Xrdp, uzak masaustlerini Windows makinenizden Linux Centos sunucunuza bağlamanıza izin veren ucretsiz bir uzak masaustu sunucusudur. rdesktop, freerdp ve uzak masaustu istemcilerinden gelen bağlantıları kabul eder. Bu makale, CentOS 7 ’de xrdp sunucusunu kurmanıza yardımcı olacaktır.
Sunucunuza putty benzeri bir ssh programı ile sunucunuza giriş yapın.
Oncelikle Gnome Gui kurmalısınız:
#yum grup kurulumu “GNOME Desktop” “Graphical Administration Tools”
Grafik ekranı başlangıc icin standart hale getirin:
# ln -sf /lib/systemd/system/runlevel5.target /etc/systemd/system/default.target
# reboot
Epel deposunu kurun:
rpm -Uvh https://dl.fedoraproject.org/pub/epel/epel-release-latest-7.noarch.rpm
nux deposunu ekleyin:
rpm -Uvh http://li.nux.ro/download/nux/dextop/el7/x86_64/nux-dextop-release-0-1.el7.nux.noarch.rpm
Centos 7 icin Xrdp kurun:
yum -y install xrdp tigervnc-server
Başlangıca xrdp i ekleyin:
systemctl start xrdp.service
systemctl enable xrdp.service
Guvenlik duvarı yapılandırmasıyla kurulumu tamamlayın
firewall-cmd –permanent –zone=public –add-port=3389/tcp
firewall-cmd –reload
Tum bu işlemler tamamlandıktan sonra Windows makinenizdeki Remote Desktop programını kullanarak Linux sunucunuza bağlanıp Gnome kullanıcı arayuzunu kullanabilirsiniz. Firefox ve varsayılan uygulama bir GUI ile birlikte gelir. Burada, Uygulama Yoneticisinden ihtiyacınız olan diğer Linux uygulamalarını yukleyebilirsiniz.
CentOS Nedir? CentOS, Red Hat tarafından dağıtılan bir işletim sistemidir. Linux işletim sistemi dağıtımlarıyla uyumlu olan CentOS, bağımsız bir yazılım geliştiricisi tarafından geliştirilmiştir. CentOS, The Community ENTERprise İşletim Sisteminin kısaltmasıdır. Red Hat ’ten bu Linux dağıtımının cıkış tarihi 14 Mayıs 2004 ’tur.
CentOS işletim sistemi icin donanım gereksinimleri, Red Hat Enterprise Linux icin olanlara benzer. Bunun nedeni, CentOS dağıtımının Linux ’a bağlı olmasıdır. Bu işletim sistemi Intel x88 (32-bit), Intel Itanium, Advanced Micro Devices AMD64, Intel EM64T (64-bit), PowePC 32 (Apple) ve IBM ana bilgisayarları ile tam uyumludur.
CentOS Ozellikleri Nelerdir? Kurumsal sınıf işletim sistemlerinden biri olan CentOS, en iyi Linux dağıtımlarından biri uzerinde yazılım geliştirme fırsatı sunuyor. Bu işletim sistemi, ozelleştirilebilir, istikrarlı ve guvenli bir kullanıcı deneyimi vaat ediyor ve kurumsal duzeyde bircok guvenlik guncellemesi iceriyor. Tum bu ozellikler, CentOS ’u web sunucusu kullanıcıları icin en guvenilir secim haline getirir.
CentOS ’un en onemli ozelliklerinden biri diğer Linux dağıtımlarına gore daha kararlı kullanım sağlamasıdır. Bu kararlı kullanımın ana nedeni, işletim sistemi paketlerinin nadiren guncellenmesidir. CentOS kullanırken belirli bir yazılımı guncellemek istiyorsanız, manuel olarak guncellemeniz gerekecektir. CentOS ’un kararlı kullanımı, web sunucusu performansı uzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir.
Bir işletmeniz varsa veya bir işletme yurutuyorsanız, CentOS işletmelerinizi yonetmek icin mukemmel bir secimdir. Web sunucuları icin sağladığı yuksek performans ve guvenlik sayesinde işletme ihtiyaclarına en iyi cozumleri sunan bu işletim sistemi, daha duşuk guncelleme oranı sayesinde hatalı guncelleme ve surum duşurme gibi sorunlardan aridir.
CentOS Kurulumu Nasıl Yapılır? CentOS ’u sunucunuza kurmadan once oncelikle sunucunuzun işlemci mimarisine uygun surumu belirlemelisiniz. Bir kez kurduktan sonra, en uygun CentOS surumunu işletim sisteminin web sitesinden indirebilirsiniz. İndirilen ISO dosyasını bir DVD ’ye yazarak ve sunucudan onyukleyerek kuruluma başlayabilirsiniz. CentOS ’u kurmak cok kolaydır ve gerekli adımları izlediğinizde cozum odaklıdır.
ISO imaj dosyasını DVD ’ye yazdırdıktan ve sistemi DVD ’den başlattıktan sonra aşağıdaki adımları takip ederek kurulumu kolayca tamamlayabilirsiniz. Bu aşamada teknik ozelliklerin yansımasını kullanıcılara hissettirmeyi başaran CentOS, kurulum sureci ile en guvenli Linux dağıtımlarından biri olarak dikkat cekiyor. Ayrıca CentOS kurulumlarında cok işlevseldir ve tamamen kullanıcı dostu bir yaklaşım benimser.
CentOS kurulum medyası secenekleri goruntulenir. Mevcut bir sistemi kurma veya yukseltme seceneğini secin. İkinci adımda, kurulum medyasında bir sorun olup olmadığını kontrol etmeniz istenecektir. Bir sonraki ekrana gecebilir veya ISO dosyasını kontrol edebilirsiniz. Bu adımdan sonra CentOS kurulum ekranını goreceksiniz. Sonraki adıma gecmek icin İleri duğmesine tıklayın. Dil bolumunde, işletim sistemini kurmak istediğiniz dili secin ve bir sonraki adımı gormek icin tekrar İleri ’ye tıklayın. Gorunen ekranda klavye grubunuzu secmek icin ek bir secenek girin. Sectiğiniz dil Turkce ise klavyeden Turkce seceneğini seciniz. Bu adımdan sonra, işletim sisteminin kurulacağı bir secim goreceksiniz. Disk secim menusunden kurmak istediğiniz disk tipini secin ve devam edin. Uyarı ekranında Evet seceneğini işaretleyerek kuruluma devam edebilirsiniz. Bu noktada, ana bilgisayar adını girmeniz istenecektir. Bir sonraki ekranda, ağ ayarlarını yapılandırmanız gerekir. Ardından bir saat dilimi secin ve bir kok şifresi belirleyin. Root şifresini belirledikten sonra aynı şifreyi aşağıdaki alana da girmelisiniz. Gelen ekrandaki secenekleri onaylayarak kuruluma dilediğiniz gibi devam edin. Sonraki ekran sunucu seceneklerini gosterir. Burada bir web sunucusu seceneği veya başka bir sunucu secebilirsiniz. Yuklemek istediğiniz uygulamayı secin ve kurulumu başlatın. Kurulum tamamlandıktan sonra, bir şey daha yapmanız gerekir. CentOS kurulumu tamamlandıktan sonra sisteminizi yeniden başlatmanız gerekecektir. Sistem yeniden başlatıldığında, CentOS oturum acma ekranını goreceksiniz. Bu aşamadan sonra Linux dağıtımlarından biri olan bu işletim sistemini kullanmak icin kullanıcı adınızı girmeniz yeterlidir.