayarın kablosuz ağ ’a bağlanabilmesi icin gerekli olan suruculer icin de gecerli. Takip eden sayfalarda, kurulumu nasıl ilerletebileceğinizi gostereceğiz. Mevcut kablosuz ağ yonlendiricinizin kurulumunun gercekleştirildiğini ve bir kablosuz ağınızın olduğunu varsayarak devam edeceğiz.
1- Otomatik surucu kurulumu
Microsoft, onceki surumlere oranla, Windows 7 ’de daha cok donanım bileşenleri destekliyor. Windows 7, uyumlu surucuyu arama oncesi uyumluluğu denetlemesi ve işletim sisteminde yuklu bulunan “Aygıt surucu kurulumu”na duyulan guven nedeni ile tavsiye edilen bir işletim sistemi. Bilgisayarınızdaki Kablosuz ağ adaptorunu acın ve bekleyip olacakları izleyin. Adım 6 ’da belirteceğimiz gibi, Windows 7 ’ye uyumlu bir surucu kurmanız bağlantı icin yeterli olacaktır.
Diğer taraftan elle yuklemelerde “Surucu yazılımı yuklenemedi” gibi uyarılarla karşılaşılabiliyor. Devam eden acıklamalarda, cihaz icin uygun surucuyu barındıran bir diskiniz var mı ya da web uzerinden denetim yazılımları bulmanız gerekir mi sorularını cevaplandıracağız.
Otomatik surucu araması başarısızlıkla sonuclanırsa, gerekli olan ortamı yerleştirin ve surucu yuklemesini elle gercekleştirin.
2- Surucu arattırma
Guncelleme sihirbazı hicbir surucu bulamazsa, tekrar cevrimici internette aramak da yararlı olacaktır. “Başlat/Tum programlar/Denetim masası/Donanım ve ses”e tıklayın. “Aygıt yoneticisi”ni acın, normal şartlarda “Ağ bağdaştırıcısı”nın altında bulunan, yuklu olan donanımın uzerine cift tıklayın ve surucu seceneğini on plana getirin. “Surucuyu guncelleştir” butonuna tıklayın ve “Guncel surucu yazılımlarını otomatik olarak ara” seceneğini işaretleyin. Bu aramaların sonucu başarıya ulaşamazsa, bir sonraki adımı takip edin.
Bu guvenlik uyarısını gorurseniz surucunun her halukarda yuklenmesi seceneğini işaretlemeyi unutmayın.
3- Surucuyu CD ’den yukleme
Kablosuz ağ adaptorune ait paket verileri iceren CD ’yi surucunuze yerleştirin, “Surucu yazılımını guncelleştir” iletişim kutusundan cıkın.
Acık pencereden “Ozellikler”e tıklayın ve yeniden “Surucuyu guncelleştir” deyin, bu defa “Surucu yazılımı icin bilgisayarımı tara” seceneğini belirleyin. Cıkan pencerede “Gozat” dedikten sonra, karşınıza cıkacak iletişim kutusunda CD ’nizi yerleştirdiğiniz CD surucusunu bulun ve “Tamam”a basın. Windows 7 ’nin uyumlu surucuyu bulabilmesi icin “İleri” seceneğini tıklayın. İletişim sistemi istenilen veri ortamını bulursa, yukleme otomatik olarak gercekleşir. Coğu durumda surucu kurulum surecinde ureticinin guvenilir olmadığını belirten bir uyarıyla karşılaşacaksınız. Herhangi bir tehlike olmadığına eminseniz “Yine de surucu yazılımını yukle” seceneğini tıklayarak cıkabilirsiniz. Son olarak Kablosuz ağ adaptoru ureticisi tarafından verilen CD ’yi calıştırabilirsiniz.
Yuklemenin sonunda Window7, surucu yazılımının başarılı bir şekilde guncellendiğini bildirecek.
4- Surucuyu internetten yukleme
Orijinal surucu, CD ’sinde bulunamıyorsa ya da Windows 7 ’ye uyumlu bir surucu bulamadıysanız, kurulum biraz daha karmaşık bir hal alacak. Bu durumda uretici firmanın ana sayfasında zaman kaybetmeden, suruculerin “Support” ya da “Download” seceneklerinden arama yaptırabilirsiniz. Bu alternatif yol, sıklıkla arama işlevi sayesinde başarıyla sonuclanır. Kablosuz ağ bileşenlerinin tam tanımını yazın ve “Enter” tuşuna basın. Eğer adı duyulmuş bir firmanın cihazını kullanıyorsanız, rahatlıkla Windows 7 icin geliştirilmiş suruculeri bulabilirsiniz.
5- Surucuyu sabit diskten yukleme
Uretici firmanın ana sayfasından surucuyu indirin, gerekirse indirilen arşivi klasore cıkarın. Tum verilerin cıkartılan klasore kaydedildiğinden emin olun ve sonra onceki adımlarda belirtildiği gibi kurulumu gercekleştirin. Windows 7, klasor icerisinden surucu dosyasını bulup tanıyabileceği icin, kısa yolu gosterip, yuklemeyi başlatın.
Not: Windows 7 icin ozel bir surucu bulamadıysanız umudunuzu kaybetmeyin cunku yeni işletim sistemi, Windows Vista icin uretilmiş suruculeri de calıştırabilir. Bu, her zaman olanaklı olmayabiliyor ama denemeye değer.
Windows 7 ’de de “ipconfig/all” komutuyla, Kablosuz ağ adaptorunuzun MAC adresini oğrenebilirsiniz.
6- Kablosuz ağ erişimine izin verme
Windows 7 ’ye bağlı Kablosuz ağ adaptorunuzle halen daha iletişim kuramamış olabilirsiniz. Bunun sebebi, Kablosuz ağ yonlendiricinizin sadece MAC adresi tanıtılan cihazlar bağlanabilir seceneği ile kurulmuş olmasıdır. Yonlendiriciniz hala bağlı olan icerikleri tanımadıysa, bilgisayarınız ve Kablosuz ağ yonlendiriciniz arasında kablolu bağlantı kurmalısınız.
Internet tarayıcınızın adres bolumune yonlendiricinizin adresini, orneğin http://192.168.0.1, girin ve “Enter” tuşuyla onaylayın. Belirttiğiniz değişiklikleri kaydetmeden once, kablosuz ağ adaptorunuzun MAC adresini tanımalısınız. Bunun en kolay yolu “Başlat”a tıklayıp cıkan arama kutusuna ya da calıştır kutusuna “cmd” yazın ve “Tamam”a basın, cıkacak komut satırına “ipconfig/all” komutunu girin ve “Enter”a basın. Bunun ardından, karşınıza cıkacak girdilerde “Kablosuz-Ağ-Bağdaştırıcısı”nı arayın. Bu sıranın hemen altında, detaylı adıyla kablosuz ağ cihazınızı goreceksiniz, MAC adresinizi burada “Fiziksel Adres”in tam karşısında bulabilirsiniz. Bu 12 haneli kodu yazın, kablosuz ağ yonlendiricinizin kurulum arayuzunu değiştirin ve bu MAC adresinizin cihazın yonlendiricisi ile iletişim sağlayabilmesini garanti altına alın. Son olarak değişiklikleri kaydedin.
Son adımda, Kablosuz ağ bağdaştırıcınızın kurulumunda, yonlendirici erişimini sağlayabilmek icin ayarları yapılandırmalısınız.
7- Kablosuz ağ bağdaştırıcısını yapılandırma
Kablosuz ağ adaptorunuzun kurulumuna devam edebilmek icin bağlantı kablosunun fişini cıkarın. Arac cubuğu uzerindeki kablosuz ağ simgesine sağ tıklayın ve “Ağ ve paylaşım merkezini ac” komutunu secin. “Kablosuz ağa el ile bağlan” seceneğinden gerekli bilgileri girerek bağlantıyı kurun ve “İleri” seceneği ile kurulumu sonlandırın. Tum bu verileri yonlendiricinizin kurulum ara yuzunde de gorebilirsiniz.
Bulunan tum ağ seceneklerini Windows 7 itinalı bir şekilde listeler.
Sunduğu kolaylık: XP ve Vista ’nın aksine Windows 7 “Guvenlik şifresi”ni şifresiz yazı biciminde de gosterir. Bu, kullanıcılar icin buyuk kolaylık sağlar. Tum gerekli alanları doldurduktan sonra, bağlantının ileride otomatik olarak tekrar sağlanıp sağlanmayacağını belirleyebilirsiniz. Bunun ardından “İleri” tuşuna basın, Windows 7 işlemin başarıyla gercekleştiğini belirten bir ileti ile karşınıza cıkaracaktır.
8- Kablosuz ağ bağlantılarını yonetme
XP ve Vista ’da olduğu gibi Windows 7 ’de de doğal olarak farklı kablosuz ağ ağları yonetebilirsiniz. Arac cubuğundaki kablosuz ağ simgesine sağ fare tuşu ile tıklayın, işletim sistemi yakında bulunan tum kablosuz ağ ağları, ağ adlarıyla birlikte gosterecektir. Kablosuz ağa bağlanmak icin sadece tercih ettiğiniz ağa tıklamanız ve gerekli olan “Ağ guvenlik şifresini” girip “Tamam” seceneğini işaretlemeniz yeterli olacaktır.