Windows 7 icin hangi duzeyde donanımlar lazım ve neden bu donanımlar ile Windows 7 ?
Ne yazik ki en cok tereddut edilen konu. Windows 7 sistemim kaldırır mı kasar mı acaba ? Her ne kadar ben ve forumda bir cok arkadaşım gayet hızlı, şuana kadar ki en stabil sistem desekte, Kafaların icinde olan onyargılar bir turlu gitmiyor. Şimdi biraz bu konuyu acalım.
Oncelikle MS'in acıkladığı sistem gereksinimleri :
#1 GHZ 32-bit yada 64-bit İşlemci
#1 GB bellek
#16 GB disk alanı (64 bit icin 20 GB)
#WDDM 1.0 ve ustu surucuye sahip, DirectX 9 ekran kartı.
Soyleyeyim MS biraz da fazla acıklamış ozellikle ram konusunda
Windows 7 sahip olduğu bellek kullanımı ve barıdırdığı teknolojiler ile 512 MB bellekli bilgisayarlarda dahi calışıyor. Peki nasıl bu kadar belleği optimize kullanıyor. Windows 7 de kendinden onceki işletim sistemlerindeki gibi bellekte tabir-i caiz ise her işlem icin ayrı bir oda acılma bonkorluğu yok. Mesela acılan her pencere icin bellekte ayrı bir bolum acılmıyor. Başka bir ornekte yine Windows 7 oncesi işletim sistemlerinde kullanılan, kullanılmayan tum servislerin ayakta olması. Windows 7 de bu servisler tetikleme ile calışıyor. Yine Windows 7 ile SuperFetch ozelliği de optimize edilmiş durumda.
Gelelim ekran kartı konusuna. Windows 7 gorsel olarakta şahane bir işletim sistemi. Ama bu gorselliği calıştırmak icin bazı ozelliklere sahip olmanız gerekiyor. Aslında burda da herhangi bir cimrilik yok. Windows 7 altında ki Aero...vs ozellikleri calıştırmanız icin gereken en duşuk ekran kartı modelleri ise(Bu ornekler benim bildiklerim, okuduklarım isteyenler ekleme yapabilir.)ATI icin Radeon 9500(onboard olarakta x200.) ve ustu tum modeller. Nvidia icin ise FX5200 ve ustu tum modeller. Yalnız bu iki kartın Windows 7 surucusu yok. Vista suruculeri mevcut, onlar kurulabilir. Zaten yeni nesil DX 10 veya DX 11 destekli bir ekran kartına sahipseniz ve bu DX surumlerini destekleyen oyunları calıştırmak istiyorsanız Windows 7'yi yuklemelisiniz.İşlemci konusu zaten standart bir konu. Yani şuanki kullanıcılıarın %99.9'u zaten MS'in acıkladığı, onerdiği 1 GHZ işlemciden yuksek işlemcilere sahip. ustelik Nette P3 800, 1000 mhz işlemcilere kurulu Windows 7 video'ları veya makaleleri de mevcut.
Hatta PII ile haberler bile mevcut :
windows 7 pentium 2 - Google'da Ara
Cok cekirdekli bilgisayarlarda ise Windows 7 bicilmiş kaftan sebebini yine bir ornekle acıklamak gerekirse Windows 7 cok cekirdekli işlemcilerde işlemlerin az olduğu sureclerde yada sadece tek cekirdeğin işlem yaptığı anlarda diğer cekirdekleri yormayıp park konumuna getiriyor. Bu hem enerji tuketimi sağladığı gibi hemde enerji tasarrufu sağlıyor. Bu teknolojinin ismi de Cpu-Core Parking. Yine, P4 ile birlikte gelen ve Core i7 ve yine Intel'in yeni nesil işlemcisi ailesi Lynnfield ile geri donen Hyper -Threading(Coklu işlem teknolojisi HT ile fiziksel cekirdeklerin yanına aynı sayıda sanal işlemciler arasında bolunuyor iş parcacıkları) teknolojisi Windows 7 ile daha etkin ve optimize. Bu teknolojiyi en etkin ve verimli bicimde kullanma iddasında Windows 7.
Hyper-Threading hakkında daha fazla bilgi icin:
Hyper-threading - Wikipedia, the free encyclopedia
Intel® Hyper-Threading Technology
Yeni nesil Core i5 ve Core i7 işlemciler, Hyper-Threading farklılığı ile geliyor
Sabit Disk kapasitesi yonunden ise yine sorun olacağını zannetmiyorum. MS yine bence burda biraz comert onermiş(16 GB disk alanı (64 bit icin 20 GB)). Ben RTM surumun kurulumu bittiğinde sabit disk kullanılan alanın 9 GB civarı olduğunu hatırlıyorum.
Son olarak Windows 7'nin uyumluluk meselesine gelirsek, Windows 7, Vista altyapısı uzerine kurulduğundan Vista uzerinde calışan tum yazılımlar Windows 7 uzerinde uyumluluk modu olmadan rahatlıkla calışıyor.Kaldı bu olmasa bile artık coğu yazılım Windows 7 destekli. XP uzerinde calışan ve Windows 7 uzerinde calışmayan bir oyun, program veya farklı bir tur yazılıma da ben henuz rastlamadım. Rastlayanlar icinse bu sorunu %99 cozen bir cozum mevcut Windows 7 de; calıştırmak istediğiniz yazılımın ustune gelip ; sağtık - ozellikler - uyumluluk - XP SP2'yi secip tamam'a tıklatmanın ardından yazılımı yonetici olarak calıştırmanız gerekiyor. Bu işlem aslında bir nevi emulator gorevi goruyor.
Donanım ureticileri suruculer icin Windows 7 Beta ile beraber tam destek calışmalarına başladı ve şuan tahmini olarak %95'i Windows 7 ile uyumlu. Zaten Windows Vista suruculeri aynı yazılımlarda olduğu gibi Windows 7 uzerinde calışıyor ve yine yazılımlarda olduğu gibi bazı donanımlarda(ozellikle cevre birimleri; yazıcı, modem...) uyumluluk modu ile XP suruculeride kullanılıyor. Zaten Windows 7 coğu kullanıcı icin soyluyorum ekran kartı dahil hemen hemen yuklenmiş olarak getiriyor size.
Son olarak ozellikle dizustu kullanıcılar icin ayrı birşey soylemek istiyorum. Windows 7 ile ilgili yukarıda saydığım(Cpu-Core Parking, Trigger Started Servisler, WDM'in geliştirilip optimize edilmesi..) ve unuttuğum bazı nedenlerden dolayı daha uzun pil omru sizleri bekliyor olacak. Kısaca eğer donanımlarınız ve yazılımlarınızı daha performanslı ve daha guvenli kullanmak icin adres Windows 7... Onyargı ve dedikodular ile değil kendiniz deneyin yine de beğenmez, "kasıyor" derseniz. XP'ye geri donuş yapabilirsiniz.