RankBrain ve Kullanıcı Deneyimi Seo algoritması olarak adlandırılan RankBrain, makine oğrenimli bir arama motoru olarak bilinmektedir. RankBrain calışma işleyişi incelendiğinde kullanıcıların davranışlarını inceleyerek bu davranışlara uygun arama sonucları cıkarmaktadır.
Tıklama Oranı Dwell Time
Yukarıda yer alan iki madde RankBrain algoritması tarafından dikkate alınan iki maddedir. Dwell Time yani kullanıcıların sayfada bekleme suresi olarak adlandırılır. Kullanıcının sayfanızda uzun sure vakit gecirmesi oldukca onemli bir etkendir. Kaliteli iceriğe sahip olan sitelerde kullanıcı bekleme sureleri ortalama 3 dakika 10 saniyedir. İceriği yuksek olan sitelerin ayrıca hızı, tasarım gibi ceşitli alanlarda kullanıcıların ilgisine gore calışmalar da yapılarak kullanıcının sayfada kalma suresi arttırılmalı.
Kullanıcıların sayfa da kalma suresi onem taşıdığı kadar tıklanma almakta son derece etkileyicidir. Bu yuzden icerik ana ve alt başları etkileyici bir faktor olmuştur. Bu yuzden başlıklar kullanıcılara ulaşmak adına dikkat cekici olmalıdır.

Featured Snippets (One Cıkan Snippet) Featured Snippets icin one cıkan sayfa veya sıfırıncı sıra gibi anlam ifadeleri kullanılmaktadır. Featured Snippets SEO alanında bilgisi olan her web sitesinin cıkmak isteyeceği bir kısımdır. Daha net ayrıntı vermek gerekirse, Google uzerinden yapılan arama sonrası en ust kısımda yer alan kısım Featured Snippets olarak adlandırılır.
Başlıklarınızın Featured Snippets yer alması icin sitenizin ilk 10 ’da yer alması gerekmektedir. Bunun icin ise icerik ve anahtar kelimesi planlaması gercekleştirmelisiniz. Daha sonra snippets olarak yer almayan 40 ila 60 kelimelik bir icerik oluşturmalısınız. Kelime sayısı 40 – 60 arasında olması gerekmektedir. Cunku mevcut Featured Snippets ’ler 40 ila 60 kelimeden oluşmaktadır.

Mobile First Indexing (Mobil Oncelikli İndeksleme) Google arama motoru tarafından geliştirilen bu algoritma yakın zamanda kullanıma gecmiştir. Mobile First Indexing algoritması mobil uyumluluğa sahip olan HTML sitelerin Google aramalarda daha yuksek sıralamalar aldığını gostermiştir. Bu yuzden web siteniz mobil uyumluluğu yok ise mutlaka mobil uyumlu web site tasarımı sağlamalısınız.
Mobil uyumluluğun olmadığı durumlarda sitenizde duşuşler gorulebilir ve kullanıcı kaybedebilirsiniz. Ozellikle kullanıcıların coğunun mobil kullanımı gercekleştirdiğini duşunursek mobil uyumluluk son derece onemli bir yere sahiptir.

Video İcerikler Video icerikleri kullanıcıların dikkatini ve ilgisini yuksek oranda cekmektedir. Bu yuzden video icerikleri uretmek kullanıcılara erişmek adına son derece onemlidir. Video iceriklerinin neredeyse tamamı Youtube platformu uzerinde yer almaktadır. Bu yuzden SEO alanında ust seviyelere cıkmak istiyorsanız Youtube uzerinden video icerikleri oluşturarak ust sıralara ulaşabilirsiniz.

Sesli Aramaların Onemi Teknolojinin gelişmesiyle insan yaşamını kolaylaştıran sanal arac ve gereclere yonelim artmıştır. Sesli aramalar ozelliği ise coğu kullanıcının aktif olarak kullandığı bu arac gereclerin başında gelmektedir. Ozellikle gorme engelli bireyler ve yaşlılar icin buyuk kolaylık ve rahatlık sunmaktadır.
Hedefiniz sesli aramalar ise kullanımı kolay kelime gruplarını belirleyerek başlamanız gerekiyor. Cunku sesli aramalarda son derece basit yapılı kelime grupları tercih edilir ve kullanıcıların istediklerine kolayca ulaşması sağlanır. Bu yuzden icerik başlıkları kullanıcıların sesli arama da kullanılacağı şekilde yazılmalı ve icerik icinde sorunun cevabı hakkında kısa acıklamalar yer almalıdır.

Bolgesel Arama Kullanıcıların siteniz uzerinde arama gercekleştirmesi son derece onemlidir. Bu arama sonrası kişinin sitenizi cevresinde duyurması ve onermesi ile bolgesel arama gercekleşir ve boylece site etkileşiminde artış gorulur. Kısaca bir kullanıcının sitenize girip alışveriş yapması ve bu alışveriş sonrası sitenizi yakın cevresine onermesi ile reklam yapıyor. Boylece sitenizin tıklanma sayısı artıyor. Boylelikle bolgesel arama ile siteniz uzerinde buyuk gelişme sağlanmış oluyor.

Kumulatif Duzen Kayması (CLS) Bir web sitesinin sunduğu kullanıcı deneyimi, artık o sitenin SEO skorunu da etkileyen guclu unsurlardan biri olacak. Son donemlerde Google ’ın oldukca hassas şekilde olctuğu Cumulative Layout Shift de kullanıcının web sayfasında bir iceriği okurkenki deneyimini duşuren ‘ ’kaymayı ’ ’ olcuyor. Peki, nedir bu kayma?
Bir web sayfasına girdiğinizde, sayfadaki yazılı icerik hızlı bir şekilde yuklense de, icerik arasındaki ya da başındaki gorsel veya video iceriklerinin yuklenmesi biraz zaman alabilir. Text iceriği yuklendiğinde bunları beklemeden okumaya başlarsınız. Birkac saniye icerisinde gorsel iceriklerin yuklenmesi ile birlikte ise sayfa aniden kayar.

Sayfa Hızı Site hızı ve sayfa hızı Google ’ın sayfa derecelendirmeleri icin dikkate aldığı parametrelerdendir. Araştırmalar, Google ’ın sayfa hızını olcerken ilk bayt ’a kadar gecen sureyi kriter olarak belirlediğini gosteriyor. Bu yuzden yavaş olan bir sayfa hızı, dizinlemenizi olumsuz etkileyebilir.
Sayfa hızları kullanıcı deneyimleri icin oldukca onemlidir. Yuklenme suresi daha uzun olan sayfaların daha yuksek cıkma oranları olur ve kullanıcıların bu sayfalarda kalma sureleri daha hızlı sitelere gore daha duşuktur.

%100 Mobil Uyumluluk Google, masaustunde olup mobilde olmayan herhangi bir şeyiniz varsa (icerik, yorumlar, incelemeler vb.) Mart 2021 ’den itibaren sayfanın arama sonuclarında gosterilmeyeceğini acıkladı.
Marka Oluşturma Markalaşma her alanda buyuk oneme sahip olduğu kadar SEO alanında da zorunluluk olarak goruluyor. Bu yuzden markalaşmaya onem vermek Google arama sıralamalarında ust sıraları cıkmak adına gereklidir. 2021 yılı SEO trendlerinde de markalaşmanın onemi surecek gibi gozukuyor.