RAM, bilgisayarın verilere en hızlı erişebildiği bileşendir. Bu yuzden modern işletim sistemleri hızlı calışmak icin sık kullanılan verileri RAM'e aktarırlar. Ozellikle de Windows 7 gibi işletim sistemleri, kurulum esnasında sistem bellek miktarına bakar ve bu miktara gore kendine kullanacak belirli bir RAM miktarı ayırır.

Orneğin 4 GB sistem belleğiniz varsa Windows 7 bunun 1 GB'ını kendine ayırır. Buradaki amac hem işletim sisteminin hızlı calışmasını sağlamak hem de uygulamaların daha hızlı acılmasını mumkun kılmaktır. Orneği sıklıkla kullandığınız Chrome veya IE, bir sure sonra RAM belleğe alınır. Boylece bu programlar calıştırılacağı zaman her defasında sabit diskten okunmaz.

Bu hem sabit disk omrununu artırır, hem de bilgisayarınızın daha hızlı calışmasını ve tepkilerinize daha hızlı cevap vermesini sağlar. Eskiden RAM boşaltma yazılımları vardı. Fakat artık bu yazılımlar tarih oldu.

Benzer durum Android icin de gecerli. Android'deki Task Killer uygulamalarının yapılan testlerde bazen pil omrunu duşurduğu bile gozlenmiştir!