VİRUS TEMİZLEME VE ANTİVİRUS PROGRAMLARI Bilgisayar Virusu Nedir? Virus ve Anti Virus kavramlarını ilk kez hayatınızda duyuyorsanız ya da bu konu ile ilgili ilk defa bilgi araştırmaya başladıysanız sorununuzun son derece buyuk olduğunu soylemek yanlış olmayacaktır. Cunku profesyonel yardım almadan yaşayacağınız sorunla başa cıkmanız oldukca zor olacaktır. Buna rağmen bu konuyu incelikleri ile oğrenmek isteyenler iyi bir rehber oluşturmak artık kacınılmaz duruma geldi. Bu nedenle Bilgisayar viruslerini ve Antivirus programları konusunu sizler icin masaya yatırdık.
Virus Temizleme Programı ve Bilgisayar virusleri konusu aslında dilimize İngilizce bilgisayar boceklerinden geciş yapmıştır. Olayın ozu ise gercekten bir boceğe dayanıyor. Fakat bu hadisede olay bilgisayar icinde olen bir boceğin kısa devre yapması sonucu bozulan bilgisayar temel alınıyor. Yazılımsal alanda ilk bilgisayar virusu ise 1949 yılına dayanmakta. Cunku yazılımsal olarak bu gercekleşmese de John Von Newman kendini kopyalayan yazılım fikrini ortaya koymuştur. Fikir o donemde pek dikkat cekmese de viruslerin calışma mantığı bu temel uzerine kuruludur. Pratik eylemlerin ilk adımı ise 1979 yılında Xerox firmasının Worm isimli yazılımı ortaya cıkmasına dayanmaktadır. Kucuk bir yazılım olan Worm ’un asıl amacı ağlarda calışmayan işlemcileri yakalamaktı. Bu tarihte yapılan işlemin kotu niyetle kullanılacağı akla gelen adımlardan değildi.
Bilgisayar viruslerinin ilk bilinen formu ile ortaya koyan kişi ise Fred Cohen oluyor. Guney Kaliforniya universitesinde gorev yapan Cohen saldırmak uzere hazırlanan bir yazılımın hem diğer yazılımları kullanılmaz hale getirebileceğini hem de kendini kopyalayarak sistemi kullanılmaz hale getirebileceğini acıklamıştır. Bu onemli adım sonrasında ilk Anti virus programcıları ortaya cıkmaya başlamıştır. 1982 Yılına gelindiğinde ise Rich Skrenta isimli bir oğrenci ilk virus programını 15 yaşında yazmayı başarmış ve bu yazılımla arkadaşlarına şaka yapmayı amaclarken dunyada bu alanda ilk olmayı başarmıştır. Yazılan ilk virus Apple 2 Bilgisayar modelini devre dışı bırakmayı başarmıştı. Virusun en onemli ozelliği tıpkı Fred Cohen ve John Von Newman gibi onculerin soylemlerini harfiyen uyguluyor olmasıydı. Bilgisayara takılan her disket virusten etkileniyor ve yeni bilgisayarlara da bu yontemle Virus bulaşıyordu.
Anti Virus Programlarının Ortaya Cıkışı Virus temizleyici veya Anti Virus Programları konusunda atılan ilk adım ve başarı 1990 yılında ortaya cıkan Norton Antivirus yazılımıdır. Fakat 1995 yılına kadar yayılan tum virusler Apple marka bilgisayarları etkilerken 1995 yılında bir anda hedef Windows olmaya başlandı. Bu tarihten once de saldırılar alan Windows işletim sistemi windows95 ile birlikte farklı yenilikler de ortaya koymuştur. Bu nedenle sistemin pek cok kez iyi bir guvenlik sunmadığı eleştirilerine maruz kalmış olmasına karşın devrim niteliğinde gorsellik ve video, Fotoğraf aracları sunan ilk işletim sistemidir.
Virus temizleme programları ya da Virus temizleyici olarak adlandırılan anti virus programları bu tarihten sonra oldukca geniş bir sektore donuşmuştur. Yaygınlaşan internet kullanımı ile birlikte viruslerin bulaşması icin e-posta mesajları son derece başarılı taşıyıcılar olmayı başarmıştır. E-posta donemine kadar fiziki bellek transferleri ile bulaşan virusler bu gelişmeden sonra her yonu ile genişlik kazanmayı başarmıştır.
1998 Torjan Horse 1999 Melissa 2001 I LOVE YOU Virusleri toplamda donemin parası ile 12 milyon dolar zarar vermiştir. O donem bilgisayar dunyasının kabusuna donuşen viruslere karşı milenyumun başlaması ile birlikte buyuk bir mucadele hareketine girilmiştir. Pek cok yeni marka ard arda yeni Virus temizleme uygulamalarını devreye sokmaya başlamıştır.
En Cok Tercih Edilen Anti Virus Programları Avira; Virus temizleme programı Windows ve Mac işletim sistemlerine sahip bilgisayarları korumak maksadı ile oluşturulan bir anti virus programıdır. AV-Comparatives son oluşturulan uygulama olarak %99.9 oranında virus temizleme ve koruma garantisi vermektedir. Program her gun ya da her hafta secim hakkı kullanıcıda olmak koşulu ile tarama ve temizleme işlemi yapmaktadır. Ayrıca anlık koruma olanağı ile de internetten bulaşabilecek viruslere karşı onlem almaktadır.
Bitdefender; Windows işletim sistemi icin uretilmiş bir virus uygulamasıdır. Yine %99.9 koruma ve temizleme olanağı sunan uygulama Anti-phishing ve anti-fraud ozellikleri ile guclendirilerek daha etkili bir online virus koruması elde etmenizi sağlamaktadır. Uygulama ayrıca sisteminizi zorlamayacak şekilde oluşturulmuştur. Arka planda calışması sistemde yavaşlamaya neden olmayacaktır.
Avast; Windows, Mac işletim sistemleri icin oluşturulmuş bir Virus temizleme programıdır. %99.6 Temizleme ve koruma garantisi sunmaktadır. Uygulama tamamen ucretsizdir. Pro surumu ya da ucretli surumu bulunmamaktadır. Bu yonu ile en yaygın antivirus programı olmayı başarmıştır. Son derece hafif dizayn edilen program bilgisayarlarınızı kesinlikle etkilemeyecek şekilde calışacaktır.
Anti Virus Programlarının Koruma Yuzdesi Antivirus tarama ve koruma programları %99.5 ile %99. Arasında koruma sağlamaktadır. Bu veriler tesadufen yazılan bilgiler değildir. Bu noktada kalan istisnai dışı alanlar yeni bir yazılımın ortaya cıkması icin bırakılan paylardır. Yani antivirus programları ilk defa yazılan ve piyasaya cıkan bir viruse karşı sizi koruma garantisi sunamayabilir. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken nokta yuklediğiniz program ve oyunların lisanslı ve orijinal urunler olması gerekliliğidir.
Mobil Virusler ve Anti Virusler Virus temizleme programı aynı bilgisayar sistemlerinde olduğu gibi mobil işletim sistemlerinde de virus koruması amacı ile oluşturulmuştur. Android İOS ve Windows Mobile işletim sistemleri icin ortaya cıkan virus tipleri icin koklu Anti virus firmaları mobil uygulamalarını devreye sokmuştur. Yine aynı mantıkla calışan Mobil anti virus uygulamaları benzer yontemler ile koruma sağlamaktadır.
Kaspersky Avast 360 Security AVG anti virus Bu alanda en onemli anti virus uygulamalar olmayı başarmıştır.
Linux İşletim Sistemleri ve Virus Anti Virus Konusu Virus ya da Antivirus programı soz konusu olduğunda Linux olduğunda işler biraz karışıyor. Cunku genel bir yanılgı soz konusu. Bu noktada pek cok kişi Linux işletim sistemlerine virus bulaşmayacağını duşunuyor. Fakat gercek bilgi bu yonde değil. Virus yazılımlar her zaman en buyuk olanlara karşı yazılıyor. Bu nokta da Windows dunya uzerinde en yaygın işletim sistemi olmayı başarmış olduğu icin ilk hedef olarak seciliyor. Bu paralelde mobil işletim sistemlerinde de benzer bir durum Android icin soz konusu olmakta. Yapılan viruslerin ana hedefi bu iki işletim sistemi olmakta.
Acık kaynaklı bir işletim sistemi olan Linux hali hazırda guvenlik onemleri tartışmasız bir işletim sistemi. Ayrıca web dunyasında sunucuların %90 oranında Linux işletim sistemleri uzerine inşa edilmiş olması da sistemin cok daha aktif korunmasını sağlıyor. Zira bu sayede henuz virus dolaşıma cıkarken engellenebilmektedir. Bu nedenle Linux işletim sistemine bağlı bilgisayarlar %99 oranında bu zarardan daha az etkilenmektedir.